dodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej Piec w formie 32 x 25 cm w temp. 160-180*C ( formę wyłożyć papierem do pieczenia) Po ostudzeniu przekroić na pół Składniki na krem: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 budynie mogą być bez cukru
Proste Potrawysurową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko 3 łyżki śmietany 18% Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą(...)zamrozić *, drugą rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3 razy 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 szklanki surowej żurawiny, może być mrożona Wiórki zalać ciepłym mlekiem i odstawić
Słodkie inspiracjecukier. Następnie dodawać kolejno żółtka stale miksując. Wsypać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (23x38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno blaszki) i piec w 180 stopniach C około 30 minut. Krem 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
O kuchni z uczuciemtego samego pożywienia." "U dzieci karmionych sztucznie, które wcale nie otrzymują mleka z piersi, notuje się o 20% mniejszą przeżywalność , a odsetek ten jest jeszcze wyższy w krajach o gorszych standardach sanitarnych." " Pięciodniowa seria antybiotyków może wytłumić aż jedna trzecią twoich bakterii jelitowych ." "Szczególnie drażnią mnie zielone proszki, reklamowane jako ekwiwalenty warzyw, bo przecież większość warzyw zaczyna więdnąć i tracić
Zdrowie na języku :Pcałe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Kuchnia u BietkiSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru
W Moim Magicznym Domucukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Czerwona Porzeczkaszklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny
PychotkaaaBiałka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g mąki - 75 g masła - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko - sól - 3 łyżki lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. NADZIENIE: - 3 cebule czerwone - 1 cukinia - 3 pomidory - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 200 ml śmietanki 12% - 100 ml mleka - sól, chili czerwone - posiekana bazylia Cebulę, cukinię i pomidory kroimy na cienkie
SMYKWKUCHNIżółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła
Ciasteczkowy Potwórmleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;) Składniki: szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej 200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową) czubata łyżeczka proszku
Amatorka kuchennacały regulator: lepiej? B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej? C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwilą rozkosznie? D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 łyżek miodu - 200 g cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g margaryny - 2 jajka - 650 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNImałymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa
Słodka Stronacukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru
W Mojej Kuchni Lubięubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Praktyczna plszklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy
kuchnia do kwadratumleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce
SMYKWKUCHNInastępnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty. Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościwystarczy tylko zalać mlekiem czy jogurtem i mamy gotowe śniadanie. Czy jest to produkt godny polecenia? Sprawdźcie sami. Nazwa: Granola proteinowa z płatkami owsianymi, kakao i tahini / Granola proteinowa z płatkami owsianymi, nasionami lnu i greckim miodem Producent: Newtrition Skład: Kakao i tahini – pełnoziarniste płatki owsiane (57%), cukier, olej słonecznikowy, koncentrat białka sojowego, syrop ryżowy w proszku, chrupki z białka(...)pasta sezamowa (tahini) 1%, aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, emulgator: lecytyna sojowa, cynamon, sól. Len i miód – pełnoziarniste płatki owsiane (57%), cukier, olej słonecznikowy, koncentrat białka sojowego, syrop ryżowy w proszku, chrupki z białka sojowego (izolat białka sojowego), skrobia z tapioki, miód 1,5%, nasiona lnu 1%, błonnik z owsa (zawiera beta-glukany) 1,5%, aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, emulgator: lecytyna
Candy Pandasżółtka, ocet i olej. Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy biszkopt przez 30 min. Masa: Opakowanie mascarpone 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej + erytrol/ksylitol 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Miksujemy z mascarpone. Biszkopt dzielimy
Czarnawisienkacukrem i ziarenkami wanilii oraz masłem. Zagotowujemy i łączymy z pozostałym mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczana i żółtkiem. Energicznie mieszając trzepaczką gotujemy ok 1 minuty aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy. ciasto kakaowe: 150 g masła 250 g mąki 2 jajka 80 g cukru 20 g kakao 8 g proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię
Dzieje kuchennej Wiewiórydodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 1/2 szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćjednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 30 min.w 170st. Masa: ~~~~~~~~~~ 3 szkl.mleka 3/4 szkl.cukru 25 dag.miękkiej margaryny 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 szkl.mleka rozmieszać obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować.Masło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili! S kładniki: (na ok. 16 sztuk) 100 g miękkiego masła 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 jajko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów
Nastoletnie Wypiekanieetykietki W słoiku układamy kolejno: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 70g brązowego cukru 100g mąki szczypta soli 2 łyżki kakao 70g białego cukru pokrojona w kostkę czekolada mleczna (100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki
Czerwona Porzeczkadodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić. Masa budyniowa: 600ml mleka, 2 surowe żółtka, 2 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościżółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa 100 g czekolady 3 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka. Krem 600 ml śmietany kremówki
O kuchni z uczuciemporę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem
Anioły w kuchnimasła - 300 g mąki krupczatki - 1 jajo duże - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka lodowatej wody - 85 g cukru Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła
SMYKWKUCHNIsmaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać troszkę mleka. Wszystko zależy od era. Jedna są bardziej mokre inne zaś takie
ClauditteMissCookingjest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy
Tradycyjna Kuchniagram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami. Dolewając
Kuchnia po mojemumąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * masa serowa : - 0,5 kg sera mielonego z wiaderka - 0,5 l śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej) - 1 galaretka - 1 szklanka wrzątku * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich
CookYourselfprzygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić? Trochę szkoda. Przygotowałam zdrowe ciasteczka owsiane , bez mąki, bez jajek i bez cukru! Do pulpy owsianej dodałam jedynie miód, mielone orzechy laskowe, siekane migdały i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu składników, resztki masy oblizywałam z trzepaczki, takie były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka 4 żółtka (białka
tojestpyszne.blogspot.comporę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem
Anioły w kuchniNastępnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty. Ciastka posmarować mlekiem i obsypać cukrem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec
charlotte gotujeporę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem
Anioły w kuchnipełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść
Ze smakiem i z pasjąsuchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać
Apetyczna babeczkajajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Praktyczna plzupełnie inna wersję budyniu, do którego nie użyłam mleka tylko białe wino oraz sok jabłkowy dzięki czemu "budyń" bardziej przypomina "kisiel":) Całość pokryte jest warstwą śmietanki z dodatkiem ajerkoniaku. Ciasto: 300g mąki pszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 100g cukru pudru, 125 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem
Z miłości do słodkości