marchewki startej na tarce o bardzo drobnych oczkach 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jaja (rozmiar L) 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii SUCHE: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat Ilonypomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Wykładamy do blachy o wymiarach 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Dzielimy na dwa blaty. Chrupiący słonecznik: 300g słonecznika łuskanego 4 łyżki mleka 8 łyżek cukru 70g masła Wszystkie składniki mieszamy w rondelku
Czerwona Porzeczkaciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków
Radość kipiąca uśmiechem.PRIMAVIKA Masło z orzechów nerkowca - 185g 2. Tapiokę Proszek BIO 400 g Bio Planet (skrobia w bulw manioku, odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej) 3. kaszę jaglaną firmy BIO PLANET 4. Morwę białą ZIELONY SMAK (suszony owoc morwy, smakiem przypomina rodzynki) 5. Rebel Kitchen Mylk REBEL KITCHEN (napój z mlekiem kokosowym) Więcej Informacji na temat FitloveBox znajdziecie tutaj
Sylwetka Od Kuchnisię stanie jak mleko zastąpimy nektarem bananowym? Właśnie to: Czekoladowo-bananowe ciasto Składniki Było tak dobre, że zapomniałam zrobić zdjęcie, aż został tylko taki kawałek... 2 tabliczki czekolady deserowej (u mnie deserowa+mleczna) 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki nektaru bananowego 2 banany Przygotowanie
Kuchnia w szuwarachdużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego
Słodka Stronanatomiast zapomniałam dodać cukru. Mąka samorosnąca to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia stąd moje ciasteczka są grubaskami. Upiekłam , skosztowałam i co? wytrawne ale jakie pyszne, w niczym im to nie ujmowało. Posypałam je tylko cukrem pudrem i są rewelacyjne. Zajadam je popijając czystkiem, wyśmienite również do herbatki czy mleka, polecam. Ciasteczka rumiankowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemargaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki
My simple kitchenszklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA 3 sztuki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy aż jabłka zmiękną BUDYŃ Ja użyłam śmietankowego. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmniejszymy tylko ilość mleka o 100 ml. PRZYGOTOWANIE Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem
Mój Smak na Życiedodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy
Z miłości do słodkościkoniec lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor.Studzic na kratce.Skladniki na krem budyniowy:1 budyn waniliowy1 kostka masla-250g500 ml mleka4 lyzki cukru2-3 lyzki rumu lub 1lyzke spirytusuWykonanie:Ugotowac budyn na mleku z dodatkiem2 lyzek cukru i ostudzic.Miekkie maslo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru waniliowego
Z miłości do słodkościpszennej u mnie tortowa 200 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 200 gram margaryny 350 gram powideł śliwkowych 1 puszka masy kajmakowej krówkowa Masa jogurtowa: Krem jogurtowy do tortów lub ciast Dr. Oetker 150 gram jogurtu 250 ml. mleka ŚmietanFix Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki śmietanki Ciasto: Wszystkie składniki
NaKońcuJęzykaprawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier
Apetyczna babeczkaCzas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży, 180 ml mleka (ciepłego mleka), 53 g cukru, 3 łyżki masła, 1 jajko
Delicious Titbitscukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (obie mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu WŻ , wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) ok. 3/4 szkl. wody 3 łyżki cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich(...)1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) . Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki i pogotować ok. 5 minut na małym ogniu (nie dłużej by się
coolinarnastrefa.blogspot.comwegetarian. Żelatynę zastajemy w postaci proszku. Po kontakcie z wodą zimną, dochodzi do jej pęcznienia, zaś po rozpuszczeniu w wodzie gorącej i lekkim przestudzeniu, tworzy koloidalną substancję, która po całkowitym zestaleniu staje się przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej(...)tego, co mi wiadomo). Sprzedawana jest w postaci paczuszek jak żelatyna w granulkach/proszku i co dobre, sposób jej przyrządzania jest taki sam. 1 łyżeczka (5 ml) żelatyny w proszku = 4 g 1 łyżka (15 ml) żelatyny w proszku = 3 łyżeczki żelatyny w proszku = 12 g 1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny Listki mogą się różnić - czytajmy więc
W kuchni Karmel-itkierytrol i żółtka oraz odrobinę octu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Masa: 3 bułki (dwie grahamki i jedna zwykła pszenna) 3 szkl. mleka 0,5 szkl. ksylitolu/erytrolu 3/4 kostki miękkiego masła Esencja/aromat
Czarnawisienkajest wegańskie i nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość): 800 kcal w tym: B: 32,6 g; W: 96,5 g; T: 28 g. Składniki - 4 banany - 30 g kakao - szczypta proszku do pieczenia - 50 g masła orzechowego - 15 g odżywki
Health-Fit-Lifecukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru waniliowego skórka otarta
Moje Słodkie Piekiełkoszklanka nasion słonecznika, 1/2 szklanki pestek dynia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie wlej je do suchych składników i dodaj jajka. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się dodaj odrobinę mleka. Na blachę połóż papier do pieczenia i nałóż masę formując
Fit&Fast Kitchenbardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g 5 szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru
Monia miesza i gotujejajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem
kulinarnyswiatdomibędzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć) 2 szklanki mleka ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy
FitKotsię dobrze polączą dodajemy przesiana mąke z proszkiem do pieczenia .Na koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika. Krem 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie Żółtka
w mojej kuchniciepło. Moja babcia robiła pyszne placki ze zsiadłym mlekiem, ja trochę zmieniłam przepis i moje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2 łyżki miodu szklanka
Kulinarne Inspiracjeproszku do pieczenia Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C Krem: 2 waniliowe kremy do tortów 2 opakowania bitej śmietany śnieżka 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 600 ml mleka
Cynamonowe szczęściełyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian z żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa: 700ml mleka, szklanka cukru, 3 żółtka
Z miłości do słodkościczekoladą jest przepyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)mąki 1 i 1/4 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 1 żółtko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy
Amatorka kuchennażółtek dodajemy oba budynie, śmietanę (lub jogurt naturalny), proszek do pieczenia (lub sodę) i mąkę - dokładnie miksujemy. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany, dlatego mąkę dokładamy porcjami i sprawdzamy czy masa nie jest za rzadka. Jeśli okaże się, że masa zrobi się za gęsta wówczas możemy rozcieńczyć ją odrobiną mleka Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką Rozgrzewamy odrobinę oleju
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commargaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko Masa:-1kg twarogu (półtłusty)-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek - 0,5 litra wody - 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)Pianka : - 5-6 białek
Gotuj Z MuzykąGofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki
Malinowe Pocałunkilekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka
Z miłości do słodkości