waniliowego, 6 łyżek wody, 200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki(...)koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 200g masła. W 2/3 szklanki mleka rozrobić mąki
Z miłości do słodkościcoraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej(...)wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodzieszczypta soli 1 szklanka mąki 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy(...)średnicy ok. 4-5 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na krem: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g margaryny Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki
Domowe ciastaPyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt. Składniki: Ciasto: 70 dag mąki 3/4 szklanki letniego mleka 7 dag drożdży 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 50 dkg parówek 30 dkg żółtego sera papryka słodka oregano suszone ketchup kielecki Dodatkowo: żółtko do posmarowania siemię lniane Kupiec(...)około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka. 2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu. 3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. 4. Bułeczki
Kuchnia u BietkiSposób przygotowania : Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy(...)MASA SEROWA: 2 budynie waniliowe 100 g masła lub margaryny 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 szklanki mleka 4-5 łyżek cukru Dwie szklanki mleka z cukrem i masłem zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę studzimy
Kulinarne Fantazje Marioliskórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h 20 g orzechów włoskich lub pekan Źródło: bbcfoodgood.com The post Ciasto Jabłkowo – Karmelowe appeared first on Made
Made By Mom And Songotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste(...)wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie...Składniki:160 g masła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku
Słodkie Przyjemnościłyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka białej czekolady30g masła200ml śmietanki 30% lub 36%Polewa:3 łyżki masła1/2 gorzkiej czekolady1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.2. Krem(...)masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę
Szefowa kuchnisłodko, wytrawnie... A u mnie przygoda dopiero się zaczyna. Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci w swoim fartuszku po kuchni przywołuje uśmiech na mojej twarzy i tęsknotę za jej obecnością. Ale zmiana dodanych przypraw i nowsze(...)rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na ok 30 min. Puree z dyni wymieszać z rozdrobnionym serem, doprawić do smaku
Malinowe Pocałunkitem.180 stopni. Ciasto na rolady i drugi placek: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki(...)orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut. Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Krem: Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną
Apetyczna babeczkaopakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto(...)chleba]. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem
Moje domowe kucharzeniewaniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka i wyrobić trzepaczką lub mikserem gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół(...)kilka kropli aromatu rumowego; Wykonanie: Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:) Składniki na masę: 25 dkg masła; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego
In my kitchenpół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni(...)ułożyć małe pomidorki. Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego. LODY Z SEREM CAMEMBERT /składniki na 4 porcje/** 25 ml mleka 3 żółtka 12 g drobnego curku szczypta soli ok. 150 g dojrzałego camemberta dobrej jakości mała szczypta pieprzu cayenne 4 krople tabasco Mleko zagotować w rondelku. W misce
KUCHARNIAlata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam! Składniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie(...)będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty
Słodka sielanka