upiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2-3 mandarynki A jak to zrobić: Mandarynki obrać, usunąć
Kuchnia w opałachuzyskania gładkiej cieczy. Trwa to ok. 30 sekund. 4. Wlewamy do filiżanek resztę mleka, mieszamy jeszcze raz dokładnie całość, i delektujemy się przepysznym kakao! Pite we dwoje- smakuje lepiej:) A jeszcze lepiej całą, choćby najliczniejszą rodzinką! Na koniec kilka ciekawostek na temat samego kakaowego proszku. Kakao to nic innego, jak nasiona z owoców kakaowca, które zmielone na proszek stosowane
Aromatyczne Podróżesmakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder
potrawyregionalnepiersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi
Słodka Stronazdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies
Marta Gotujeokrągłą formę o śr. 20-21 cm Ciasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego Krem cytrynowy
Kuchnia Prezydentowejnieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę
Kuchenna KontrrewolucyaDziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasirano, w południe i wieczorem 5 dzień- dodać 250 g cukru, 250 ml mleka, 250 g mąki 6 dzień-całość podzielić na 4 części, 3 rozdać znajomym, a czwartą zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka
Ciasteczkowy Potwórnadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej
In my kitchenwyłożyć folią spożywczą. Można użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Białka ubić na sztywno. Następnie
maniapieczeniamargaryna – 120 g * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta * sól – 1 szczypta MASA SEROWA: * ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g * całe jajko – 3 szt * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko
Ostra na SłodkoSzklanka gorącego mleka i kawałek keksa wypełnionego po brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :) Składniki: - 250 g masła - 250 g mąki - 250 g cukru kryształu - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 g rodzynek - 100 g żurawiny Przygotowanie: Masło ucieramy dodając
Zainspirowana w kuchniciepło jak i zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli
Słodka Stronaziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny ½ l mleka Cukier waniliowy 1 szk cukru W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki
Praktyczna plplastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy
Mania Gotowaniadyni 1 serek typu Almette 3 lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore
Przysmaki KarolkiDzisiaj przepis na domowy budyń. Zamieniam dużo sklepowych proszków i składników by zrobić domowy odpowiednik. A że budyń lubimy od czasu do czasu to zrobiłam waniliowy. Na prawdę nie wiele trzeba by zjeść pyszny deser. Składniki : * 2,5 szklanki mleka * 2 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * laska wanilii bądź domowy cukier waniliowy * 4 żółtka * 4 łyżki
Magiczne Życie Martybananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki
Smakołyki Berenikiwielkości 1, 5szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do piecznia 160 g miękkiej margaryny 100 g drobnego cukru (ja użyłam ksylitolu - cukru brzozowego) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki wody dodatkowo: cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta
W kuchni Karmel-itkimleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów włoskich (inne też będą ok) - 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżka ksylitolu (można pominąć) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczka proszku(...)stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru Daktyle zalewamy gorącą wodą na czas pieczenia się ciasta. Później je odcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao i miksujemy
Be Fit Be StrongSkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie przygotuj krem. 3 szklanki mleka zagotować
I LOVE LIFEsiebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl(...)szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.III warstwa :Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Ostudzić i dodać
Garnkowe fanaberieporcja ) * gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml * gorące mleko skondensowane – 50 ml * przyprawa do szarlotki * cynamon * cukier brązowy / miód * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy(...)łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier – 250 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól – 1 szczypta * świeża i suszona żurawina – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jogurt mieszamy z masłem, jajkami , skórką pomarańczową. W osobnej misce przesiewamy mąkę z cukrem , proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli – mieszamy. Suche składniki wsypujemy
Ostra na Słodkojeszcze nie raz i nie dwa ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 150g żółtego sera Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczmy
Prosto z Kotłaolej (ciągle miksujemy). Dodajemy startą marchewkę oraz orzechy. Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy ok. 60 min lub do suchego patyczka. Spód studzimy i kroimy go na dwie części. Gotujemy mleko (tyle ile jest napisane na opakowaniu budyniu) z ksylitolem. Dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie
Czarnawisienkacukier, a następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Agusiowe smakołykistopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła
O kuchni z uczuciemkostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki
Smakołyki Asipszenna tortowa kakao bez cukru Deco Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI krem ajerkoniakowy DrOetker 300ml zimnego mleka 300g borówek amerykańskich 4 łyżki marmolady jagodowej kakao lub tarta czekolada do posypania
Karo in the Kitchenulubionych ciast. Zdecydowanie warto wypróbować. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka smalcu 5 dag masła 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 700 g sera do serników 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina
Złote przepisyubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy żółtka, a następnie mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Warstwa miętowa: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło 2 łyżki cukru Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym
Cynamonowe szczęściezaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące
Plate of JoyCIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl. cukru POLEWA: 1/2 kostki margaryny 2 czubate łyżki
Kuchnia Beatybrakuje. Można się wiele dowiedzieć, podzielić doświadczeniami i porozmawiać o zwykłym przypalonym mleku. Wracając do pierwszego zdania właśnie tam znalazłem inspirację do mojej wersji tego południowowłoskiego deseru. Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier brązowy 1 szklanka -mąka tortowa TYP 405 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżeczka -laska wanilii ziarenka -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło
BaRepasłyżeczka proszku do pieczenia - aromat - tłuszcz i odrobina mąki do wysmarowania formy - 2 łyżki kakao Wszystkie składniki łączymy ze sobą (oprócz kakao). Uwaga! Masa jest bardzo gęsta i klejąca. Można troszkę rozrzedzić dodając mleko. 3/4 masy
Zdrowie na języku :Pporządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier
Czarnawisienkaprzygotowanie budyniu domowej wersji zajmuje praktycznie tyle czasu, co zrobienie budyniu z proszku, ale za to smak…Z owocami, z sokiem, z dżemem, albo bez dodatków- w każdej wersji będzie smakował BOSKO!Zapewniam Was, że będzie to najpyszniejszy budyń, jaki kiedykolwiek jedliście :)))3 porcje:* mleko- 3 szklanki* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 płaskie łyżki* skrobia kukurydziana- 3 łyżki* masło
Kraina Miodem Płynącaszkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki amoniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl śmietany 1/2 margaryny 1 cukier waniliowy Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamango 1 szklanka mąki 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki owsiane kokos i mango Każdy ze słoików powinien być opatrzony etykietką na której wypiszemy jakie "mokre" składniki należy dodać. Dla podanych powyżej przepisów: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 50 ml oleju Oraz możliwie prostą instrukcją jak: "wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremek
Ciastkozercytwarożku, lekko cierpki granat dopełnia całości. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 lyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeży granat Składniki na krem z twarożku: ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem
Ciastkozercynaturalnego 2 jajka 60 ml oleju 1 szklanka borówki Wykonanie: Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie
Sto kolorów kuchni