mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:480/622)

Ciasto Delicje 161

pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy żółtka i ubijamy krótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego(...)uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko

Made By Mom And Son
Kakaowe ciastka z kremem czekoladowym 225

Kakaowe ciasteczka to wyśmienite łakocie do mleka lub kawy. Nie są one ani skomplikowane w przygotowaniu ani nie pochłaniają za wiele czasu. Od razu radzę upiec podwójną porcję, gdyż ja w ciągu 2 dni robiłam je 2 razy. Ponadto, były świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu(...)naturalnego 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao Krem czekoladowy typu nutella 1/5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czubate masła lub margaryny Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i dodać jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu

Fabryka pomysłów
WIŚNIOWY MURZYNEK 162

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. 2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy(...)wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą. 7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów

Marcepanowa kuchnia
Ciasteczka fasolowe kokosowo-waniliowe. Wegańskie, bezglutenowe (opcjonalnie) 238

zwykle) i chęć na słodkie (pierwszą od dawna) nie ma rady. I tak powstały ciasteczka z dodatkiem kokosa i wanilii. Zamiast jajek rolę "kleju" odgrywają banany, a zamiast mleka czy jogurtu wlałam wodę. Z myślą o wegańskich przyjacielach. I o niejadkach glutenu. Otręby spokojnie możemy zastąpić mąką bezglutenową lub otrębami gryczanymi, które jednak mogą zawierać niewielkie ilości glutenu.  Składniki(...)opakowanie budyniu waniliowego (bezglutenowego) 2 duże banany 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szkl.otrębów (dowolnych) lub 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda  Przygotowanie:  Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste

Czarnawisienka
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 201

średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi. Smacznego

greenscarf
Mleczna kanapka 293

zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 5 ml aromatu pomarańczowego Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać kolejno żółtka ciągle miksując i stopniowo wsypując cukier i aromat. Suche składniki wymieszać razem i dodawać przesiewając(...)wysmarowaną tłuszczem. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170-180 stopni przez około 20-30 minut. Wyjąć i przełożyć na kratkę studzącą. Podzielić na dwa blaty. Krem: pół litra mleka tabliczka białej czekolady łyżka ulubionego miodu 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka margaryny Odlać trochę mleka, a resztę zagotować i do gotującego się wrzucać czekoladę. Rozpuszczać i wlać zimne wraz

Karczma Honorietty
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 230

Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.  Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki  na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko(...)ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody szczypta soli

Walijskie Pichcenie
Isaura. Czekoladowo twarogowe ciasto z malinami 186

jajka rozdzielone - nie całą szklankę cukru pudru - 100 g masła - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i do wykończenia kilka malin świeżych lub mrożonych. Na ciemną masę zagotuj w garnku mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy, masło. Gotuj ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą , dno wyłóż(...)dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą blachę. Teraz masa serowa. Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze

Pasje Jolki
Niebo w gębie 1330

przewertowaniu maminego zeszytu wybór padł jednak właśnie na nie. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki.  Składniki: Kruche ciasto: kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim. Masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów 1/2 szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać wystudzone orzechy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na drugi placek. Stężałą masę polać

Pasja Smaku
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 418

szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec 30 min w temp. 180st.  Ostudzić(...)śmietan-fixy,  Śnieżka. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy.  Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić. Wierzch: puszka gotowanego mleka skondensowanego,  125g masła lub margaryny,  cukier waniliowy,  200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto),  2 łyżki cukru,  5 łyżek mleka. Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane

Z miłości do słodkości
Tarta na niedziele 210

polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę(...)pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder

Przysmaki Karolki
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 256

Pogrubiłam te najbardziej szkodliwe. Mąka pszenna, oleje roślinne, przyprawa o smaku pizzy 2 %, pomidory w proszku, maltodekstryna, dekstroza,cebula w proszku,laktoza, seler,oregano w proszku,aromaty,ser w proszku,przyprawy,barwniki / kurkumina, karmel amoniakalno-siarczynowy , karmel amoniakalny /regulator kwasowości /kwas cytrynowy /,olej roślinny, wzmacniacze smaku / glutaminian monosodowy , 5-nukleotydy disodowe / emulgator / fosforan disodowy /, Ciekawostka! Występuje w lakierach do paznokci(...)różnych smakach, komponując zestawy ziół i przypraw. Można zamienić mąkę pszenną zwykłą na orkiszową, albo na żytnią białą a nawet żytnią razową. Przy mąkach żytnich należy dodać więcej mleka, bo te mąki wchłaniają więcej płynów. Mąkę semolinę w każdym przypadku należy pozostawić. Bardzo polecam!   Można je przechowywać długo i zawsze są tak samo pyszne. Jak długo? Aż zjemy wszystkie

Leśny Zakątek
Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) 244

Ciasto wiewiórka to idealny jesienny wypiek. Połączenie orzechów włoskich i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak. Ciasto jest całkowicie bezmleczne, gdyż do pieczenia go można wykorzystać olej

Dieta bez mleka
Waniliowe babeczki 128

cukier utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę).  Babeczki(...)jeśli mają wytrzymać wyższą temperaturę lub bardzo długie leżenie na stole) .        * Przepis na mąkę samorosnącą tzw. self-raising flour 500g mąki (typ 450) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  Wykonanie mąki samorosnącej: Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. Z przepisu wychodzi ok. 12 babeczek.   Przepis pochodzi z książki: Jenny Colgan "Spotkajmy się

Mania Wypiekania
wykwintny sernik wielkanocny 1344

składniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy(...)podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej

Domowy Smak Jedzenia