końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ranty foremki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przekładamy do foremki, dokładnie wyrównujemy i pieczemy 20 minut. Odkładamy do wystudzenia i szykujemy masę. Masa ajerkoniakowa : – 370 ml mleka – 0,5 szklanki cukru (radzę zmniejszyć ilość
Relaxtimewaniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek, 8 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody
paapilotkaamasę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół. Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa kajmakowa. Puszkę mleka kondensowanego słodzonego gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu
BaRepasproszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie: 1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej
KreatywnePinywymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu; 2 szklanki wody
In my kitchenżółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie
In my kitchenszkl. cukru brązowego lub zwykłego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody oczyszczonej -200-250 g smakowitych dodatków, np.: posiekanych orzechów, migdałów, żurawiny, rodzynków, siemienia lnianego, pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady, itp. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę lub dwie mleka. Formujemy kulki i spłaszczamy, w ten sposób uzyskamy kształt
KasiekGotujedodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra, litr mleka, 3 budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W
Z miłości do słodkościkwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół(...)czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.Przygotowujemy masę biszkoptową:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość
Słodkie Przyjemnościinne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy. Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia(...)Składniki: 5 jajek 3 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki aromat np. cytrynowy Wykonanie: Jajka z cukrami ubić mikserem na gęstą, puszystą masę - ubijam około 10 minut. Miksując, na niższych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczas miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy mleko wymieszane z nalewką pomarańczową i łączymy wszystko razem. Przekładamy masę do rękawa silikonowego i wyciskamy podłużne ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Po * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki śmietanki 30%, 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 200ml mleka, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej
Mia Cucina SofietaNasącz: syrop 30 ° ( zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru i ostudzić) 3/4 szklanki wody 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu III. Masa orzechowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia" 275 g śmietanki(...)Podkładkę wyłożyłam lukrem w kolorze cielistym i odcisnęłam wzorki z maty. Tego samego koloru użyłam do wykonania prezenciku. Perełki na dole tortu są wykonane z lukru białego, oprószonego perłowym proszkiem i spryskałam sprayem nabłyszczającym. Jeśli chodzi o kwiaty cukrowe najlepiej pracuje mi się z gum paste. :) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C. Mąki łączymy i przesiewamy
DominikaDolciprzyprawy, które są nieodłącznymi składnikami tej zupy i także przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki(...)kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku
Pichceniomania