jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy(...)ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki
Słodka Stronałyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Potrzebujesz 2 misek, do jednej wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Ideałem będzie jeżeli wszytki razem przesiejesz 2 razy. W drugiej misce zblenduj more składniki, czyli banana, mleko i olej roślinny. Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich połączenia, nie rób tego mikserem. Idealne
greenscarfciasto biszkoptowe. Galaretkowiec SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka olej - 1 łyżeczka ocet - 1 łyżeczka sól- szczypta tłuszcz do formy PIANKA 2 opak śmietanki śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka 0,5 l wrzącej wody DODATKOWO galaretka zielona - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder(...)Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić
Kuchnia Danusiszklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt: Białka
Jadło i czytadłokakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki(...)gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkakakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki(...)gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenka120g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów(...)cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie
Mała Cukierenkazmielonych orzechów 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik gotowany: 1 kg gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Mój ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy) 150 g masła 1 puszka kajmaku (500 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: ciastka typu petitki kakaowe kakao do posypania wierzchu Ciasto: 1. Do misy(...)miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją objętość i ma zgęstnieć. 2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. 3. Do jajek dodajemy naszą mieszankę i teraz na najniższych obrotach miksujemy do momentu połączenia się składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy
kruche babeczkizimnego masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy 250 g wyłuskanych orzechów włoskich 250 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa(...)burro 50 g di zucchero 35 ml di acqua 3 cucchiai di cacao Decorazione cioccolato fondente noci PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki dodajemy 3 żółtka; szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią
La grande e la piccola cuocapolewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem(...)spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapartiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy
Słodka Stronatortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Kisiel jagodowy: 1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia 3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Masa budyniowa : 700 ml mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną . Wszystko delikatnie wymieszać, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Wykonanie kisielu jagodowego : Z litra jagód z sokiem odlać troszkę do rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia . Wykonanie masy budyniowej : Połowę mleka wlać go garnka
Sama słodycz i szczypta chiliwykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego 200g Temar, dostępny w Tesco oraz Carrefour) - 2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta
upichconagorącej patelni) 📌 na polewę: 2 łyżki miodu+2 łyżki masła +2 łyżki kakao +2 łyżki mleka. Jaja ubij na puch z cukrem. Owsiankę zalej 125 ml wody, odstaw na 3 minuty. Masło rozpuść, wystudz. Do ubitej masy jajecznej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia , owsiankę , lekko wymieszaj tylko do połączenia się składników. Dodaj szybko rozpuszczone i chłodne masło. Wymieszaj wylej(...)nią wierzch ciasta i posyp prażonymi płatkami migdałowymi i rozgniecionymi w palcach ciasteczkami Odstaw do wystudzenia .... ale będzie to niemożliwe , pokroisz jeszcze ciepłe! Podawać z kawą lub mlekiem na śniadanko Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniporcje):pół średniej cebuli1 ząbek czosnku3-4 cm korzenia imbirupół czerwonej papryki3 małe papryczki chilli lub 1 duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego
Zakręcony Widelec