mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:483/622)

KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 217

proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zestawiłam z palnika i ostudziłam. Następnie wbiłam jajka i dokładnie zmiksowałam. Powstałą masę podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozsmarowałam na blasze o wymiarach 23x32 cm. Blachy wyłożyłam folią aluminiowa i posypałam mąką. Piekłam przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 10 minut w 150 stopniach. krem: 2 szklanki mleka szklanka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto biszkoptowe z jagodami 264

Ciasto biszkoptowe z jagodami... Puszyty, słodki biszkopt. Kwaśne, soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego!   Składniki: 4 jaja; 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 181

mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami(...)kilogram). Mąka sojowa ma cenę około 9 zł za 400g. MIESZANKI KTÓRE WARTO PRZYGOTOWAĆ W DOMU Mieszanka mąk bezglutenowych na naprawdę lekkie i puszyste pancakes – 1 łyżka proszku do pieczenia – 1/2 łyżki sody oczyszczonej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 3/4 szklanki mąki z białego ryżu – 1 szklanka mąki gryczanej – 1/4 szklanki żółtej mąki

Karo in the Kitchen
CURRY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 97

małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir oraz ziemniaki i marchewkę. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut. Nie rumienimy. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem, curry w proszku, kminem rzymskim i szczyptą chili. Dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody i zagotowujemy.  Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut.  Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy(...)przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. W miarę stygnięcia, sos będzie gęstniał, można rozrzedzić go dodatkowym bulionem

cool and minty
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 210

mleka, że naprawdę ciężko je wszystkie ogarnąć... Użyjcie maślanki lub jogurtu naturalnego - wyjdzie tak czy inaczej. Piernikowe ciasto z imbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka 175 g mąki orkiszowej 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Amoniaczki 161

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis z opakowania amoniaku. Pomysł z dżemem jest mój. Amoniak (kwaśny węglan amonu) jest jednym ze środków spulchniających (obok proszku do pieczenia i sody oczyszczonej). Zaczyna działać dopiero pod wpływem ciepła a podczas pieczenia całkowicie się rozkłada. Jest całkowicie niewyczuwalny w gotowych wypiekach.  Amoniak nadaje ciastkom niepowtarzalną, porowato-bąbelkową strukturę i sprawia(...)lekkie, puszyste oraz chrupiące.  Zrobiłam z połowy proporcji i wyszła mi spora miseczka ciasteczek. 250g mąki 50g margaryny 75g cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 łyżeczki amoniaku 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania dżem (opcjonalnie) Margarynę utrzeć z cukrem.  Dodać jajko, sól, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę

Di gotuje
Chlebek bananowo-dyniowy 193

Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce,  Chlebek bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę(...)Składniki: 200 g pure  z pieczonej dyni 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z jabłkami 219

proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka

Na słodko lub wytrawnie
Karmelowiec 202

proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany kremówki (36%)1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania śmietan fixŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego

Salonik smaków
Lukrowane księżyce 195

cukru  10 dag mąki pszennej  5 dag kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na dużą blaszkę (lub dwie mniejsze), wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ciasto było bardzo cienkie. Piec(...)C.Po upieczeniu ciasto wyłożyć na deseczkę, polukrować i szklanką lub kieliszkiem wykrawać księżyce.  Lukier; 25 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny  2 łyżki mleka  Wszystkie składniki utrzeć. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Sernik jabłkowy z sosem 142

mleka 2 - 3 jabłka (ok. 400g)  dodatkowo: dowolny sos Wykonanie spodu : Masło roztopić i wystudzić. Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek

Moje domowe kucharzenie
Karpatka :) 389

popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec(...)przelozyc masa budyniowa. Przygotowac mase budyniowa: 2 budynie (  smietankowe) rozpuscic w szklance mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.  400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem

Smaki Edyty
Domowe mleko sojowe i produkt uboczny, czyli ciasteczka z okarą:) 214

zagotowanie i znów trochę zimnej wody i tak 3 razy - w sumie wlałam ok. 1/3 szklanki. A potem przecedziłam przez gazę nałożoną na durszlak i zostawiłam do przestygnięcia.   Mleko w smaku bardzo, bardzo dobre; po przestudzeniu zaraz zrobiłam z niego szejka z bananem, truskawkami i szpinakiem, z dodatkiem odrobiny miodu. Jako produkt uboczny została tzw. okara, czyli wytłoki(...)spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było ciut za mało 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  mąka i płatki orkiszowe

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kruche ciasto z brzoskwiniami 168

masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2  łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut(...)czasie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia, Masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 1 l mleka Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Dodatkowo 6 brzoskwini Brzoskwinie obrać i przekroić na połówki. Przygotowanie ciasta do pieczenia 1 Na dno blaszki jeden rozwałkowany placek ciasta 2 wylać na ciasto ugotowany

O kuchni z uczuciem
Ciasto ucierane z serkiem grani 190

Bardzo proste, smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Idealne do herbaty, kawy lub szklanki mleka. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Polecam! Więcej przepisów na ciasta z najdziecie na blogu w zakładce po lewej stronie CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia potraw mile widziane. Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanka serka grani (wiejskiego) 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kawy cappuccino lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody Cukier utrzeć  dokładnie z wodą. Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać serek i ponownie utrzeć. Wlać olej i ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania