lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około 35-40 minut w temp. 170 st. Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową . Polewa czekoladowa: 1/2 masła 1/2 szklanki c ukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki wkładamy do jednego naczynia
Gorący kąsekGotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam. 3. Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około(...)warstwy herbatników i 3 sera. 4. Studzenie: Sernik studzimy. 5. Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego
Izabelawkuchniwaniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie Wykonanie sernika z pierniczkami: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy
Izabelawkuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki kakao 200 g Cukru brązowego 5 jajek 1 łyżeczka goździków mielonych 1 słoik dżemu śliwkowego Polewa : 150 g czekolady białej 150 g czekolady gorzkiej 50 g masła 3 łyżki mleka lub śmietany
Gotowanie Patkiszklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju wykonanie: Płatki jaglane zalewam wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto
babka w formiemnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni 3-4 słodkie jabłka odrobina oleju do smażenia (u mnie nierafinowany olej kokosowy ) Sposób przygotowania: Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam
Blondynka GotujeKruche ciasteczka Składniki: 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki agawy
nietadietamasy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru
Domowy Smak JedzeniaBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wysuszone brzegi maczane w kubku ciepłego mleka... Baba:) Dzisiaj chcę Wam pokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam
Zapiski Młodej Żonykolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki
Z miłości do słodkościwww.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka (podziękowania dla autorek :))Bardzo gorąco polecam Panią Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)!Składniki na ciasto Pani Walewska:500 g mąki1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru200 g masła6 zółtekSkładniki na masę bezową:8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki cukru pudrugarść posiekanych orzechów(...)koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego mleka ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Chwilę całość gotuję
UgotujmyTo.plSkładniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16(...)piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić.Teraz należy przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Drugą wymieszać z żółtkami i mąką (tak jak na budyń), dodać pomału do gotującego się mleka i zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć
Świat Ciastaszklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 kąski margaryny Ciasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. Składniki na masę serową: 1,4 kg dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Apetyczna babeczkacukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 600g sera półtłustego (uży łam takiego w kostkach) 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru (cukier proponuje dodawać porcjami i próbować masę w trakcie mieszania ) puszka mle ka kokosowego ( tylko gęsta część) budyń kokoso wy ( albo ś mietankowy) 1/4 szklanki mleka 2% Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina
Czerwona Porzeczka