smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić d żółtek. Białka(...)obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 2 czerstwe bułki, 250g masła, 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 100g wiórków kokosowych
Z miłości do słodkościcukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka herbaty białej lub zielonej 1 łyżka cukru opcjonalnie kieliszek wódki Masa kokosowa z brzoskwiniami: 1 duża puszka brzoskwiń 200 g kokosu 1 puszka (400 g) mleka kokosowego + 300 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie 50 ml wódki(...)opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 3,2% 200 g masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru pudru Warstwa brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix opcjonalnie kawałki brzoskwini WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być
Passions hobbies lifesmaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)łyżeczka kawy zbożowej typu Inka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki śmietany, śmietanki lub mleka 1 łyżeczka żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym
Pani na deserłyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżki masła 1 łyżka mleka płatki migdałowe(...)Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie
Kuchnia MagdaLenyciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka: 1/2 litra śmietanki 30 % 1 łyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy
W Moim Magicznym Domupłatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych(...)ksylitolem na puszystą masę, a następnie dodać olej kokosowy lub masło i wodę/mleko, po czym wymieszać z dyniowym puree zblendowanym z bananem. Do masy wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową, a na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do silikonowej keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić
Fabryka pomysłówCiasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu śmietankowego - 1 szklanka śmietanki 30 % - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego
Zainspirowana w kuchnirodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka, a na cieście kleks marmolady! Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej(...)zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie już pulchna, dodawać po jajku i miksować już na wolniejszych obrotach urządzenia. Przesiewamy makę razem z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy do połączenia sie składników. Formę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wykładamy na masę. Przygotowujemy kruszonkę : stapiamy
Raj dla Podniebieniakubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody(...)Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta rozcieńczamy adwokatem Masło miksujemy z cukrem na niemal białą
Luźna Kuchniajajka 5 łyżek śmietany 12 % 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Dodatkowo
Izabelawkuchnidrożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) 5 żółtek opak. cukru waniliowego 10 0 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze
Słodka Stronaponieważ nie dość że dostarczy wielu cennych składników mineralnych to jeszcze będzie dużo zdrowsza niż wszystkie budynie z proszku. Jednym słowem wystarczy poświęcić kilka chwil w kuchni by przyrządzić dziecku zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 50 g kaszy jaglanej 250 ml mleka 5 ml ekstraktu waniliowego 2 dojrzałe banany 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie
vaniliowoczekoladowamaki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej
Słodkości i nie tylkobrązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka przyprawy do piernika Krem: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów 25 g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy
Kulinarne przygody Gatityciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)KREM : 750 ml mleka 3/2 % 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g 3-4 łyżki cukru 125 g masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy
Kulinarne Fantazje Marioli