miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka(...)stężeje i wszytsko ładnie się scali. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły. Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzegalaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy(...)czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego
Słodkości i nie tylkokostka masła 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt(...)prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajko jest już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nim suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem
Ciastkozercydrugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa(...)czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy
Blog z Apetytemkokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego napoju i nie marnować żywności. A najlepsze, że można zrobić sobie “tajską” czekoladę – bez mleka, ale przyprawami. I jeśli chcesz, to z niespodzianką, bo na dnie filiżanki(...)każdą osobę: łyżka kakao łyżeczka cukru kokosowego House of Asia lub zwykłego po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu 1 czubata łyżka mleczka kokosowego House of Asia w proszku pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki kasztan wodny z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Do rondelka wlewamy 200 ml wody, dodajemy cukier, kakao, mleczko kokosowe i przyprawy. Podgrzewamy
Ugotowane pozamiatanesporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy(...)Przekładamy je do moździerza i rozbijamy na drobny proszek. Wsypujemy do brytfanny razem z sezamem i połowa chia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy kalafior, wlewamy oliwę i mieszamy by pokryły kalafiora. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił
Dzieje kuchennej Wiewióryczekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego 80 ml maślanki 3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 2 00 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera
Mania Gotowaniakakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch(...)najwyższych obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka
Monia miesza i gotujepudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła(...)40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić je. Do żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć
Mama Gotujewiórków kokosowych2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowo-brzoskwiniowy:syrop z puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml)ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml)6 łyżek cukru2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka)5 żółtek1 łyżka mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki(...)likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy
Walijskie Pichceniemąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody (u mnie 2 galaretki cytrynowe plus 3 szklanki kompotu wiśniowego), 1/2 szklanki dżemu wiśniowego (lub innego kwaskowatego, o ciemnym kolorze), na krem budyniowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki mleka, 6 łyżek cukru pudru(...)więcej, jeśli polewa wyjdzie za gęsta) Przygotować biszkopt: j ajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać
Lekcje w kuchnibajka!:), lukrem, posypać cukrem pudrem. Wspaniałe:) Smacznego już dziś!:) SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki z lekką górką prawdziwego kakao opakowanie cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu waniliowego 12 łyżeczek konfitury, dżemu lub marmolady malinowej Szklanka
Zasmakuj Kuchniszkl. cukru • 90g masła lub margaryny • 2 jajka • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy WIERZCH: • 250 g łuskanych orzechów włoskich • 70 g masła • 4 łyżki cukru • 2 łyżki miodu MASA BUDYNIOWA: • 3 szkl. mleka • 2 budynie waniliowe • 3 łyżki cukru • 200 g masła • powidła śliwkowe Przygotowanie : CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto
KUCHNIA POLSKAczosnku 3-4 nieduże marchewki 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego) Warstwa ziemniaczana: ok. 1,20 kg ziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki Mięso umyć
Simply Food