przestudzenia. 2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy(...)przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Składanki masa z kokosem: 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g cukru (eyrtrol) 150 g masła 1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem
kruche babeczkipieczenia. Biszkopt thermomix – nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 2,5 minuty, obroty 3 – ubijając obroty 3, powoli wsypywać cukier, następnie dodać po jednym żółtka – mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wsypać do jajek, miksować 10 sek, obroty 2 – wylać ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut(...)wrzącej wody i odstawić do stężenia, ale znowu nie do końca. Masa serowa – Serek waniliowy wymieszać z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Do garnuszka wlać mleko, wsypać śnieżki i ubijać, aż staną się bardzo gęste. Następnie dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę na biszkopty lub biszkopt. Obsypać owocami. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę, musi
Kuchnia Pokoleńwłożyć żelatynę, wlać trochę gorącej pulpy, zamieszać, następnie wlać więcej pulpy, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić(...)wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę musu, przykryć drugą bezą. Ja całość posypałam proszkiem malinowym. zastawa
królestwo garówłyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła; Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki(...)Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy
In my kitchenmasę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku(...)misy wkładam banana, żółtka, cukier, kakao i kilka kropel soku z cytryny i wszystko razem mieszam używając blendera. Gotową masę przelewam do garnka z podwójnym dnem (takiego do gotowania mleka) i całość podgrzewam co chwilę mieszając po czym studzę a następnie chłodzę. Miękkie masło "napowietrzam" mikserem i po dodaniu masy kakaowej miksuję na jednolitą konsystencję.Przy pomocy wyciskacza z karbowaną
Mechanik w kuchnioleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat lub cukier wanilinowy Na początek do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc w temperaturze pokojowej. Rano(...)wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -10 dkg margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach
Maminek kulinarnyZapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe , chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości . Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam
Kawa z mlekiemzdrowm, pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, ale nie mogę powiedzieć żebym ją lubiła. Próbowałam już chyba każdej jej wersji- na słodko, na słono, na zimno, na ciepło, na wodzie, na mleku…żadna mnie nie zachwyciła. Postanowiłam znaleźć dla niej jakąś alternatywę, śniadanie które będzie równie zdrowe, ale bardziej dla mnie przystępne. Tak powstał pomysł na omlet owsiany. Skład podobny do owsianki(...)górskich 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu Łyżeczka oleju Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Szczypta soli Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie przypominający mąkę proszek. Dodajemy żółtka, jogurt, miód, cynamon, olej i wszystko razem jeszcze chwilę blendujemy. W międzyczasie osolone białka miksujemy na sztywną pianę. Masę z płatków owsianych dodajemy do białek i delikatnie
Zawsze głodna!koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę dodać do ubitej masy, całość dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się(...)się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego(...)cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h) 200 g bez 200 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy
Made By Mom And Sonproszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną(...)OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA!!! Pisałam już o tym w poście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka) 5 łyżek
Blondynka GotujeSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikwsypałam cukier, wlałam kefir i wystudzone masło, dodałam ekstrakt waniliowy. Całość ubiłam bardzo krótko mikserem z końcówką do ubijania piany. Można ubić rózgą. Do masy wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie krótko wymieszałam, tylko do połączenia składników. Ten etap mieszania również można zrobić rózgą. Jagody przesypałam mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszałam. Do przygotowanej masy/ciasta wsypałam jagody(...)wyjęciu z piekarnika wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Wystudzone można posypać cukrem pudrem. Ja polałam dwukolorowym lukrem Wspaniałe ciasto, które pysznie smakuje z herbatą, kawą albo z kubkiem mleka. Upieczecie? Warto, bo szybko się robi i pysznie smakuje. Tak naprawdę to tylko stygnięcie trwa dłużej, ale co tam, najważniejsze, że to naprawdę udane ciasto. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysiczemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P Ciasto kruche I: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 łyżka smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Sezam: 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki(...)płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Orzechy: 20 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu Masa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę
Ciasteczkowy Potwórcukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć). Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części. Można go naponczować mlekiem z odrobiną soku malinowego. Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części. Pierwszą z nich wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą
Słodka Stronaciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego Do garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać do rozpuszczenia margaryny, następnie zdjąć z ognia. Od razu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto(...)zagnieść kruszonkę. Masa serowa: 40 dag twarogu na sernik 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 5 białek 1/4 szklanki oleju 2 duże łyżki gęstej śmietany 1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 60 dag śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić
Praktyczna plzapiszcie przepis!! Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru pudru Gellwe, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w plasterki masło. Posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowane(...)pół pianę z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Każde ciasto piec około piec 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 150g masła lub margaryny, 500ml mleka, opakowanie kremu do karpatki Gellwe. W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać mieszanką Gellwe. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniowa, gotować około minuty na wolnym ogniu
Z miłości do słodkościOdwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach. Przytuliła mnie do siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę ze świeżym rabarbarem. Zebranym specjalnie dla mnie. - Upieczmy coś, co Ty na to, Babciu? Nie pamiętam, kiedy ostatnio razem we dwie panowałyśmy w kuchni.Było to dawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele(...)dziewczynka, z radością rzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę
W kuchni Karmel-itki