Składniki: - 1 litr mleka - 6 łyżeczek żelatyny - 3 różne galaretki - słodzik Na biszkopt: - 4 jajka - 4 czubate łyżki mąki - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(...)nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy w nim biszkopt do wystygnięcia. 3. Kiedy galaretki zaczynają tężeć, podgrzewamy szklankę mleka, rozpuszczamy w niej żelatynę i słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem
Zdrowie na języku :Poleju rzepakowego 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 1 kopiasta szkl cukru 1 łyżka octu 1/3 szkl oleju rzepakowego 1 szkl mąki ziemniaczanej Poncz: 1/2 szkl owocowej słodzonej herbaty, przestudzonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego(...)Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka masła Dodatkowo: ok. 150 g okrągłych biszkopcików garść wiórek kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto ciemne: Tak jak w przypadku ciasta jasnego wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać. Żółtka i całe jajka ubić
Nastoletnie Wypiekanieszklanki cukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba(...)łyżka masła 1 łyżka wody lub mleka Do dekoracji np.: Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane
Smakowy Rajziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 125ml likieru kokosowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)cukier błyszczący różowy cukierki perełki różowe wiórki kokosowe listki czekoladowe Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut. 2. Mus malinowy: Maliny przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type='fooddrink';listonic(...)gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości – około 15 minut (to zależy od ziaren) – soczewica powinna wchłonąć niemal cały płyn. Gdy soczewica będzie miękka wlewamy passatę i mleko kokosowe. Solimy (dość porządnie) i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż wszystkie smaki się przegryzą. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry
Poezja smakukrążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku olej do smażenia Obranego patisona pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój
Kulinarny S.O.S.SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czassoli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych
Smakołyki Asinieco uprościłam i nadałam deserowi więcej wdzięku umieszczając go w kieliszkach :) Składniki (na 3 duże kieliszki) : 3 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 ml pełnego mleka 80 g cukru owoce świeże lub mrożone Wykonanie : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka
cucinareposypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego 250 g dżemu malinowego lub powideł 90 g oleju rzepakowego szczypta soli Szklanka u mnie ma pojemność
Zasmakuj Kuchnimiękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie. Składniki (12 muffinek): 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki borówek Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 2 garście posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka płynnego miodu
Healthy food explorerpomysł nie tyle na deser, co na zdrową przekąskę. 250 g twarogu 140 g mąki 30 g płatków grczanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g (niepełna szklanka) mleka 60 g erytrolu lub innego słodziwa 150-200 g truskawek Łączymy ze sobą suche składniki. Miksujemy twaróg, jajko i mleko. Masę
Kucharzycapomysł na ozdobienie świątecznego stołu - bo wypieki są jego ozdobą. Potrzebujemy: 340 g mąki pszennej 160 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko 80 g roztopionego masła 160 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 12 łyżeczek kajmaku Do dekoracji: cukier puder białe czekolady ozdoby cukrowe Muffiny muszą być robione szybko
MamaOskarkawszystkie muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto. składniki: suche: 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kardamonu mielonego mokre: 2 jajka 120 g cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ponadto: masło orzechowe dżem z czarnej porzeczki nutella Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki
6nieboSKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Marioli