mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:387/622)

Świąteczny tort z masą serową. 112

łyżki wody, ostudzonej Masa serowa; 1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego budyń waniliowy 1/3 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru 4 żółtka jaj 4 białka jaj 20 dag masła Dodatkowo; kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ucieramy z cukrem i kakao, dodajemy przyprawy, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo(...)Miksując stopniowo dodajemy twaróg . Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą serową. Całość przekładamy do dużego garnka i mieszając gotujemy na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 132

Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli olej do smażenia(...)gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Orzeszek 174

ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżeczek kakao Wkładka orzechowa: 250g orzechów włoskich 1 łyżka miodu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa czekoladowa: 400g masła extra 100g mlecznej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 30ml spirytusu Poncz: 3/4  szklanki(...)rozpuszczalnej 40ml likieru Amaretto 15ml spirytusu Dodatkowo: 510g masy krówkowej kajmak Polewa: 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem

Szalona Kuchnia Eweliny
Walentynkowe brownie z batatów 109

średni batat (ok. 250g) – 2 jajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania: 1. Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy

Podwójnaporcja
orzechowo-kawowy tort 159

białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie  powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 126

mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka 133

masła albo margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 łyżka cynamonu Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru (można dać mniej) 200 g masła 2 łyżki spirytusu Zaczynamy od przygotowania(...)były gorące. Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce zaparzonych orzechów z mlekiem. Na koniec dodajemy do masy spirytus i chwilę miksujemy. Do przełożenia masa powinna być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy

Trzeci talerz
Afrykańczyk 254

mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła Krem: 7 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa(...)kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną  z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem

Ciasteczkowy Potwór
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą 101

jajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa: 1,30 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 90g cukru pudru 2 łyżki cukru wanilinowego 150ml mleka 4 łyżeczki żelatyny Poncz: 80ml wody 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 50ml wódki Polewa: 100g białej(...)sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 187

mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki miodu wrzosowego - sok z 1/4 cytryny - 4 łyżki suszonej żurawiny - 4 łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego(...)miód, mleko i olej kokosowy. Olej kokosowy musi być w płynnej postaci, jeśli posiadasz go w formie stałej wstaw go na 3 minuty do mikrofalówki, bądź rozpuść w rondelku. Wszytko miksujemy blenderem na gładką masę, ważne aby masa mocno zbielała. Musi stać się puszysta i dużo jaśniejsza. Trwa to około 5 - 7 minut. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek

SMYKWKUCHNI
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 245

można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce

głodny alergik
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 132

kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej(...)miski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę

Roślinna - blog wegański
Ciasto ze szpinakiem i musem truskawkowym 121

oleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity(...)zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć. W misce umieścić śmietanką z mleka kokosowego, dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Dodać puree z truskawek

Healthy food explorer
Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe 68

Ocet jabłkowy 1 łyżka Mąka pełnoziarnista (orkiszowa, owsiana, pszenna) 275 g Mąka kukurydziana (lub ziemniaczana) 40 g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki Kakao 3 łyżki Czekolada 6 kostek Blendujemy na gładką masę banana i mleko. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 23 minuty. Artykuł Fit Czekoladowe

rabarbarowo
Muffiny ze szpinakiem i papryką 132

Składniki/ 2 porcje: -2 jajka-150 ml mleka -75 g masła, rozpuszczonego -100 g startego sera mozzarella -75 g szpinaku baby -260 g mąki pszennej -1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia -½ czerwonej papryki, pokrojonej w małą kostkę -1 łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżeczka suszonej bazylii -½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej -sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej misce wymieszać

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania