mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:384/622)

Sernik z rosą 80

pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka(...)stolnicy. Jajka i żółtka razem miksuję a potem dodaję cukier, margarynę ale miękką (temperatura pokojowa) żeby się dobrze połączyła z resztą składników. Na końcu do tej masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę. Jeżeli ktoś ciasto wyrabia na stolnicy to dobrze zacząć od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy ciasto

Kuchenne Wariacje
Sernik z trzema czkoladami 497

śmietany 1 łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając

Zapiski Młodej Żony
kokosowiec 2210

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu  300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki(...)najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.  Upiec bezę: białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 139

smakują podsmażane na klarowanym maśle i podane z TRADYCYJNYM BARSZCZEM CZERWONYM  lub  SOSEM PIECZARKOWYM SKŁADNIKI NALEŚNIKI / ok 9 sztuk o średnicy 23 cm 1 szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 300 g rozdrobnionego mięsa z rosołu 20-40 g suszonych borowików(...)parmezanu 2 łyżki masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/4 szklanki gorącego rosołu lub wody  1/5 łyżeczki chili w proszku PANIERKA 2 małe jajka  3 łyżki  tartego parmezanu 2/3 szklanka bułki tartej 1 łyżka mleka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE FARSZ : Grzyby płuczemy, wkładamy do rondelka

cool and minty
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 132

jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół łyżeczki    Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną(...)wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję żurawinę i powidła , mieszam. Ubijam białko z odrobina soli na sztywno. Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam.   Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje

Różowa kuchnia
Pychotka (pani Walewska) 140

masła 10 dag cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bezę: 10 białek  szczypta soli 20 łyżek cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 4 żółtka 1 jajko 500 ml mleka olejek waniliowy  50 g mąki pszennej 50 g skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła(...)Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 30 min.  Beza: Jeśli pieczemy

My sweet a life
Zapiekane naleśniki z serem 371

Składniki na 7-8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego ok. 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru  1 łyżka budyniu waniliowego w proszku(...)Śmietanka do zalania naleśników: ok. 150 g śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku   W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.     Wszystkie składniki na nadzienie wrzucić

Simply Food
Ciasto Marchewkowa Bajka 210

szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag, 7 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki tortowej pszennej Młynomag, 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie(...)wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piekę około 45 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffinki szpinakowe 207

pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony) 1 jajko 100 g orzeszków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego

Ciastkozercy
Torcik jabłkowo – budyniowy 151

masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki WARSTWA JABŁKOWA: - jabłka – 5 szt – sok z cytryny – 50 ml – cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem – 2 op – mleko – ok. 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. Lekko odciskamy. Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie

Ostra na Słodko
Tort makowy z kajmakowymi kremami 98

tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 9 – 10 ml aromatu migdałowego Kremy kajmakowe: 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo dobrze schłodzonej) 2 utrwalacze(...)łyżki cukru pudru 1 utrwalacz do śmietany kilka ciasteczek oreo do dekoracji Średnica tortownicy to 26 cm. Na początku zaczynamy od sparzenia maku. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy

PatiGotuje
Orzechowe z brzoskwiniami 137

masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody  Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka mąki  2 żółtka 4 łyżki masła Blaszka tradycyjna duża  Wykonanie : Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto , podzielić(...)części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła . 2 galaretki rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili
Sos z maślaków i placki ziemniaczane 116

ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać mieszając. Mleko, śmietanę i mąkę wymieszać. Kiedy grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować

Gotowanie jest łatwe
Krwawy Drink 134

jakiś czas zdejmowałam rondelek z gazu i mieszałam, aż cukier dokładnie się rozpuści. Na koniec dodajemy barwnik (użyłam barwnika w proszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko  mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam

Czerwona Porzeczka
Zupa dyniowa 90

Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku Sposób przygotowania Cebulę posiekać zeszklić na maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć

pink envelope

Proponowane wyszukiwania