kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody 500 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski margaryny (125 g) 6 żółtek 5 białek Polewa(...)puszka masy krówkowej (kajmak) (510g) 1/2 kostki masła (100 g) (w temperaturze pokojowej) Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zaparzamy mak. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się
PatiGotujecukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać. Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki ciemny brązowy cukier 1/4 szklanki margaryna bezmleczna lub masło
głodny alergikbardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:) Składniki na biszkopt: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 50 g mąki pszennej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka kakao; 3 łyżki wody; Wykonanie: Całe jaja ubić z wodą i cukrem kryształem na pulchną(...)ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze 190 o C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem, usunąć pergamin i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż na 5 pasów o szerokości około 6 cm. Składniki na krem: 750 ml kwaśnego mleka; 6 łyżeczek żelatyny
In my kitchenbułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy 2 łyżki spirytusu Krem orzechowy: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Polewa rodzynkowa: 400g rodzynek 3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie(...)blaty. 2. Placek orzechowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodawać cukier kryształ oraz żółtka. Mąkę łączymy z orzechami oraz bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony
Kuchnia w czekoladzieCiasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki(...)galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką
Czerwona Porzeczkawegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) lub oleju kokosowego w stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik(...)ostygnięcia. W niewielkim rondlu podgrzej mleko wraz z daktylami i kakao. Kiedy mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz. 2/3 szklanki migdałów lub orzechów włoskich przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do dużej miski, dodaj też mąkę
Roślinna - blog wegańskiogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć(...)jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière): ● 125 g malin (świeżych lub mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokoło 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Uwaga: jeśli ciast jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Uwaga
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki suche: 1 szklanka mąki pszennej typ 450 3/4 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub stopionego masła 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : Placki (ciasto kruche): - 2 pełne szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 torebka cukru wanilinowego - 0,5 szklanki cukru pudru - 200 g masła - 4 żółtka - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki(...)ziemniaczanej - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 torebka cukru wanilinowego - 2 żółtka - 250g masła roślinnego ( dałam masło ) Przygotowanie : Placki Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem
charlotte gotujemąki ziemniaczanej szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu. Wyłączyć, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. odstawić w chłodne miejsce Połowę mleka zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki oleju 1 łyżka miodu 2 jajka ¼ łyżeczki soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pierniczki rozdrobnić malakserem lub blenderem. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Pomarańczę obrać, podzielić na segmenty, z których zdjąć błonkę i połowę cząstek wrzucić do pierniczków. Dolać mleko i przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i zmiksować tylko
Posadzone i zjedzoneszklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa: 0,5 l mleka 0,5 szklanki cukru p 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek. Nie przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy
Sto kolorów kuchnimąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 słoiczek dżemu truskawkowego + sok, np. z brzoskwiń z puszki (do nasączenia biszkoptu) krem maślano-budyniowy 450 ml mleka 6 żółtek 250 g miękkiego masła 100 g zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści się to dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około
Ugotowaćopakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: Garść wiśni do ozdoby Płatki migdałowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze(...)przestudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać
Tradycyjna Kuchnia