Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy. Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno. Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto rozdzielamy do 5 miseczek. W tortownicy średnicy 26 cm pieczemy 5 placków. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. KREM: 0,5 l mleka 2 łyżki maki pszennej
kolorowotorcikowokisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaję do masy maślanej. Dokładnie mieszam. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę całość szpatułką. Masa będzie gęsta. Przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piekę 25-35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. polewa: 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka łyżka
W kuchni Karmel-itkiMikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką. :) To taka anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje. Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek) Składniki: 450 g mąki 2 żółtka 250 g masła 250 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Niezły Młynekmąki owsianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, opcjonalnie, 1/3 szklanki jogurtu greckiego, łyżka oliwy z oliwek (lub ulubionego zdrowego oleju), jajko, 2-3 łyżki miodu, garść rodzynek lub innych bakalii, opcjonalnie, jabłko, 50-60 g ciemnej czekolady 70 %, opcjonalnie kilka łyżek mleka (krowiego lub roślinnego) Połączyć
Lekcje w kuchniodrobiną mleka. Idealna do słodkiego wypieku. Polecam! Zostawiam Wam adres do sklepu. Może i Wy wypatrzycie coś ciekawego A wracając do czekoladowej rolady z krem i galaretką… Kto ją upiecze na weekend? Składniki: Na czekoladową roladę: 5 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem
Słodkie okruszkiNastępnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody, gdy ostygną mieszamy je z dżemem i odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: 1 l mleka 1 szklanka cukru
Cynamonowe szczęścieszklanką mleka rozpływają się w ustach i z pewnością dodadzą Mikołajowi pary do dalszej drogi! A do pieczenia tych kruchych pysznotek dorzucam jedną z piosenek, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego czasu :) Ciasteczka Świętego Mikołaja Potrzebujesz: 135g miękkiego masła 100g brązowego cukru Demerara 80g białego cukru 1 jajko 235g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta
Kuchnia w Słońcu Skąpanaletniego mleka albo kakao. Do wykonania ciastek wykorzystałam mąkę pszenną koszalińską i kaszę manną błyskawiczną od Młyny Stoisław . Składniki na około 35-40 ciastek: * 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 * 1 i 1/2 szklanki kaszy manny * 2/3 szklanki cukru * 3 łyżeczki cukru waniliowego * 150 g masła * 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Zrób to smacznieMikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką. :) To taka anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje. Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek) Składniki: 450 g mąki 2 żółtka 250 g masła 250 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Niezły Młynekmaki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Jak wszystko nam się połączy to masę przekładamy(...)minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: 300 g gotowej masy kajmakowej 300 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 60+200 g masła 4 łyżki mleka Dodatkowo: 250 ml zaparzonej kawy 400 g śmietany 30% 1 łyżka kakao 60 g masła musimy roztopić w rondelku, dodajemy do niego cukier, wsypujemy cały słonecznik i dodajemy 4 łyżki mleka. Doprowadzamy
kruche babeczkiekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ananas, pokrojonego w kostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC
codojedzeniajajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez ok 15 minut. Moja uwaga - spód jest praktycznie nie słodki, dlatego można dodać więcej miodu, lub 1-2 łyżki cukru. Warstwa serowo budyniowa: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki pszennej
Cynamonowe szczęściedodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę ma z niej spaść. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - w moim przypadku tak było - należy dodać z 2-3 łyżki mleka. Tortownicę* smarujemy masłem
Plate of JoyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej
In my kitchenczubata łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: 75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut. Składniki na krem: 500 ml mleka; 16 g cukru waniliowego
In my kitchen