smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder
potrawyregionalnepiersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi
Słodka Stronazdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies
Marta Gotujeokrągłą formę o śr. 20-21 cm Ciasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego Krem cytrynowy
Kuchnia Prezydentowejnieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę
Kuchenna KontrrewolucyaDziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasirano, w południe i wieczorem 5 dzień- dodać 250 g cukru, 250 ml mleka, 250 g mąki 6 dzień-całość podzielić na 4 części, 3 rozdać znajomym, a czwartą zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka
Ciasteczkowy Potwórnadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej
In my kitchenwyłożyć folią spożywczą. Można użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Białka ubić na sztywno. Następnie
maniapieczeniamargaryna – 120 g * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta * sól – 1 szczypta MASA SEROWA: * ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g * całe jajko – 3 szt * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko
Ostra na SłodkoSzklanka gorącego mleka i kawałek keksa wypełnionego po brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :) Składniki: - 250 g masła - 250 g mąki - 250 g cukru kryształu - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 g rodzynek - 100 g żurawiny Przygotowanie: Masło ucieramy dodając
Zainspirowana w kuchniciepło jak i zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli
Słodka Stronaziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny ½ l mleka Cukier waniliowy 1 szk cukru W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki
Praktyczna pl