Składniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3 czubate łyżki kakao -3/4 szklanki cukru pudru -1 tabliczka mlecznej czekolady -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -1 jajko Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce. Mleko, olej i jajko miksujemy w drugiej miseczce. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Suche składniki
Magia jedzenia.długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką
O kuchni z uczuciempyszny duet! foremka 23x33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka mleka, szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką
Z miłości do słodkościbułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko
Zawsze głodna!szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości
Salonik smakówodrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego , śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem
Ladylaura.szklanka cukru - 1/3 łyżeczki świeżych drożdży * dodatkowo: - 3 jajka - 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2/3 szklanki oleju - 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1: Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni. * dzień 2-4: Starter wymieszać (należy
CookYourselfwłaśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa: 3/4 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać
Humanistka w kuchnibezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki
Dzieje kuchennej Wiewióryktóra ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy :) Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 30 g mąki żołędziowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli
Zdrowie na języku :Pświąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki skórka pomarańczowa 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na biały lukier: ( zobacz przepis na biały lukier ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko
Ciastkozercygalaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera
Ciastkozercyciasto: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka Składniki na nadzienie: 400 g serka na sernik 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 limonka + odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło
Ciastkozercywierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki, 0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe , gotować
Anioły w kuchni