mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:497/622)

Babka herbaciana 368

cytryny Wykonanie: - herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować - do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach(...)ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę

Smakołyki Bereniki
rajskie ciasto 1400

wykładamy równomiernie na dużą blachę (standardowa od piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy równomiernie na jabłka. Całość pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 20 min. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając(...)delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną roladę kroimy na ok. 15-16 równych kawałków. składniki na krem: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ok. 200 g cukierków – galaretka w czekoladzie 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z ptasim mleczkiem 583

kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, olej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto(...)pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 137

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek(...)podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa z soku truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie

Pychotkaaa
Domowe gofry 135

Gofry, które smakują jak te kupione z nadmorskiej budce :) Bez proszku do pieczenia, bez charakterystycznego sztucznego posmaku, który często czuć nawet w domowych wypiekach. Gofry rosną dzięki białkom ubitym na puszystą pianę. Smażą się bez problemu, nawet jeśli nie macie najnowszej gofrownicy. Będą wspaniale komponowały się z domowym dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy też świeżymi owocami. Przepis pochodzi(...)zbiorów mistrza Michaela Roux :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 160 g mąki 270 ml mleka 50 g stopionego masła 1 łyżka cukru pudru  Blenderem połączyć mąkę, żółtka, mleko i masło. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z masą za pomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę. Powierzchnię do smażenia posmarować masłem lub olejem. Piec 4-6 minut w zależności

Chocolate Muffin Blog
Twarożkowe półksiężyce 161

Składniki: 250 g miękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki Nadzienie: 200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć(...)nadzienie. Zwinąć i nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok 20 min w temp. 180°C.Ciasto najlepiej wyciągnąć z pieca kiedy nie jest mocno zarumienione i jeszcze miękkie

kulinarnajamka.blogspot.com
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 438

Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka i wsypujemy budynie. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim kilka razy, by zawartość się dobrze zmieszała. Resztę mleka zagotowujemy, gdy zacznie się podnosić dodajemy do niej cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił, następnie wlewamy zawartość słoiczka i cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń(...)Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku, bijemy jeszcze około

Smakowy Raj
Ciasto Gargamel 421

Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka(...)cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.4. Przekładamy ciasto:ciasto miodowewarstwa dżemu z czarnej porzeczkipołowa kremu budyniowegowkładka bakaliowapołowa kremu budyniowegowarstwa dżemu

Kuchnia domowa Ani
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 365

łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku Wykonanie ciasta: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ). Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać. Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać. Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta . Przełożyć ciasto. Piec w temp(...)minut ) Masa śmietanowo kawowa ; 1 l kremówki 30 % ja kupuję łaciatą 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl mleka 3 łyżki wody Nie cała paczka biszkoptów  Wykonanie; Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody aby napęczniała . Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6978

więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać(...)serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym

Ze smakiem i z pasją
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 516

polewą a la snickers   PRZEPIS {tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam(...)budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa:  ok 12 kostek czekolady

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jogurtowy omlet z corn flakes i konfiturą jagodową 152

Śniadanie, to podstawa dnia. W naszym śniadaniowym menu nie może zabraknąć płatków. Moje dzieci uwielbiają zaczynać dzień od miseczki swoich ulubionych płatków zanurzonych w ciepłym mleku… Ach te ich zadowolone buźki Osobiście płatki uwielbiam również podawać w mniej konwencjonalnych połączeniach. Dziś zapraszam Was na jedno z nich. Pyszny jogurtowy omlet z corn flakes i konfiturą jagodową . Idealny początek dnia(...)Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu 2 jajka klasy M 3 łyżki (z górką) płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne Lubella 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia omletu niskosłodzona konfitura jagodowa Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy jogurt (można również

Słodkie okruszki
Ciasto kawowe z polewą z białej czekolady 313

kakao 180 g cukru 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (u mnie zbożowa) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z kakao, proszkiem i sodą   przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przestudzoną kawę, wymieszać.  Na koniec(...)formy 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Polewa: 115 g białej czekolady 55 g masła 3 łyżki mleka 140 g cukru pudru, przesianego Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać przesiany cukier i wymieszać do otrzymania

kulinarnyswiatdomi
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 94

łyżka cukru pudru 200 g Nutelli 1 łyżeczka kakao Krem śmietankowy: 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier, dalej ucierając. Wbij kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Masę podziel(...)masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki i zmiksuj do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka. Ja nie musiałem, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste. Dodaj posiekaną w kostkę białą czekoladę i połącz. Do drugiej porcji utartego masła dodaj orzechową (brązową) część

Food Square
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 271

wody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , barwnik spożywczy . Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej(...)stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania