mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:516/622)

Soylent czyli jedzenie przyszłości 112

jest taka oderwana od rzeczywistości :) Mączki takie będą albo w sprasowanych blokach, czego przedsmak mieliśmy w filmie "Soylent Green" z 1973 roku, albo w formie gotowych dań, albo w proszku, który możemy dodać do płynu. Taką zresztą ideę zaproponował pewien wynalazca, który promuje swoje jedzenie przyszłości o nazwie Soylent. Głównymi jego składnikami jest mąka owsiana, białko ryżowe, proste cukry(...)mniej wody to wyjdzie nam mniej więcej taki posiłek jak jadał Neo w filmie "Matrix" . Jeśli pozostawimy ideę płynu i zabarwimy jakoś na niebiesko to możemy mieć własną wersję mleka banthy, które pijał Luke Skywalker z filmu "Gwiezdne Wojny" dopóki jeszcze był na Tatooine :) Składniki: - ryż - płatki owsiane - jakiś cukier prosty, ja użyłem glukozy (tylko nie kupujcie w aptece

Kryzysowa Książka Kucharska
Calzone 303

mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli)   Calzone - Sposób przygotowania:     Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód(...)nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta. Moje posty

Słodka Strona
Rolada z Masą Budyniową 174

cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia(...)czasie możemy zająć się masą. Dodatkowo: cukier puder galaretka ( rozpuszczoną galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia, aby potem pokroić ją w paski) Masa budyniowa: 20 dag cukru 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry wanilinowe 1 kostka masła Masa: Mleko wlewamy do rondelka, zostawiając sobie niecałą szklankę mleka. Do gotującego mleka wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 198

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje.  U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Muffinki z owocami 55

sody * 1/5 kostki masła * 2 jajka * 1 szklanka mleka * cukier wanilinowy 16 g * 3/4 szklanki ulubionych owoców * cukier puder do oprószenia Mąkę, sodę, cukier i cukier wanilinowy wymieszałam. W mleku rozbiłam jajka i dodałam do suchych składników. Masło roztopiłam i wystudzone połączyłam z całością. Na koniec dodałam umyte i osuszone owoce. Ja akurat miałam borówki, ale można dodać(...)świetnie sprawdza się papier do pieczenia a przy mniejszych jak właśnie teraz foremki do muffinek. Notatki: * zamiast cukru trzcinowego można dodać 1/2 szklanki cukru kryształu * jeśli nie mamy sody, proszek do pieczenia również się sprawdza Smacznego! Lidka Artykuł Muffinki z owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Tort Amaretti 141

jeszcze chwilę. Mleko podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje 1/3 część przelewamy do masy żółtkowej i miksujemy do połączenia. Zahartowaną mieszankę przelewamy teraz w całości do rondelka z resztą mleka i gotujemy jak budyń – mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło z 3 dodatkowymi łyżkami cukru ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń i ucieramy(...)ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ciasto wyrosło na tyle, że można było przekroić na 3 blaty. Ciasto kroi się

Smaki Na Talerzu
Pysznotka 218

margaryny lub masła; 100 g cukru pudru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżki amoniaku spożywczego; 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany; 4 jaja; Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać dobrze nożem z sypkimi składnikami. Dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z amoniakiem i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części(...)posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut. Krem: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 4 łyżki mąki pszennej; 375 ml mleka; 200 g masła; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń

In my kitchen
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 285

Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad(...)blachy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Ciastka studziłam na kratce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   /*post zawiera lokowanie produktu - szklana butelka na wodę lub mleko firmy Glasmark z Krosna

Blondynka Gotuje
Mąka kokosowa 57

jest jedną z najbardziej popularnych mąk bezglutenowych. Z powodzeniem można nią zastąpić inną mąkę glutenową, jednak wypieki nie będą tak puszyste jak z innych mąk. Struktura mąki kokosowej przypomina proszek o białym kolorze, który uzyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego. Miąższ ten jest uprzednio odwodniony i odtłuszczony. Cechą charakterystyczną potraw z niej wykonanych jest lekki posmak i aromat kokosa, jednak(...)azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka do mięs. Niestety uzyskanie mąki kokosowej domowymi sposobami nie jest takie proste. Pamiętajmy, że mąka ta powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego. Pozostały produkt, czyli suche wióry, jest mielony i tak powstaje mąka kokosowa. Zastępowanie mąki kokosowej mielonymi wiórkami nie przyniesie pożądanego efektu. Poniżej umieściłam przepis w jaki sposób

SmartBake.pl
Zebra 463

żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy, dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, wlewamy esencję migdałową. Gdy składniki się połączą masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy(...)wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam z 1,5 porcji powyższych składników, w dużej prostokątnej blaszce, o wymiarach 39cm x 30cm x 6cm. Do kawy, herbaty, czy z kubkiem mleka, dla domowników, czy dla gości zebra zawsze się sprawdzi. Gorąco polecam życzę smacznego. Polecam też przepis na Sernik „Zebra” . Wydrukuj przepis The post Zebra appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą. 175

połóż ser i chili con carne, zawiń i zjedz. Na tym kończyła się moja kulinarna kreatywność. To były czasy kopca kreta z pudełka i płatków Fitness z mlekiem krowim codziennie na śniadanie. Wtedy gotowanie uważałam za zło konieczne, które dodatkowo było niezgodne z moimi feministycznymi poglądami. Kobieta wyzwolona nie daje zamknąć się w kuchni! Na szczęście mi przeszło. Mój dzisiejszy(...)dwie małe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego (można zmielić w młynku do kawy) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga

Fill The Bowl
Jabłecznik z budyniem i orzechami 122

żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić(...)cukier. Kiedy jabłka będą już dość miękkie zdejmujemy  z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Masa budyniowa: 2 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 750 ml mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut do nagrzanego

Słodka Kraina Wypieków
Słodkości na dziś - ciasto z truskawkami. 154

dawno przestałam karmić mojego maluszka, nie żebym nie chciała tego robić, ale tak wyszło... Bardzo się starałam a im bardziej chciałam tym mniej mleka produkowałam.  Ironia losu: chcesz a nie możesz; nie chcesz a masz w nadmiarze... W czasie karmienia nie mogłam jeść truskawek, ze względu na możliwą alergię, ale teraz hm... Niby sezon już dawno się skończył(...)zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. C iasto z truskawkami Składniki: 3 jajka; 1/2 szkl. cukru; 1/2 szkl. oleju; 1 1/4 szkl. mąki; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 400 g truskawek (lub innych owoców) przekrojonych na pół; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Resztę składników

Miksturownik
Słonecznikowiec bez pieczenia 186

fixy Masa budyniowa: Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, jajko, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i z cukrem kryształem. Do gotującego się mleka wlać wolnym strumieniem uzyskaną masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką), by nie powstały grudki. Masę budyniową lekko przestudzić. Na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blachy ułożyć warstwę krakersów(...)ubić śmietanę kremówkę musi być ona dobrze schłodzona Przepis pochodzi ze strony stylowi.pl. Jedynie, jakie mogłabym mieć uwagi, to dodałabym do masy budyniowej więcej mąki lub więcej budyniu w proszku, gdyż u mnie masa budyniowa wyszła dość luźna

Mojewlasne.pl
Risotto z dynią 112

rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną(...)około 10 minutach dodaj soczewice i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól. ps. Możesz też podlać około 100-200 ml mlekiem roślinnym, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej kremowe. Smacznego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania