szkl. cukru brązowego lub zwykłego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody oczyszczonej -200-250 g smakowitych dodatków, np.: posiekanych orzechów, migdałów, żurawiny, rodzynków, siemienia lnianego, pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady, itp. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę lub dwie mleka. Formujemy kulki i spłaszczamy, w ten sposób uzyskamy kształt
KasiekGotujedodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra, litr mleka, 3 budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W
Z miłości do słodkościkwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół(...)czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.Przygotowujemy masę biszkoptową:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość
Słodkie Przyjemnościinne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy. Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia(...)Składniki: 5 jajek 3 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki aromat np. cytrynowy Wykonanie: Jajka z cukrami ubić mikserem na gęstą, puszystą masę - ubijam około 10 minut. Miksując, na niższych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczas miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy mleko wymieszane z nalewką pomarańczową i łączymy wszystko razem. Przekładamy masę do rękawa silikonowego i wyciskamy podłużne ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Po * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki śmietanki 30%, 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 200ml mleka, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej
Mia Cucina SofietaNasącz: syrop 30 ° ( zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru i ostudzić) 3/4 szklanki wody 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu III. Masa orzechowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia" 275 g śmietanki(...)Podkładkę wyłożyłam lukrem w kolorze cielistym i odcisnęłam wzorki z maty. Tego samego koloru użyłam do wykonania prezenciku. Perełki na dole tortu są wykonane z lukru białego, oprószonego perłowym proszkiem i spryskałam sprayem nabłyszczającym. Jeśli chodzi o kwiaty cukrowe najlepiej pracuje mi się z gum paste. :) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C. Mąki łączymy i przesiewamy
DominikaDolciprzyprawy, które są nieodłącznymi składnikami tej zupy i także przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki(...)kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku
Pichceniomaniatortowej 3/4 szkl wody gazowanej dwie szczypty proszku do pieczenia sól Farsz: 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze) 350 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka bez jajek: około 1/2 szkl mleka bułka tarta Oczywiście możecie zrobić tradycyjna panierkę
Gotowanie...to proste !łyżki ksylitolu 30 g mąki kokosowej 20 g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica(...)Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch) 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki erytrolu 0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 2 listki żelatyny dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny Serek kremowy utrzeć z erytrolem
FitKotłyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki
Domowy Smak Jedzeniażółtka 1 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł lub marmolady 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. 2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka 80 gr kokosa 1/2 szkl cukru
Gotowanie...to proste !Składniki: mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy
Luźna Kuchniaprzetrwać dzień w szkole czy na uczelni. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Składniki: 1 szklanka mąki 250 gram jogurtu naturalnego szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jagód 2 łyżki oliwy
Mango Papaja