CIASTO 375g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 500g rabarbaru 1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki (30g) cukru lub do smaku BUDYŃ 550ml mleka 1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 4 łyżki (40g) domowego(...)cukru waniliowego (lub zwykłego) 50g masła cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko - wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, obie zafoliować, jedną schłodzić przez godzinę w lodówce, drugą w zamrażarce - schłodzoną
Smakołyki Berenikisnickers: SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g. drobno zmielonych orzechów laskowych SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 700 ml. mleka 1 budyń waniliowy 1 margaryna do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej DODATKOWO: puszka masy krówkowej zwykłej lub- szczególnie polecana(...)bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę
Domowe TortySkładniki: 3 szklanki* przesianej mąki tortowej 1 i ¼ szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Dlaczego oleju rzepakowego? Bo olej ten jest naturalnym zródlem kwasów omega 3, i dlatego warto wrócić do tradycji stosowania go. Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów(...)być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny . Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce. Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy łyżką - do połączenia składników .Ciasto przekładamy
Z Kuchni Do Kuchniinnej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około(...)wlać aromat rumowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby
Passions hobbies lifeczarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych 100 g żurawiny suszonej Masa kremowa: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto(...)wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić. Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę przygotować wg przepisu. Ja najpierw zalewam szklanką gorącej wody, kiedy proszek się rozpuści dodaję szklankę zimniej wody z butelki - galaretka szybciej stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Śmietankę
Trufelkowoszklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa różowa: 1 litr soku typu "Kubuś" w kolorze różowym 3 budynie malinowe Pianka różowa: 2 śnieżki 2 szklanki mleka 2 galaretki malinowe Dodatkowo: dwa opakowania "Delicji" o smaku malinowym 1 galaretka malinowa Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy(...)cukier z cukrem waniliowym i ubijamy tak długo, aż powstanie gęsta i lśniąca beza. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie,ale dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 - 30 minut
My simple kitchenczekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka 1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru Wykonanie(...)proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut. Wykonanie tortu: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie
Tradycyjna Kuchniawiśni 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka wykonanie: W rondelku podgrzewam wodę i posiekane masło, mieszam. Masło ma się roztopić. Odstawiam na chwilę do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie mąkę i kakao mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce krótko miksuję całe jajka i maślankę oraz(...)około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracam (do góry dnem) i zdejmuję papier do pieczenia. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ciasto dekoruję polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
babka w formieryżowej (lub ziemniaczanej) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)odstawić. W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, solą i ksylitolem z wanilią. Miękkie masło utrzeć z połową ksylitolu (lub cukru) na puszystą masę. Resztę ksylitolu wymieszać z cynamonem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie ucierać ok.1-2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wymieszane mąki i mleko, w trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie
Smaczne Zdroweżółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru (ok. 0,5 szklanki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych(...)cukier i ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Do osobnej miseczki przesiewamy mączkę migdałową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe, mak i mieszamy do połączenia się składników. Do białek z żółtkami w trzy podejścia dodajemy składniki suche. Mieszamy bardzo ostrożnie za pomocą łyżki, miksera
Kuchnia Łukaszajakie jest w smaku? Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie :) Ktoś życzy sobie kawałeczek? :) Składniki: 100 g mąki ryżowej (Incola) 90 g mąki gryczanej (Incola) 60 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g kakao gorzkiego, naturalnego 125 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik
Zdrowie na języku :Pblachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni lub wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć
Na słodko lub wytrawniemąki lnianej lub mielonego siemienia 2 soczyste jabłka garść suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie) po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 pełne łyżki miodu 100 ml oleju 150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe) S uche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jabłka wraz
AZgotuj!