łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 - 2 szklanki suchej kaszy jaglanej mleko do gotowania kaszy sok z 1-2 cytryn
Qlinarnie i Qlinarniecukru pudru 1 kostka margaryny (250gr) (z murzynkiem na etykiecie) 6 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek Krem: 1 budyń waniliowy + 1 łyżka 1 pełna łyżka mąki pszennej 2 żółtka 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru kostka masła (200 gr) Dodatkowo: 1 słoik 410-450gr dżemu
Mechanik w kuchninajlepiej upiec dzień wcześniej. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy 20 cm): 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 duże jajka 150 gr drobnego cukru do wypieków 175 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus owocowy(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady'; document.write(" "); Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy 20 cm): 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka
moj przepis natartej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody Glazura orzechowa: 250 g pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła
talerz przyjemnościSkładniki: - puszka mleczka kokosowego - puszka pomidorów - łyżeczka curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 ostrej papryki w proszku - łyżka startego korzenia imbiru - dwa starte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory(...)dodaję cukier, sól i pieprz (strożnie z solą, sos rybny i sojowy będą słone). Mieszam i gotuję 20 minut na wolnym ogniu. Do pomidorów wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję kolejne 20 minut. Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję
Cook&Loveowocowym i świeżymi owocami są zdrowym, smacznym i sytym początkiem dnia, gwarantującym dobry humor. W mniejszej misce mieszamy suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia to wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu z wysoką temperaturą (powyżej 60⁰C) rozkłada się wydziela dwutlenek węgla. Pomieszanie go z kwasem(...)rozmiaru M ¾ szklanki bardzo gęstego jogurtu typu greckiego, u mnie Bakoma ok. 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju lub stopionego masła garść borówki amerykańskiej dwie garści malin łyżka śmietany kremówki
Karo in the Kitchenząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy(...)ćwiartki, a następnie rozdzielamy na pojedyncze piórka. Goździki rozbijamy na proszek w moździerzu. Mango rozkrajamy, miąższ obieramy ze skóry, a następnie kroimy w ok. 1cm kostkę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Zalewamy mlekiem kokosowym, w którym rozprowadzamy również sok z limonki, sambal i przyprawy – gałkę
Kulinarna Pokusaszkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych) Masa czekoladowa: 3 szkl mleka 2 budy nie czekoladow(...)posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Kto ugości moich gości?miękkiego masła 1 jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g drobnych płatków owsianych 38 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka przyprawy do piernika Krem: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 2o g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia
Kulinarne przygody Gatitygruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej
365 dni dookoła kuchniekspresowo, więc może sami spróbujecie? Polecam! (około 10 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mąki teff (płaskich) 2 łyżki mleka kokosowego (może być inne roślinne lub zwierzęce) 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 1 szczypta cynamonu (solidna) 1 szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 jabłka Ponadto: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć. Na końcu
Di gotujeJedno jest pewne warto je przygotować... Ciasto Izaura Składniki Ciasto : 2 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 jajka 3/4 szk cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser : 500 - 550 g twarogu nie z wiaderka!!! 3 jajka 125 g masła 1/2-3/4 szklanki cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibanana świeżego 2 świeże daktyle 1 miarka czekoladowego białka roślinnego (SunwarriorPolska Classic Plus) 200 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2 kostki od lodu zamrożonego mleczka kokosowego (lub 2 łyżki mleczka nie mrożonego) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Przeleje
Zdrowie na języku :Pszkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem
Grunt to przepis!pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny i 8 dobrych naleśników) 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej (u mnie żywiec zdrój mocno gazowana) 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka curry olej do smażenia Składniki 500 g mięsa mielonego
Piekielna Kuchnia Patisłońce. Zjedzone z lodami malina-banan jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę, w razie potrzeby posmarować ją olejem. Smażyć gofry
tost z dżememjabłka (średnie) 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach
Di gotujeSkładniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 100 g kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadługo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako gofry lekkie i chrupiące . Składniki: (składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli
Kuchcik gotujemąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA
Rozpustne gotowaniejajko 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około
Powiedz dietom nieJemma". Babeczka: 125 g mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu ) 125 g masła 2 jajka 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać suche składniki, dodać masło i jajka. Zmiksować, dodać aromatyzowane mleko
Humanistka w kuchnijeszcze ciepłe bardzo szybko znikają ;) Składniki (12 muffinów): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche
Piąty grzech głównyautorką tego przepisu jest Kluko.Za przepis Kluko bardzo dziękuję:) Składniki na około 22 muffinki: 1,5 szkl. mleka; 1,5 szkl. cukru kryształu; 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego; 2/3 szkl. oleju; 2 jajka; 3,5 szkl. mąki tortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy); Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem
In my kitchen