mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:515/622)

Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe 105

całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g cukru 115 g masła 1 jajko 1 łyżeczka wódki Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce. Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na grubość(...)miksując. Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Ciasto powinni mieć złotobrązowy kolor. Wystudzić Lukier 2 łyżki mleka 150 g cukru pudru Wszystko dokładnie wymieszać i obficie polać babeczki. Ozdobić płatkami migdałowymi mazarynki- tarteletki migdałowe

O kuchni z uczuciem
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 226

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej 9 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z budyniem i owocami 187

puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią(...)nieco stwardniało. Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach. Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce

Czerwień i błękit
Kurczak 3x paprykowy z tagliatelle 185

Kurczak potrójnie paprykowy z pełnoziarnistym tagliatelle to prawdziwa uczta smaku. Mimo braku takich dodatków jak śmietana, sos jest niezwykle kremowy i pyszny. W tym przepisie znajdziecie

Dieta bez mleka
Keks (bezglutenowy) 157

Keks to ciasto, które dla mnie było ogromnym wyzwaniem. Wszelkie próby kończyły się porażką. Testowałam na mące pszennej, każda próba lądowała w koszu, ciasto z zewnątrz

Kawa z mlekiem
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 227

polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze(...)wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Racuszki z jabłkami 91

Racuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję  sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja(...)koniec dodać  śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem. Racuchy smażyć na złoto, na średnim ogniu (po ok. 2-3 minuty z każdej strony), wykładając łyżką na patelnię kolejne porcje ciasta. Podawać oprószone cukrem pudrem

W SMAK
Lukier niejedno ma imię 193

maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie(...)cytryny. Zalety: łatwy w przygotowaniu, złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać dekoracyjny efekt. Do barwienie możemy uzyć barwników spożywczych w proszku lub tez spróbować bardziej ekologicznych, domowych metod barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty

Pyry na Gaz
Ciasto malinowy obłoczek 116

wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem(...)dodaj do gotującego się musu malinowego. Gotuj jeszcze ok. 3 minut. Gotową galaretkę wyłóż na przestygnięty biszkopt, tak aby wypełnił on otwory w biszkopcie. KOKOSOWA PIANKA: 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego w puszce 2 – 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełożyć do miski razem z cukrem pudrem, a wodę

365 dni dookoła kuchni
Delicja serowo-jabłkowa 216

chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić(...)masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa:   1/2 kg półtłustego twarogu,  4 jajka,  100 g masła lub margaryny,  150g cukru pudru,  4 łyżki mleka,  budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą

Z miłości do słodkości
Wyborny biszkopt. 293

bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do  miski przesiewamy mąkę(...)wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej), Gotujemy 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy i 3 łyżki żelatyny, Do zimnego dodajemy pokrojoną galaretkę, jak zacznie gęstnieć przekładamy przekrojony biszkopt

Kuchnia Beaty
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 223

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto

głodny alergik
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 472

ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek.    Wszystko chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką(...)Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej masa serowa SKŁADNIKI -1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy) -200g margaryny -0,5 szkl mleka -3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -2 opakowania cukru waniliowego -6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta) Zmielony ser dajemy do garnka. Następnie dodajemy margarynę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 182

skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato. 3. skrobie, skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik: annato. 4 skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina)  Wytłuściłam to co w proszkach budyniowych jest złe i zbędne. Annatao to inaczej barwnik zwany -biksyna, norbiksyna czyli E160b raczej należy go unikać, może powodować alergie. Natomiast kurkumina czyli E100 to barwnik całkowicie naturalny(...)szklanka i ok 2 łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/4 kostki masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka  1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny

Cynamonowe szczęście
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 139

kilka suszonych moreli, które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć się kolejnym. Spróbujcie, a nie pożałujecie(...)Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g obranych, całych migdałów 60 g suszonych moreli Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 182

kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej(...)całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik dyniowy z Anią 183

mniej więcej odpowiadało moim wyobrażeniom. Okazało się jednak, że łatwo nie będzie... W oryginale na liście składników znajduje się sugar free cheesecake-flavored instatnt pudding . Hmm... Czyli że budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru , prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby(...)spód: 115 g ciastek digestive 55 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu masa serowa: 400 g serka kremowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 500 g puree z dyni 370 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 150 g płynnego miodu 20 listków żelatyny dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania