bardzo zdrowy, pożywny i naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem bezglutenowy ! Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Jedni moczą kaszę 2 dni, inni parę godzin. Ja jako studentka dążę do przepisów zajmujących jak najmniej czasu(...)roślin uprawnych! Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej pół szklanki siemienia lnianego sok z połowy cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńobieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, kroję na kostkę około 1 cm, lekko skrapiam sokiem cytryny i oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie(...)jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy ledwie dwa małe trójkąciki ciasta to się nie spodziewałam! Aż się prosi o towarzystwo kawy lub szklanki mleka dla dzieci. Smacznego! #szarlotka #jabłecznik #ciastoorkiszowe #szybkieciasto #itbmtt
I tu będę miała takie tecałym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku(...)Produkt ten nie zawiera kofeiny, przez co jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Stosuje się go m.in. jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, deserów, jogurtów, mleka. Doskonale się sprawdzi również w formie polewy na lodach lub ciastach i ciasteczkach. Po więcej informacji na temat KAROBU i innych zdrowych produktów, które niewątpliwie warto spróbować i wprowadzić
Słodkie okruszkicukru waniliowego (użyłam Master Cook) . Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec(...)resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany: 200g masła, 80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook), czubata szklanka cukru, 3 szklanki mleka. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło
Z miłości do słodkościłyżka miodu 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) słodka papryka w proszku kurkuma(...)składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel... To dlatego, że gotowana z wodą inulina zyskuje postać galaretki, a także
w mojej kuchnipieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, łyżka po łyżce ciągle ucierając dodać cukier, następnie kolejno żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, i piec 30-35 minut w temperaturze 170 stopni (ciasto musi się lekko zarumienić i odejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem(...)kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców na swoim miejscu. Połową polewy posmarować wierzch torcika, wysypać owoce
Poezja Smaków - blog kulinarnyGolonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących. Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 350 g rozdrobnionego szpinaku (może być(...)brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia sera. Całość możemy posypać koperkiem (świeżym lub w proszku). Moje posty
Słodka StronaJeśli lubicie wilgotne ciasta z dodatkiem owoców, to to ciacho jest właśnie dla Was. Pyszne, bardzo wilgotne, z dodatkiem cudownych polskich moreli, (które są
Smaczne Zdrowełyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -dżem porzeczkowy 1 słoiczek Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę. Margarynę wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki. Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne(...)zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka -2 małe budynie śmietankowe -1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka -3/4 szkl cukru -1 margaryna 250g 2,5 szkl mleka wlewamy do garnka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunadmiar masy zawsze można odciąć, a gdy okaże się jej za mało, doklejanie nie jest zbytnio wskazane. OZDOBY Z MASY CUKROWEJ: Do masy cukrowej dodaję barwnik (w żelu lub proszku), wyrabiam i cienko wałkuję. Wycinam za pomocą specjalnych wykrawaczek wzory, można też poddać się lepieniu figurek lub innych dekoracji - masa cukrowa jest jak plastelina. Przyklejamy ozdoby za pomocą gęstego lukru(...)temp. pokojowej! 250 g masła 2,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub aromat w innym smaku, woda różana, pomarańczowa, itd.) 1 - 2 łyżki mleka Masło ucieram na puch z cukrem pudrem. Następnie dodaję ekstrakt (lub aromat), mleko i dalej miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję odrobinę mleka. Krem musi być gładki
W kuchni Karmel-itkimożemy zastąpić nim cukru np. w cieście w stosunku 1:1. VitaFiber jest o ok. 50% mniej słodki, ale za to... genialnie się rozpuszcza w ciepłej herbacie czy mleku. Do czego można go użyć? VitaFiber doskonale nadaje się jako dodatek do napoju (np. kawy!), jogurtu, a także słodkich wypieków. Często stosuje się go jako bazę do domowych batonów proteinowych(...)gofry z kaszy gryczanej z użyciem VitaFiber :) BŁONNIKOWE GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ /przepis własny/ pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej szczypta soli łyżka syropu daktylowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki (u mnie graham) jajko łyżka VitaFiber 2 łyżki jogurtu naturalnego Kaszę zmiksować z solą, syropem, jajkiem i jogurtem naturalnym. Dodać mąkę, VitaFiber i proszek
Poranek na słodkopieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżki wody i tyle oleju 35 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady Przygotowanie : Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem, kakao i czekoladą. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i nadal chwilkę miksujemy. Dodajemy składniki suche i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się(...)wykładamy pozostałą masę Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto. Przepis stąd
Proste PotrawyCiasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z
Ola la LCHFNiezwykle dekoracyjny prosty tort z kremem śmietankowym i malinami. Ozdobiony jest cukrową koronką, którą możecie zrobić sami. Potrzebna wam będzie mata silikonowa i specjalny proszek Cake Lace Powder. Tort w brew pozorom łatwy do zrobienia. Pyszny śmietankowy krem świetnie komponuje się z malinami. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek(...)piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 300 g malin Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk