mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:496/622)

Delicja serowo-jabłkowa 248

chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić(...)masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa:   1/2 kg półtłustego twarogu,  4 jajka,  100 g masła lub margaryny,  150g cukru pudru,  4 łyżki mleka,  budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą

Z miłości do słodkości
Wyborny biszkopt. 327

bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do  miski przesiewamy mąkę(...)wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej), Gotujemy 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy i 3 łyżki żelatyny, Do zimnego dodajemy pokrojoną galaretkę, jak zacznie gęstnieć przekładamy przekrojony biszkopt

Kuchnia Beaty
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 262

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto

głodny alergik
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 513

ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek.    Wszystko chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką(...)Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej masa serowa SKŁADNIKI -1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy) -200g margaryny -0,5 szkl mleka -3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -2 opakowania cukru waniliowego -6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta) Zmielony ser dajemy do garnka. Następnie dodajemy margarynę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 230

skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato. 3. skrobie, skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik: annato. 4 skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina)  Wytłuściłam to co w proszkach budyniowych jest złe i zbędne. Annatao to inaczej barwnik zwany -biksyna, norbiksyna czyli E160b raczej należy go unikać, może powodować alergie. Natomiast kurkumina czyli E100 to barwnik całkowicie naturalny(...)szklanka i ok 2 łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/4 kostki masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka  1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny

Cynamonowe szczęście
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 178

kilka suszonych moreli, które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć się kolejnym. Spróbujcie, a nie pożałujecie(...)Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g obranych, całych migdałów 60 g suszonych moreli Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 224

kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej(...)całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik dyniowy z Anią 208

mniej więcej odpowiadało moim wyobrażeniom. Okazało się jednak, że łatwo nie będzie... W oryginale na liście składników znajduje się sugar free cheesecake-flavored instatnt pudding . Hmm... Czyli że budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru , prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby(...)spód: 115 g ciastek digestive 55 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu masa serowa: 400 g serka kremowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 500 g puree z dyni 370 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 150 g płynnego miodu 20 listków żelatyny dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Soylent czyli jedzenie przyszłości 146

jest taka oderwana od rzeczywistości :) Mączki takie będą albo w sprasowanych blokach, czego przedsmak mieliśmy w filmie "Soylent Green" z 1973 roku, albo w formie gotowych dań, albo w proszku, który możemy dodać do płynu. Taką zresztą ideę zaproponował pewien wynalazca, który promuje swoje jedzenie przyszłości o nazwie Soylent. Głównymi jego składnikami jest mąka owsiana, białko ryżowe, proste cukry(...)mniej wody to wyjdzie nam mniej więcej taki posiłek jak jadał Neo w filmie "Matrix" . Jeśli pozostawimy ideę płynu i zabarwimy jakoś na niebiesko to możemy mieć własną wersję mleka banthy, które pijał Luke Skywalker z filmu "Gwiezdne Wojny" dopóki jeszcze był na Tatooine :) Składniki: - ryż - płatki owsiane - jakiś cukier prosty, ja użyłem glukozy (tylko nie kupujcie w aptece

Kryzysowa Książka Kucharska
Calzone 353

mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli)   Calzone - Sposób przygotowania:     Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód(...)nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta. Moje posty

Słodka Strona
Rolada z Masą Budyniową 218

cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia(...)czasie możemy zająć się masą. Dodatkowo: cukier puder galaretka ( rozpuszczoną galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia, aby potem pokroić ją w paski) Masa budyniowa: 20 dag cukru 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry wanilinowe 1 kostka masła Masa: Mleko wlewamy do rondelka, zostawiając sobie niecałą szklankę mleka. Do gotującego mleka wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 234

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje.  U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Muffinki z owocami 81

sody * 1/5 kostki masła * 2 jajka * 1 szklanka mleka * cukier wanilinowy 16 g * 3/4 szklanki ulubionych owoców * cukier puder do oprószenia Mąkę, sodę, cukier i cukier wanilinowy wymieszałam. W mleku rozbiłam jajka i dodałam do suchych składników. Masło roztopiłam i wystudzone połączyłam z całością. Na koniec dodałam umyte i osuszone owoce. Ja akurat miałam borówki, ale można dodać(...)świetnie sprawdza się papier do pieczenia a przy mniejszych jak właśnie teraz foremki do muffinek. Notatki: * zamiast cukru trzcinowego można dodać 1/2 szklanki cukru kryształu * jeśli nie mamy sody, proszek do pieczenia również się sprawdza Smacznego! Lidka Artykuł Muffinki z owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Tort Amaretti 181

jeszcze chwilę. Mleko podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje 1/3 część przelewamy do masy żółtkowej i miksujemy do połączenia. Zahartowaną mieszankę przelewamy teraz w całości do rondelka z resztą mleka i gotujemy jak budyń – mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło z 3 dodatkowymi łyżkami cukru ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń i ucieramy(...)ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ciasto wyrosło na tyle, że można było przekroić na 3 blaty. Ciasto kroi się

Smaki Na Talerzu
Pysznotka 256

margaryny lub masła; 100 g cukru pudru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżki amoniaku spożywczego; 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany; 4 jaja; Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać dobrze nożem z sypkimi składnikami. Dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z amoniakiem i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części(...)posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut. Krem: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 4 łyżki mąki pszennej; 375 ml mleka; 200 g masła; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń

In my kitchen