drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka mąki pszennej 120 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 – 2 płaskie
Raj dla Podniebieniazimnej margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa kokosowa: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 20 dag wiórek kokosowych. Masa sezamowa: 20 dag sezamu, 2 łyżki miodu, 10 dag margaryny, 1/4 szklanki cukru. Masa chałwowa: 20 dag margaryny, 20 dag chałwy, 1 budyń śmietankowy, 300 ml mleka, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto
paapilotkaaJest puszyste, lekkie i smaczne. Idealne do szklanki mleka. Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi. Składniki: 5 sztuk jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 2 łyżki kakao
potrawyregionalneszkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Niespełnione zdolności kulinarnemleka) 250 g konfitury jagodowej 250 g borówek amerykańskich Sposób przyrządzania: Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy
Zakątek rozkoszy kulinarnychArabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół litra mleka) 1/2 litra mleka łyżka masła 180g cukru Ciasto: Mąkę siekamy
Czerwona Porzeczkawanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić. Odkroić górną część każdej babeczki. Budyń: 300 ml mleka, 3 żółtka, 3 op. cukru waniliowego (po16g), 4 łyżki mąki
Z miłości do słodkościprzypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka. Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są. Tak dla przekory. Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 ml zmiksowanych truskawek (z ok 330 g) 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g oleju 30 g groszków czekoladowych (opcjonalnie
Sto kolorów kuchnikrem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw. Karpatka Składniki: ciasto 1 szklanka wody 125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek krem 2 szklanki mleka 200g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki
Smakołyki BerenikiCiąg dalszy Wielkanocnych wypieków :) Szczerze polecam tego mazurka! Tylko popełniłam jeden błąd - rozpuściłam czekoladę z mlekiem i była trochę za rzadka, stąd ten blady kolor :( Ale i tak jest pyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g(...)mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek
chili & sugarczekoladę, na długo...:). Wspaniale smakują ze szklanką mleka, polecam :). Składniki na około 20-21 ciastek: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 80 g brązowego cukru 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kakao 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej 2 łyżeczki mielonego imbiru ( lub więcej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Mąkę pszenną
Opowieści z piekarnikaktóry przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej
Trzeci talerzdodać cukier i żółtka. Łyżka wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt w 180 st. przez ok. 25 minut. MASA KRÓWKOWA: margarynę utrzeć i dodać do niej masę z puszki. Wyłożyć na biszkopta. Przełożyć herbatnikami maczanymi w soku malinowym (lub innym wg uznania). Masę karpatkową z torebki ubić z mlekiem. Przełożyć na herbatniki. Galaretkę przygotować w 2 szklankach
Gotuję Testujębardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni
Kuchnia bezglutenowasię połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Masa: 3 jaja 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło 1/2 litra mleka 2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich
Cynamonowe szczęście