szklanka cukru - 1/3 łyżeczki świeżych drożdży * dodatkowo: - 3 jajka - 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2/3 szklanki oleju - 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1: Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni. * dzień 2-4: Starter wymieszać (należy
CookYourselfwłaśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa: 3/4 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać
Humanistka w kuchnibezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki
Dzieje kuchennej Wiewióryktóra ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy :) Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 30 g mąki żołędziowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli
Zdrowie na języku :Pświąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki skórka pomarańczowa 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na biały lukier: ( zobacz przepis na biały lukier ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko
Ciastkozercygalaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera
Ciastkozercyciasto: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka Składniki na nadzienie: 400 g serka na sernik 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 limonka + odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło
Ciastkozercywierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki, 0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe , gotować
Anioły w kuchnipłaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut. Krem; Składniki; 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 25 dag masła W 1/2 szklanki mleka
Apetyczna babeczkamuffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki
wyzwania kuchenneprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
w kuchni i w ogrodzieprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
prawdziwe jedzeniemasła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka • 170 ml mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre'' 2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase
ciemna strona patelniSkładniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 10 łyżeczek kropelek czekoladowych 2 łyżeczki kropelek czekoladowych do dekoracji Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Składniki suche łączymy ze sobą i tak samo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych
Emcia Pichci