waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka i za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Im sztywniejszą pianę uda Wam się ubić, tym bardziej puszyste będą placki. Dlatego bardzo przydaje się w tym wypadku(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto(...)małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy
NA MOIM TALERZUdekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę(...)śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie
Ciastkozercywyedukuje miast krytykować Do zrobienia Ciasta Mojej Mamy potrzebujemy:6 dużych jabłek5 łyżek oleju2 łyżki dżemu wiśniowego z owocami5 jajek2 garstki suszonej żurawiny3 łyżki posiekanych orzechówłyżka sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka cukrumąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłekJabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką cukru(...)oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem.Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego
ladykitchenszklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut(...)pianę z białek. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C Masa budyniowa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy ( 16g) 4 łyżki cukru 250 g masła Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować. W pół szklance wymieszać cukier , cukier wanilinowy i budyń
Słodkości i nie tylkoBiszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Placek miodowy: 30 dag mąki(...)cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią dostępny w sklepie www.Skworcu.com.pl 30 dag masła 1/2 litra mleka Z mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części. Krem z jabłek
Apetyczna babeczkapieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości(...)orzechami laskowymi. Najlepsze do mleka lub kawy
Moje Kuchenne Rewelacjesoku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 szkl obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag twarogu sól, olej Z jajek, mąki, odrobiny soli i mleka zrobić gładkie ciasto naleśnikowe. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się(...)naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek dyni olej z pestek dyni Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pokrojoną szalotkę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy dynię i dusimy
Pieguskowa Kuchniamąki tortowej Szymanowskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku(...)POLEWA : 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. PRZYGOTOWANIE : Biszkopt należy przekroić na pół
Kulinarne Fantazje Mariolibyły, a i dodałem tym razem sosu czekoladowego, więc będzie na bogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy(...)dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia, podlewamy kilkoma łyżkami
BaRepasłamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne(...)przedwojenny przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę
Kulinarny karnet Christopherażółtka Szczypta soli Ok. 0,5 szklanki cukru (dałam ciut mniej niż 0,5) 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta(...)jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut. Ostudzić. Krem: 440 ml śmietanki 30% 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Parę łyżek gorącej wody lub mleka do rozpuszczenia żelatyny Przygotowanie: Śmietankę ubić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do śmietany. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku. Chwilę przestudzić i połączyć z kremem. Dodatkowo
Fabryka pomysłówPyszny i odżywczy koktajl owsiany z orzechami o smaku czekoladowym. Słodzony jest bananami. Nie zawiera dodatku cukru ani mleka. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Taki koktajl to bogactwo witamin i minerałów. Szczególnie bogaty w magnez oraz potas. Idealny jako drugie śniadanie lub deser. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 450 ml wody przegotowanej 2 banany(...)rozdrobnione ziarna kakao oraz orzechy włoskie. Wszystko razem blendujemy przez około 3-5 min. Gotowy koktajl rozlewamy do kieliszków/słoiczków/szklanek. Rada: Ziarna kakao możemy zastąpić kakao w proszku - wtedy wystarczy 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenypłynie. WANILIA W PROSZKU Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne, czy inne produkty, które wanilii w składzie mają niewiele. Natomiast(...)pracę mózgu, dlatego w okresie wzmożonej nauki wybieram właśnie je. Ponad to są źródłem fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E i B6 oraz kwasu foliowego. MLEKO MIGDAŁOWE Od jakiegoś czasu staram się zastępować zwykłe mleko krowie roślinnymi. Z oferty Bio Lovers skusiłam się napój migdałowy naturalny. Jest on wielkim hitem w tym sklepie. Podoba mi się
Zdrowie na języku :Pszklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe(...)ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Ser wymieszać z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać do masła i zagotować stale mieszając. Ser łatwo się przypala. Budynie rozrobić
O kuchni z uczuciemLubię wsłuchiwać się w tę spokojną ciszę w domu o poranku. Wszyscy jeszcze głęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem
Gotowanie to kochanieMoja młodsza siostra miała za zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy
Gotowanie to kochaniełyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić(...)300g chałwy, 1/2 szklanki mleka, 4 żółtka, cukier waniliowy, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 350g masła lub margaryny. W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce
Z miłości do słodkościnaszego organizmu: Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych , ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych. Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach. W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy. Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy(...)metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans ...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych. Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, wpływają
NaKońcuJęzyka