mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:400/622)

Placek włoski. 448

Składniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę(...)Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach

O kuchni z uczuciem
Torcik rafaello 193

mąka - 6 łyżek mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki ocet - 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA masło lub margaryna - 250 g wiórki kokosowe - 200 g cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy - 3 opak mleko - 3 szkl żółtko - 1 szt PONCZ woda gotowana - 1,5 szkl(...)jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  MASA KOKOSOWA  Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować. W pozostałej szklance

Kuchnia Danusi
Ciasto Magnolia 968

łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki wody, 1 kieliszek rumu, 1 łyżka soku z cytryny, Masa ananasowa: 1 puszka ananasa, 1 szklanka wody, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 łyżka żelatyny, Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g(...)Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, różowa posypka cukrowa do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 123

szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy   Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru   Kruszonka:   150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła   Lukier(...)mogą być inne owoce)   1. Kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru,czekamy,aż drożdże się rozpuszczą.      W między czasie roztrzepujemy jajka,wlewamy ciepłe mleko,rozpuszczone drożdże - całość mieszamy.      W osobnej misce łączymy mąkę,sól,cukier,cukier waniliowy - wlewamy jajka z drożdżami i   mlekiem,całość mieszamy. Na koniec dodajemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Muffiny mechaniczna po... truskawka... 128

wreszcie będzie pięć minut ciszy, żeby myśli zebrać i zaplanować ze dwa posiłki do przodu!'. I wtedy to właśnie, najpierw w supermarketowym koszyku, a potem w lodówce, pojawia sie 'MLEKO SMAKOWE'. I o ile 'czekoladowe' i 'biało-czekoladowe' było jeszcze zjadliwe, to już 'blueberry muffin' znacznie mniej. A przy 'truskawce' wszyscy odmówili współpracy... Dlatego muffiny. Lekko mechaniczne, przyznaję(...)sztuk) suche 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki maki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki groszków z białej czekolady mokre 1 szklanka mechanicznego mleka truskawkowego (podejrzewam, że inne też się sprawdzi) 2 jajka 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi

Lejdi of the house
Mini Calzone 292

oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelli ulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp. jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej(...)drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich

Słodka Strona
Ciasto biszkoptowe skubane 197

wolnego wybiegu) 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka octu polewa: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao naturalnego dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku kupione tutaj   (u mnie wiśniowe) 20 - 30 dag świeżych, z kompotu(...)puszczają koloru) Przygotowanie: Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku i na koniec dodać olej i ocet. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową. Piec w nagrzanym do 170 stopni

Kuchcik gotuje
irysek 170

szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: słoik (ok.800g) prażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe na masę iryskową: 350 ml śmietanki kremówki  200 ml mleka 200 g cukru  50 g masła 2-3 łyżki suchego maku 3 łyżeczki żelatyny odrobina wrzątku dodatkowo(...)okrągłych biszkoptów 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto owocowe 135

szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki drobnego trzcinowego cukru (lub zwykłego cukru zmielonego kilka sekund w malakserze) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki kakao (przesiane) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny Polewa: 150g(...)umyj i pokrój w mniejsze plasterki.  Do miseczki wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok. Następnie do uzyskanej maślanki wsyp cukier oraz ziarenka wanilii i rozmieszaj je za pomocą trzepaczki. Do większej miski wsyp mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, zamieszaj.  Mokre składniki przelej

Roślinna - blog wegański
Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” 1105

białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem Waniliowy Diplomat: 450ml mleka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 5 żółtek 130g cukru(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej) 600ml gorącej wody Dodatkowo: mini bezy do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Ciasto pijak z galaretką 6157

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wódka Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec

Ala piecze i gotuje
Pancakes z makiem 189

Lubicie mak... lekko zgrzytający między zębami?...ja nie za bardzo..ale takie pancakes to smaczne urozmaicenie śniadania...polane syropem klonowym..pycha... 2 jajka 2 szkl. mąki

Moje domowe kucharzenie
Muffinki pomarańczowe z ricottą 170

Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził. Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki były mniej imbirowe niż z założenia - nie chciałam tu za dużo tak dominującego(...)pomarańczy skórka z całej pomarańczy   1/2 szk. maślanki - zamieniłam z mleka   1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego - mój dodatek 1 jajko 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - mój dodatek płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek , imbir i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko

Grunt to przepis!
Tort węgierski 186

maki jajko 110 g cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji(...)Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy

Pyry na Gaz
Sernik jagodowy skarb lasu 168

wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/3 szklanka wrzątku Dekoracja: 40g czekolady świeże maliny, borówki amerykańskie listki mięty, kwiaty bezy, wafel(...)dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18 minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem. 3. Masa serowo-jagodowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania