mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:416/622)

Ciasto serowo- orzechowe 469

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego sera 5 jajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić(...)szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty

Kuchnia w czekoladzie
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 219

budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło(...)stawiamy na kratce. Kiedy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy worek, a następnie odpinamy obręcz, zdejmujemy z boków paski papieru do pieczenia. Szykujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mleko przelewamy do rondla i mieszając zagotowujemy. Dodajemy czekoladę, zestawiamy z kuchenki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wsypujemy suche galaretki – mieszamy do chwili, aż się rozpuszczą. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze płynna

mojewypiekiinietylko
Śmietanowiec 216

zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta Spód biszkoptowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym(...)żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w piekę w piekarniku nagrzanym do 160'C przez 40 min. Wyjmuję i odstawiam. Żelatynę zalewam zimną wodą, potem rozpuszczam w gorącej i mieszam. Mleko i cukier zagotowuję, dodaję rozpuszczoną żelatynę i ochładzam do temperatury pokojowej

Ciasteczkowy Potwór
Piernik z kremem czekoladowym 243

śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie(...)przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 215

masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji(...)oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. 8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake 200

szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę o wymiarach około 21×12 cm. W dużej misce wymieszaj 1 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową(...)minut lub do suchego patyczka.. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Następnie wyjmij je z keksówki na kratkę, pod którą umieść blaszkę do pieczenia

karmelowy
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 424

łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna(...)gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Wlewamy na blachę ( 22×26 )Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odwracamy do góry

Ostra na Słodko
Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe 126

25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml  KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 płaskie  łyżki mąki pszennej -1/2-3/4(...)masła lub margaryny w temp pokojowej DODATKOWO -ok 2 szklanki kulek  czekoladowych  typu Nesquik  Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej. Gdy budyń ostygnie (można

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe babeczki z kawowym kremem 106

smaku! 👉   LISTA ZAKUPÓW  👈 Przygotowanie:  W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę żytnią, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kakao oraz szczyptę soli.  Olej kokosowy rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, a gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku - albo w garnuszku, albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej.  Jajka ubijamy ze szczyptą soli(...)zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka.  Do foremek na muffinki wlewamy po łyżce ciasta. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C.  W  międzyczasie przygotowujemy krem - 2 łyżeczki kawy zalewamy łyżką ciepłej wody.  Dodajemy serek śmietankowy i cukier, a następnie miksujemy na gładki krem.  Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy , aby zagęścić masę

Kuchnia Ellie
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 372

serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml mleka Biszkopt- wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier(...)miksujemy przez chwilę (ok. 3 minuty), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Gdy masa lekko zgęstnieje, wyłączamy mikser i dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy

Smakowy Raj
Jesienny jabłecznik. 111

jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru      Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość

Rozpustne gotowanie
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7064

cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy : x 2  Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt(...)wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier.  Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje

Słodkości i nie tylko
Wegańskie CIASTO CZEKOLADOWE z orzechami 202

mieszamy już niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników.  Składniki suche czyli: - 2 szklanki mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 szklanki kakao, - 0,5 szklanki cukru. Składniki mokre: - 2 małe, dojrzałe banany rozgniecione widelcem, - 3/4 szklanki oleju, - 1 szklanka mleka roślinnego. Teraz wlewamy mokre do suchych, mieszamy i do całości dorzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę - 1 tabliczkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 311

średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa  200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½    limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty(...)opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam zastąpić część pasty przyprawą curry w proszku. Gotujemy danie na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 121

brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku     Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania