cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Na krem kajmakowy: 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła(...)mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę olej, wodę i przesiane przez sitko mąki, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino. Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często
Passions hobbies lifeodmienne mechaniczne właściwości placków przygotowanych bez udziału mleka. Utrwala ono bowiem ich strukturę i czyni bardziej sprężystą. Większy dział mleka skutkuje też większą wydajnością mieszanki, t.j. większą ilością możliwych do przygotowania z niej placków. Tym czego nigdy nie stosujemy jest proszek do pieczenia. Natomiast używamy czasami wody gazowanej, co czyni ciasto nieco bardziej puszystym. Nie stosujemy jogurtu, w tym naturalnego(...)dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody 1 duże (L) jajko 5 czubatych łyżek (120g) mąki pszennej olej rzepakowy Instrukcje Mąkę wsypujemy do dużej miski. Wbijamy całą zawartość jajka. W kilku partiach dolewamy
Kulinarna Pokusapomarańcza 5 jajek 1/2 szklanka cukru 1 łyżka kakao 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo: 1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia okrągłe biszkopty Sposób wykonania: 1. Pomarańczę wyszczotkować
Kuchnia domowa Aniciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na ser: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego skorka otarta z cytryny 2 jajka 4 żółtka na piankę z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego bazowego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, POLECAM szczerze! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki wiórków kokosowych mrożone maliny: u mnie po 3 sztuki na każdą
Zasmakuj Kuchnikawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego Składniki mokre: 2 banany 2 jajka 1/2 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju Wykonanie: Suche składniki wrzucić do jednej miski, w drugiej zmiksować blenderem jajka, banany
Trufelkowomąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka 150 ml zimnego mleka 2 i 1/2 łyżki nasion chia Kruszonka 50 g masła 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki wiórków
Słodki KompromisSkładniki: Ciasto kruche: 60 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 żółtek 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy
Kuchnia u BietkiSkładniki: CIASTO: woda 250 ml, masło 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 4 sztuki "XL", proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM i DODATKI: krem do karpatki 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakako 2 łyżki, mleko 800 ml, masło miękkie 15 dag, ciepłe lody 4 sztuki, dżem z ciemnych winogron - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika
W Mojej Kuchni Lubięzwykle 24x34cm. Składniki na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około(...)orzechów mielonych 10 dkg kokosu 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek, wymieszać. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Masa: 1/2 litra mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 7 żółtek Dodatkowo: 1 kostka
kruche babeczkimuffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru 2 łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 150 g pszennej mąki szczypta soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 50 g masła, zimnego 40 g mąki 1 łyżka zmielonych orzechów 60 g brązowego cukru Nastaw piekarnik
codojedzeniapatelni bez charakterystycznej dziurki. Spróbujcie! Składniki: - 250g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 250-350g mleka ( ciasto nie może być lejące ani za gęste) - 30g ksylitolu - 20g oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8g proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do każdej z dziurek na donut'y (bądź na patelnię
Be Fit Be StrongSkładniki: ciasto 1 jajko 20 g cukru 30 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy krem 500 g malin (u mnie jeżyny) 4 żółtka 125 g cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka śmietany lustro 1/2 szklanki przetartych malin 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie
Pychotkaaadoskonałą przekąskę dla dzieci podczas wakacyjnych zabaw w długie, letnie dni Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 jabłka 1 szklanka musli 1 budyń waniliowy po 4 łyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy
kgwjanczewoupieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku
VioletoweKucharzenieprób i błędów powstał przepis na pyszne babeczki jogurtowe z chałwą. Składniki: 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie
Wielki apetytdzieciaków a na niej zadanie do wykonania : przepis na babeczki. Składniki na 8 pysznych babeczek, bez proszku do pieczenia: -10 dkg masła lub margaryny -10 dkg cukru pudru -10 dkg mąki tortowej -2 jajka -2 łyżki mleka -aromat waniliowy Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Miękkie masło ostrożnie przecieramy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy żółtka
Maminek kulinarnySkładniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Ser: 1 kg sera w wiaderku 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru rodzynki Piana: 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać
O kuchni z uczuciemprzed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru 150 g posiekanej czekolady 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać
Chocolate Muffin Blogsłodka a jednocześnie te wyczuwalne kawałki czekolady.. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki cukru pudru 50 dag drobinek czekoladowych lub drobno połamanej czekolady 1 szklanka mleka 2 jajka 90 ml. oleju 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, natomiast
Na słodko lub wytrawnieprzyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy
kgwjanczewo