mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:461/622)

Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 61

tortowej 2/3  szklanki mąki krupczatki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła skórka starta z 1/2 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 300 gram mieszanych owoców sezonowych: jagody, rabarbar, agrest, porzeczka, czereśnie Na kruszonkę: 50 gram miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Około 2/3 szklanki(...)minuty. Do pulchnej masy przesiewamy mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. - proponuję zrobić to w trzech ratach. Miksujemy po każdym przesianiu, do dokładnego połączenia. Ciasto powinno być gęste. Dzielimy powstałą masę na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodajemy dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka. Miksujemy do połączenia. Formę o rozmiarach około

Kronika Piekarnika
Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie. 153

szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny 3 łyżki posiekanych orzechów pół szklanki rodzynek Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym ) 1 niepełna szklanka cukru 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny pół(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.  3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut

Izabelawkuchni
Imbir kandyzowany. 171

dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w  lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach,  przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu. Składniki. 250g kłącza(...)przesączem i wykorzystujemy jako poranny dodatek do herbaty ,mleka lub ciepłej wody. Bardzo  korzystne jest dodanie 1 łyżeczki do kawy. Kruche ciasteczka imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat

Kulinarny karnet Christophera
Jaglarnik 125

budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj w blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno(...)Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min.  W międzyczasie zabierz się za masę jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem i wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę

Roślinna - blog wegański
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 103

WTOREK : wlać 250 ml. mleka (nie mieszać) ŚRODA : dodać 250 g. mąki (nie mieszać) CZWARTEK : zamieszać rano, po południu i wieczorem PIĄTEK : dodać 250 g. cukru (nie mieszać) SOBOTA : zamieszać i podzielić ciasto na 4 części 3 z nich należy rozdać najpóźniej do poniedziałku. NIEDZIELA : do swojej części dodać: 250 g. mąki 15 g. proszku do pieczenia 8 g. cukru(...)szklanki)   ciepłej wody (45°C)   375 g (3 szklanki)   mąki pszennej   600 g (3 szklanki)   cukru   710 ml (3 szklanki)   mleka

Kuchnia w opałach
Metrowiec 211

łyżeczki proszku do pieczenia (po 1 do każdego ciasta) 2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera (do ciemnego ciasta) 1 łyżka Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera (do ciemnego ciasta) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do jasnego ciasta) 1 łyżka soku z cytryny (do jasnego ciasta) 1 łyżka amaretto/rumu (do ciemnego ciasta) Metrowiec – waniliowy krem budyniowy: 3 szklanki mleka 4 żółtka(...)jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie powoli, cienką strużką wlewamy ¼ szklanki wody wymieszanej z ¼ szklanki oleju i łyżką soku z cytryny. Czubatą szklankę mąki pszennej, wymieszaną z łyżeczką proszku oraz trzema łyżkami mąki ziemniaczanej przesiewamy przez sito. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy stopniowo, po łyżce, przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników (nie dłużej). Masę wlewamy do foremki

Poezja smaku
MANDARYNKOWY KEKS 115

upiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2-3 mandarynki A jak to zrobić: Mandarynki obrać, usunąć

Kuchnia w opałach
Prawdziwe domowe kakao! 140

uzyskania gładkiej cieczy. Trwa to ok. 30 sekund. 4. Wlewamy do filiżanek resztę mleka, mieszamy jeszcze raz dokładnie całość, i delektujemy się przepysznym kakao! Pite we dwoje- smakuje lepiej:) A jeszcze lepiej całą, choćby najliczniejszą rodzinką! Na koniec kilka ciekawostek na temat samego kakaowego proszku. Kakao to nic innego, jak nasiona z owoców kakaowca, które zmielone na proszek stosowane

Aromatyczne Podróże
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 174

smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder

potrawyregionalne
Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych 977

piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi

Słodka Strona
Ciasteczka z amarantusem 249

zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies

Marta Gotuje
Funfetti 306

okrągłą formę o śr. 20-21 cm Ciasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego  Krem cytrynowy

Kuchnia Prezydentowej
Smażone zielone pomidory 154

nieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę

Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 112

Dziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chlebek watykański 124

rano, w południe i wieczorem 5 dzień- dodać 250 g cukru, 250 ml mleka, 250 g mąki 6 dzień-całość podzielić na 4 części, 3 rozdać znajomym, a czwartą zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony,              mielone orzechy, 2 jabłka

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania