mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:456/622)

uśmiech teściowej 1793

łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
makowiec pod orzechową pierzynką 155

biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową: 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 236

jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z kremem patissiere i owocami 78

kremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 600 ml mleka, 1 jajko, 4 żółtka, 80 g cukru kryształ, 45 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej

królestwo garów
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 139

bardzo miękkiego niesolonego masła   około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
muffiny mocno czekoladowe 124

zajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1,5 szkl cukru pudru 2 tabliczki drobno posiekanej czekolady (typ dowolny, ja użyłam mleczną i gorzką) 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier wanilinowy PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki

zabawa smakiem
,,Błękitna Laguna’’ 29892

Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską. Galaretka: Galaretki przygotowujemy

Podróż w kulinaria
Sposób na miąższ z sokowirówki - Pyszne ciasteczka 203

jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka

Zofiana
Omlet francuski z wiśnią i malinami 135

Każde niedzielne poranki, babcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."Składniki:3 żółtka3 białka3 płaskie łyżki makiłyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki malin1/3 szklanki wydrylowanych wiśnimasło do smażenia (plus łyżeczka oleju)cukier puderSposób przygotowania:Białka wbijamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kruszynka / Niebo 12473

siebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania(...)masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5

Kuchnia domowa Ani
Kruche Ciasteczka z Cukrem 212

jaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru  cukier waniliowy 2 żółtka 100 g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki oleju niewielka ilość mleka cukier gruboziarnisty Kruche Ciasteczka z Cukrem - Sposób przygotowania: Masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy

Słodka Strona
Babeczki o wielu smakach 163

czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków

Maminek kulinarny
Wiosenna tęcza 198

pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu

Apetyczna babeczka
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 387

pieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek 1 papryka 1 mała cebula 100g parmezanu lub innego sera około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie) Sos beszamelowy około 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz, sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka kroimy w poprzek

Mania Gotowania
Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji 723

pieczenia.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  200g masła lub margaryny,  5 żółtek,  500ml mleka,  135g cukru,  3 łyżki mąki pszennej,  1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania