Choć staje się ono coraz bardziej popularne, możemy je spotkać już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej jest w postaci ziaren, ale jest i również w formie proszku. Niestety cena, jaką trzeba zapłacić za te kakao, przewyższa nawet 3-krotnie cenę zwykłego, dlatego nie każdy może sobie na nie pozwolić. Wtedy nie ma problemu, możemy kupić zwykle, dostępne(...)widzicie kakao ma mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego polecam je spożywać nawet codziennie. Przygotowanie domowego kakao nie jest żadnym wyczynem i potrafi je przyrządzić nawet dziecko. Większość kojarzy kakao z mlekiem, lecz ja uważam, że jest ono zbędne, bo zakrywa prawdziwy smak. Wystarczy sama woda plus dodatki. ↪DOMOWY NAPÓJ KAKAOWY Do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę kakao, zalewamy gorącą wodą
zdrowo i aktywnierobiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka; 2,5 łyżki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1,5 łyżki śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Do przesianej przez sito na stolnicę mąki dodać margarynę i siekać nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodać pozostałe składniki i szybko zarobić ciasto, które(...)gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając i wyłożyć na masę jabłkową. Składniki
In my kitchenłyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu 3 łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie Skworcu 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej(...)liczyć oczka dziergając sweterki na drutach! A prawdziwe masło? Będzie dla nich wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa spędzonego w zagrodach u własnych teściowych ! Do serniczka? Koniecznie kawa, ale zbożowa z mlekiem! Smacznego! Podałam na Porcelana Bogucice Inspiracją była dla mnie Margarytka
Z Kuchni Do Kuchnipulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków(...)kaszy manny 400 g gotowanych kasztanów 50 g śliwek wędzonych 1 laska cynamonu pół gałki muszkatołowej 75 g migdałów płatków 100 ml miodu wielokwiatowego 1 l mleka 0,75 kg jabłek 4 jajka 50 g cukru 1 szczypta szafranu Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran
Wiem co jemcynk. Krewetki kokosowe na puree z mango. Składniki: - opakowanie mrożonych krewetek królewskich rozmiar 26/30 (1kg – po rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól(...)trzeba być mistrzem w kuchni, aby przyrządzić przepyszne i eleganckie danie. Przepis dostałam od Michała z grupy na Fb Gotowanie Na Wesoło . Wprowadziłam jedną, małą zmianę. Do ciasta zamiast mleka kokosowego dałam piwo. To jedna z wielu potraw, którą aby ocenić trzeba po prostu spróbować. Jeżeli macie ochotę na lekką, aromatyczną i zdrową kolację, to danie będzie dla Was. Gorąco
mojewypiekiinietylkourodziny mojego Synka. Początkowo miało być bardziej bajkowo, ale zmieniło się na kolorowo. Żeby tort nie był zakichany ;) Tort powstał od początku do końca z myślą o dzieciach. Bez proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można(...)formy i przekroić na 2 blaty (lub 3 jeżeli był upieczony w mniejszej formie). Do nasączenia 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i cytryną Krem budyniowy 500 ml mleka 3 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 130g miękkiego masła Pół szklanki mleka zmiksować z mąką i jajami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko
Pełny talerzJeśli chodzi o to ciasto to ja nie raz powrócę do niego, bo ten smak bardzo lubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam(...)przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła miękkiego łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie domowy) Jedną szklankę
Blondynka Gotujeżółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno(...)łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar
Mia Cucina Sofietagęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszać łyżką(...)czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić
w mojej kuchnipudru 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę. UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie(...)zasady przy pieczeniu ciast ucieranych. Dzięki stosowaniu się do nich unikniemy zakalca i będziemy się cieszyć wspaniałym wypiekiem: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej , czyli masło, mleko, jajka, śmietanę/jogurt wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej przed planowanym pieczeniem. Suche składniki - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao ale także cukier puder - koniecznie przesiewamy . Suchych składników nie mieszamy
Opowieści z piekarnikadelikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou . Tak, macie rację - są bardzo podobne(...)którą udało się odbyć nie opuszczając kuchni. MANTOU - CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 1 łyżeczka drożdży instant 80 ml letniej wody 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć
KUCHARNIABardzo chciałam upiec coś prawdziwie truskawkowego, lekkiego i letniego, więc tak właśnie powstało ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem na bazie mleczka kokosowego Ostatnio bloga zdominowały
Fitkotstopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy. - Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego. - Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki). - Łączymy masy delikatnie mieszając. - Wykładamy(...)produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal Białko – 19,4 g Węglowodany – 21,5 g Tłuszcz
Wypisz Wymalujpszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej -6 łyżek cukru pudru lub kryształu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -torebka cukru waniliowego Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną mieć konsystencje piany. Piana ubita z cukrem(...)pół szklanki płynu. Na tężejące jabłka wykładamy ciemny biszkopt. Również go nasączamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia jabłek. składniki na krem : -waniliowy budyń na 3/4 l mleka -3 żółtka -200 g masła -kieliszek rumu lub olejek rumowy -odsączone wiśnie -galaretka wiśniowa Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że mieszając go z mlekiem
Kulinarne przemysleniakrojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki Maślane bułki hamburgerowe: (Składniki na 8 bułek) ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 CIASTO WŁAŚCIWE: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 ½ łyżeczki soli (5 g) białko do posmarowania(...)brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado) 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego) 5 łyżek sosu sojowego (opcjonalnie, lub troszkę soli do smaku) 3 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku 10 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie, do smaku i koloru) Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy nasiona z sokiem. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Śliwki kroimy
Smakowity Blog Kulinarny