Składniki: 4 kromeczki z małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miseczki/głębokiego wlewamy 2 łyżki mleka, wbijamy całe jajko i dodajemy większą szczyptą cynamonu (ilość cynamonu zależy od indywidualnych upodobań), całość dokładnie łączymy widelcem („rozbełtaj”). Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Kromeczki z chałki maczamy(...)Ekspresowe placuszki waniliowe Składniki: (na 1 porcję) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia do podania: sos jagodowy, świeże owoce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie
Słodkie okruszkiubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po 1 łyżce przesianego cukru pudru i po 1 żółtku. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mątewką lub łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut(...)czasie odcedzamy jabłka, zachowując jednocześnie i jabłka i wodę. Jabłka rozkładamy na biszkopcie (ja je zawsze rozgniatam widelcem), na wodzie gotujemy budynie (instrukcja na opakowaniu, tyle tylko, że zamiast mleka używamy wodę, w której gotowały się jabłka) i gorący wylewamy na jabłka, studzimy. MASA KOKOSOWA: 250 g margaryny 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych
Rozpustne gotowanieprzyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :) Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 250 ml mleka 3 jaja 30 g drobno posiekanego masła 5 łyżek miodu 3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe lub tak jak u nas jeżynowe, bo w całym Al-Khobar innych(...)łyżeczki bardzo drobno posiekanych lub mielonych goździków, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego jałowca, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 200 g cukru 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki rodzynek 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu Przygotowanie Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy w automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowidłami śliwkowymi, ja znalazłam przepis z migdałami i dżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z tej strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru(...)dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem
Słodka Kraina WypiekówTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z
Food Squaremaku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny 20 dkg. cukru 8 jajek 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo(...)którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego . krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry pudru Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się
Codzienna kuchnia niecodziennasię pianka. W Japonii w tym celu używa się specjalnej miotełki o nazwie Chasen. Herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor. PRZEPISY "Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają(...)plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody ( przejdź do przepisu ) Źródła: E-Herbata Natura herbaty Tajskie Smaki
My Culinary Artszklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem(...)tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał. Krem ajerkoniakowy: 500ml mleka, budyń śmietankowy, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 200g masła, 150ml ajerkoniaku. 450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie oraz obydwie
Z miłości do słodkościwytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona z czego jeszcze można(...)można dać nieco mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy
CiastkozercyObrane gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem Piekarnik nagrzać do 180 *C Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając(...)gruszką Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi. Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej) Osobiście bardziej smakowało mi to powidłami :) Może dlatego, że gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły. Na pewno upiekę jeszcze wersję z pokrojoną w kostkę
Proste Potrawyoleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść malin garść borówek amerykańskich 1 brzoskwinia z zalewy 3-4 małe kostki mlecznej czekolady Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszałam jogurt z jajkami, olejem i owocami (maliny i borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam(...)Mimo bardzo małej ilości tłuszczu ciasto wyszło wilgotne. Mało słodkie, ale ze względu na zawartość owoców - aromatyczne z posmakiem mlecznej czekolady gdzieniegdzie. Czegóż chcieć więcej... Chyba tylko kubek zimnego mleka do tego. Mniam
Kuchnia po mojemukuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki(...)jakiś czas mieszając.Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka.Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJaśmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie roladek: ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych powidło śliwkowe wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, śmietanę i siekamy wszystko nożem. Dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem na mniejsze kawałeczki, mieszając z pozostałymi składnikami a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę(...)orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 1000 ml mleka 3 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250 g masła dodatkowo: 2 galaretki zielone
Domowy Smak Jedzeniawieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego oregano Oliwa z oliwek do smażenia Jogurt Sok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony(...)oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda) Do rondla włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Na płynne masło rozsyp mąkę i mieszaj aż składniki
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia; Wykonanie: Migdały zemleć razem z cukrem pudrem na drobny proszek Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę różaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić(...)żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem
In my kitchendzień rzadko korzystam z gotowych zup w proszku, ponieważ jako osoba, która kocha gotować nie opieram się na półproduktach. Nie zawsze jednak mam czas i siły :) Postanowiłam więc wziąć udział w konkursie bo uznałam, że to świetna zabawa bazować na jednej zupie a stworzyć całkiem inną. Zupa żurek winiary stanowi tutaj bazę zakwasu, a w rezultacie zrobiłam szpinakową. Do żurku(...)Uwielbiam żurek, uwielbiam szpinak oraz sushi tak więc i wasabi ;)Składniki na 4 porcje:2 żurki winiary1 opakowanie mrożonego szpinaku1 tubka wasabi2 ząbki czosnku 4 żółtka4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietanysól, pieprzświeże zioła do dekoracji4 jajkaRobimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak
Bon Appetit Małgorzatymiękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa(...)wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką. Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część
Poezja smakuCiasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte(...)ricottą 200 gr miękkiej margaryny / masła 450 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/mas
Mia Cucina Sofieta