mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:491/622)

Sernik z pierniczkami 184

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy dodając szczyptę soli, jak dobrze ubite wsypujemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać.  Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.  Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy(...)ostygnie przecinamy na pół.  Masa serowa: Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i1/2 l) W dwóch łyżkach sera i 100 ml mleka rozpuścić budynie ,resztę sera i Kasię przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty

Takie tam pichcenie
Ciasteczka cynamonowe 118

proszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut.  Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10-12 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół).    Smaczne, aromatyczne, wspaniale smakują z ciepłym mlekiem

Wielopokoleniowo
Ciasteczka cynamonowe 124

proszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut.  Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10-12 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół).    Smaczne, aromatyczne, wspaniale smakują z ciepłym mlekiem

Wielopokoleniowo
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 185

proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;) Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki 1 spora cebula puszka groszku konserwowego ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1,5 szklanki mleka łyżeczka świeżo

Kuchenna Kontrrewolucya
Metrowiec 373

proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodajemy kakao, do drugiej porcji 2 łyżki mąki . Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Dwie podłużne blaszki( keksówki ) wykładamy pergaminem w jedną blachę wlewamy jasne ciasto w drugie ciemne ciasto, pieczemy 20-25 minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki

kgwjanczewo
Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :) 118

mąki, proszku do pieczenia, tłuszczu. Ale zaryzykowałam :) I ryzyko się opłacało. I to bardzo! Jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam, a do tego taaakie zdrowe! Mają oryginalny smak, lekkie, puszyste wnętrze i chrupiącą "skórkę" :D Są przepyszne. Koniecznie musicie je spróbować! Ja jestem zachwycona! Składniki: - 1,5 szklanki surowych migdałów lub mączki migdałowej (u mnie migdały) - 1/4 szklanki mleka migdałowego

Zdrowie na języku :P
Ciasto Poduszkowiec czyli murzynek z masą serową 430

łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl oleju -cukier waniliowy MASA SEROWA -750g sera białego półtłustego zmielonego  -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -2 jajka  -0,5 szkl cukru Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,  dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek(...)jasną masę.  Dodajemy stopniowo zmielony ser i wszystko miksujemy. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia. ***jeśli ser jest suchy i masa wyjdzie gęsta, można dodać do niej trochę mleka. Masę serową przekładamy d rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na masę kakaową tworząc kratkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. (podczas pieczenia na powierzchni ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Arbuzowiec - ciasto 555

powodzeniem na blogu. Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa  1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem 200 g masła Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować budyń. Odstawić do wystudzenia nakrywając

O kuchni z uczuciem
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 154

proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g

les mirabelles
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI 340

proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wykładać do przygotowanej wcześniej formy do muffinek, wyłożonej papilotkami, z ciastkami, do wysokości papilotek Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.30 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Wystudzone serniczki dekorujemy świeżymi owocami. Można je przykleić na skondensowane, słodzone mleko, kajmak

Smaczne Zdrowe
Afrykańczyk 166

proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka

Apetyczna babeczka
KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 200

proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zestawiłam z palnika i ostudziłam. Następnie wbiłam jajka i dokładnie zmiksowałam. Powstałą masę podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozsmarowałam na blasze o wymiarach 23x32 cm. Blachy wyłożyłam folią aluminiowa i posypałam mąką. Piekłam przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 10 minut w 150 stopniach. krem: 2 szklanki mleka szklanka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto biszkoptowe z jagodami 247

Ciasto biszkoptowe z jagodami... Puszyty, słodki biszkopt. Kwaśne, soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego!   Składniki: 4 jaja; 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 148

mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami(...)kilogram). Mąka sojowa ma cenę około 9 zł za 400g. MIESZANKI KTÓRE WARTO PRZYGOTOWAĆ W DOMU Mieszanka mąk bezglutenowych na naprawdę lekkie i puszyste pancakes – 1 łyżka proszku do pieczenia – 1/2 łyżki sody oczyszczonej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 3/4 szklanki mąki z białego ryżu – 1 szklanka mąki gryczanej – 1/4 szklanki żółtej mąki

Karo in the Kitchen
CURRY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 82

małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir oraz ziemniaki i marchewkę. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut. Nie rumienimy. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem, curry w proszku, kminem rzymskim i szczyptą chili. Dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody i zagotowujemy.  Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut.  Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy(...)przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. W miarę stygnięcia, sos będzie gęstniał, można rozrzedzić go dodatkowym bulionem

cool and minty

Proponowane wyszukiwania