serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa: 150 - 200 g czekolady z co najmniej 50% kakao 80 g masła łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki mleka Dodatkowo: 450 - 500 g herbatników (część może być kakaowa) płatki migdałów lub pokrojone orzechy do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka
Kuchcik gotuje300g cukru. Gdy sok ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka
W garach u GosiMIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek
Bon appetit mon amieszklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 1 galaretka o smaku owoce leśne 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek dowolna ilość borówek amerykańskich Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę(...)temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy. 2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia
Izabelawkuchnikokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek,dodać cukier.Następnie wmieszać delikatnie kokos,mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min w temp.180 st.C. Masa 1: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki kawy cappuccino
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne. składniki ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego masa makowa 250 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki mąki 75 g masła 1/2 szklanki rodzynek 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu sposób
Miód i pieprzszklanki cukru trzcinowego (więcej/mniej w zależności od upodobań) - 2 jajka - 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cynamonu Wszystkie składniki wymieszać w misce, gdyby masa okazała się za sucha, dodać kilka łyżek mleka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciastka wykładać łyżką na blachę starając się aby miały okrągły kształt. Piec ok 10-15 minut
Cook&LoveCiasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki muszkatołowej szczypta soli Krem z daktyli: 1/2 szklanki daktyli 4 łyżki mleka roślinnego 3 łyżki kakao szczypta soli W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Piekarnik nagrzać
Humanistka w kuchnipomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej Sos beszamelowy: 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku) Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać
Moje domowe kucharzenietypu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity we krwi, a oprócz
Vroblewska-fitlifeodpowiedniej wielkości naczynia wrzucamy: - 2 szklanki mąki pszennej przesianej - 1 niepełną szklankę cukru - 1 szklankę oleju - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki dowolnego dżemu/powideł/miękkiej marmolady - 4 małe jajka lub 3 duże - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć
I tu będę miała takie tesię nie przypaliły. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy lekko przestudzony sos czekoladowy i miksujemy całość. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, ale spływać z łyżki, jeśli nie spływa dolewamy odrobinę mleka i mieszamy. Ser: 50 dag sera 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii
Cynamonowe szczęściemożna zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko
greenscarfjeden gry z . A może zaskoczycie swoich gości takimi cudeńkami na święta :) Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 2o 0 ml mleka 50g roztopionego masła 200 g mąki tortowej 190 g cukru 60 g kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kawałeczków czekolady 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta barwnika
Sama słodycz i szczypta chiliwzględu na ich neutralny smak można podać je także w wersji „na słono”. Składniki: 225 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 duże jajka 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) 300 ml mleka masło do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (można najpierw zmieszać składniki mokre a następnie dodać suche). Gotowe, dokładnie
MyCookBook.pl