Te babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikJuż jakiś czas temu chodziły za mną ciasteczka, przypominające smak mojego dzieciństwa. A mowa tu o kokosankach! Wyszły idealne, takie jakie chciałam. Nie za słodkie, bardzo
Smaczne Zdrowemisie miksera roztrzepać jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać(...)wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka -31g mąki orkiszowej -11g maki ziemniaczanej -aromat waniliowy(kilka kropel) Dodatkowo: -jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki Żółtka i ksylitol utrzeć do białości i puszystości
Smaczne ZdroweSkładniki 6 białka 1 szklanka cukru pudru 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej Wykonanie Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko
w mojej kuchnimąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut Masa(...)truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka masła 350 ml mleka 1 łyżka cukru budyń śmietankowy 2-3 łyżki gotowej masy krówkowej (niekoniecznie) W części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy
Słodka Kraina Wypiekówłyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach(...)biszkoptu. Biszkopt z połowy składników pieczemy krócej, około 20-30 minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka. Wymieszaną wlewamy do utartych żółtek i mieszamy całość. 625 ml mleka
Made By Mom And Sonlitry cukier puder doposypania Zaczynamy!!!! W jednym garnku podgrzewam mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), w drugim rozpuszczam masło. Do ciepłego mleka dodaję cukier i pokruszone drożdże, wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki się połączą, przykrywam zaczyn i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce. Po 15 min. do zaczynu dodaję jajko, szczyptę(...)ostygną, posypuję je cukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego
Zdrowo i kolorowocałego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g cukru 115 g masła 1 jajko 1 łyżeczka wódki Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce. Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na grubość(...)miksując. Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Ciasto powinni mieć złotobrązowy kolor. Wystudzić Lukier 2 łyżki mleka 150 g cukru pudru Wszystko dokładnie wymieszać i obficie polać babeczki. Ozdobić płatkami migdałowymi mazarynki- tarteletki migdałowe
O kuchni z uczuciemBiałka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej 9 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Na słodko lub wytrawnieKurczak potrójnie paprykowy z pełnoziarnistym tagliatelle to prawdziwa uczta smaku. Mimo braku takich dodatków jak śmietana, sos jest niezwykle kremowy i pyszny. W tym przepisie znajdziecie
Dieta bez mlekaKeks to ciasto, które dla mnie było ogromnym wyzwaniem. Wszelkie próby kończyły się porażką. Testowałam na mące pszennej, każda próba lądowała w koszu, ciasto z zewnątrz
Kawa z mlekiempolewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze(...)wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniRacuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja(...)koniec dodać śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem. Racuchy smażyć na złoto, na średnim ogniu (po ok. 2-3 minuty z każdej strony), wykładając łyżką na patelnię kolejne porcje ciasta. Podawać oprószone cukrem pudrem
W SMAKmaka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie(...)cytryny. Zalety: łatwy w przygotowaniu, złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać dekoracyjny efekt. Do barwienie możemy uzyć barwników spożywczych w proszku lub tez spróbować bardziej ekologicznych, domowych metod barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty
Pyry na Gazwymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem(...)dodaj do gotującego się musu malinowego. Gotuj jeszcze ok. 3 minut. Gotową galaretkę wyłóż na przestygnięty biszkopt, tak aby wypełnił on otwory w biszkopcie. KOKOSOWA PIANKA: 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego w puszce 2 – 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełożyć do miski razem z cukrem pudrem, a wodę
365 dni dookoła kuchni