Tym razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu
Ola la LCHFKtóż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych
Smaczne Zdrowefamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 g mąki tortowej 250 g margaryny ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem(...)mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów włoskich 250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem
kulinarnyswiatdomiŚwietne do porannej kawy, lub popołudniowej herbaty, dobrze będzie smakowało z wieczornym mlekiem. Cztery czwarte - ciasto na każdą porę dnia. Pochodzi z Bretani, a w oryginale nazywa się “quatre –quarts”, bowiem jak sama nazwa wskazuje przygotowuje się je z czterech, użytych w równych ilościach składników: mąki, cukru, masła i jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto cytrusowe z książki „Mała paryska(...)choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu pomarańczowego starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy
Mia Cucina Sofietaposypania Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą - ok 400ml . Odczekać 10 min aż napęcznieją i odcedzić, dociskając talerzykiem zawartość. W większej misce wymieszać składniki sypkie - mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól, amarantus . W drugiej miseczce wymieszać produkty mokre - jaja, melasa, olej - a następnie przełożyć je do miski z suchymi, dodając jeszcze płatki owsiane. Wszystko krótko wymieszać łyżką - masa(...)środkowym poziomie, bez termoobiegu . Muffinki wychodzą mocno wilgotne i miękkie. Amarantus dodaje wnętrzu ciekawej faktury, a owoce świetnie się z nim komponują. Konsumować jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie szklanki mleka :) Mniam, niebo w gębie
Grunt to przepis!cukru! Dopiszcie go do świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą(...)łyżeczka miodu Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować. Smacznego
Chocolate Muffin Blogłyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżki zimnej wody . Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z wodą i połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać(...)papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka , 2/3 szklanki cukru , 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej, 2/3 kostki
Codzienna kuchnia niecodziennaczemu, drożdżowe ciasta często mają famę kapryśnych i trudnych, raczej są omijane przez rozpoczynających przygodę z domowymi wypiekami. Dawno temu też uważałam, że lepiej zdecydować się na ciasto spulchniane proszkami niż drożdżami. A przecież to te drugie są naturalniejsze i warto się z nimi oswoić. Szczególnie w najbliższym okresie. Wśród wielkanocnych ciast nie powinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi(...)często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie składniki z listy do masła. Masło roztapiam, następnie, kiedy lekko przestygnie mieszam je z mlekiem i stopniowo wlewam do połączonych już składników. Następnie wyrabiam kilka minut
I tu będę miała takie tecoś słodkiego? Zastanawiasz się czy to zdrowe? Odmawiasz sobie, bo to zbędne kalorie? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Ciasto a'la szarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść(...)szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek
Apetyt na Zielonebiszkopt: Biszkopt jasny : 5 jaj 3/4 szk cukru 3/4 szk mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki(...)180C, przez ok. 40 min. Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła 2 małe jogurty owocowe lub 1 duży Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, na końcu
Apetyczna babeczkaPankejki na polskie stoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają
Taste Of My DayDynie na start !I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 0,5 kostki margaryny 3-4 jajka 2 szkl mąki 1 op proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 szkl cukru 0,5 szkl miodu 2/3 szklanki ciemnego piwa- typu porter 2 tabliczki czekolady- gorzka i karmellowa od Wedla:) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i odrobiną(...)ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki zalotną falą czekoladowo- karmellovą i dekorujemy orzechami:) P.S Piernik pieczemy na około miesiąc przed świętami:) Smacznego
Luźna Kuchnianadaje, bo nie wyrośnie po prostu. Ale jeśli by ją spulchnić proszkiem do pieczenia to wtedy można robić chleby dla osób na diecie bezglutenowej. Ale ja nie zamierzam używać proszku, zostanę przy drożdżach. Zatem konieczny był dodatek mąki pszennej. Właściwie to dodatkiem była mąka kukurydziana, bo znacznie mniej jej dałem niż pszennej. Boooosz, chyba zaczynam się zapętlać(...)tych bułek zabrałem 4, bo nie wiedziałem jeszcze, że są tak syte. Zjadłem dwie i naprawdę miałem już dość na kilka następnych godzin. Są super pożywne. 300 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem
Marder&Marder ManufacturePyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp(...)godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny
kuchcikownia