prób i błędów powstał przepis na pyszne babeczki jogurtowe z chałwą. Składniki: 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie
Wielki apetytdzieciaków a na niej zadanie do wykonania : przepis na babeczki. Składniki na 8 pysznych babeczek, bez proszku do pieczenia: -10 dkg masła lub margaryny -10 dkg cukru pudru -10 dkg mąki tortowej -2 jajka -2 łyżki mleka -aromat waniliowy Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Miękkie masło ostrożnie przecieramy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy żółtka
Maminek kulinarnySkładniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Ser: 1 kg sera w wiaderku 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru rodzynki Piana: 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać
O kuchni z uczuciemprzed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru 150 g posiekanej czekolady 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać
Chocolate Muffin Blogsłodka a jednocześnie te wyczuwalne kawałki czekolady.. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki cukru pudru 50 dag drobinek czekoladowych lub drobno połamanej czekolady 1 szklanka mleka 2 jajka 90 ml. oleju 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, natomiast
Na słodko lub wytrawnieprzyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy
kgwjanczewoKruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni !Składniki :750g mąki pszennej300g margarynyłyżka smalcu1/2 szkl. cukru pudru6 żółtekłyżeczka proszku do pieczeniaKrem :1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"2 łyżki cukru pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie(...)kolor w 180*C. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.Wystudzone kruche ciastka wypelniać
Garnkowe fanaberieskładnikimokre* 2 jajka* 125 ml mleka* 1/3 szklanki olejusuche* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki kakao* 1 łyżeczka sody oczyszczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki cukrumasa serowa* 150 g sera białego * 2 łyżki śmietany* 3 łyżki cukru* 1 łyżka budyniu wiśniowegoSposób wykonaniamasa serowaWszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko.ciastoW jednym naczyniu zmieszać
Mix smakuZrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed
Moje pyszne gotowanieRobiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki
Kuchnia domowa AniSkładniki na 12 muffinek:300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru mały cukier waniliowy 140 g masła 2 całe jajka 170 ml mleka 100 g czekolady mlecznej Składniki na krem:4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła1 szklanka mleka1 szklanka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegopomarańczowy barwnik spożywczyDodatkowo
Świat Ciastaspód: -1,5 szklanki mąki -1/2 szklanki cukru pudru -1/2 kostki margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego Składniki masy wiórkowej: -20 dkg wiórków kokosowych -3/4 szklanki mleka -1/2 oraz 3/4 szklanki cukru -4 jajka -3 łyżki mąki Składniki masy orzechowej: -30 dkg orzechów
Maminek kulinarnyswojej chrupkości, no ale nie zawsze można mieć wszystko :) Składniki: 2 szkl mąki 1,25 - 1,5 szkl mleka 1,5 łyżki cukru (jeśli chcemy je zjeść bez dodatków lub lubimy słodsze, dodajemy więcej) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy aromat śmietankowy 1-2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao wrzucamy do miski
charlotte gotujeszkl mąki 250 g margaryny 1szkl śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza : 6 białek 12 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa : 3 opakowania budyniu waniliowego 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 250 g margaryny Dodatkowo : słoik wiśni z kompotu Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę
charlotte gotujeSkładniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 lyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 grapefruita 1 dojrzała gruszka Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z grapefruita. Gruszkę obieramy kroimy na kawałki i zgniatamy na mus (dojrzałe owoce można rozgnieść widelcem, twardsze trzeba zmiksować
Ciastkozercypuszyste muffinki z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem na każdej imprezie. . Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy
Ciastkozercymąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram
Walijskie Pichceniedawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe
Praktyczna pllitra śmietany 30% pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku) 2 śmietan-fiksy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek) Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki. Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery. Polewa : Biała czekolada ok 2 łyżek mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladę stopić z mlekiem. Wsypać kawę , wymieszać. Polewą posmarować wierzchy eklerów. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaskładniki: 400 g startej na tarce cukinii 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju Rapso 1/3 szklanki mleka 1 aromat cytrynowy 2 łyżki tartych migdałów Back Mit 1 jajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem
Monia miesza i gotujeproszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa o rzech owa : 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana ma są grysikową : 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka(...)wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na pół. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto szpinakowe: 3 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)tabliczka gorzkiej czekolady 500ml mleka kolorowe kuleczki do posypania 3 łyżki cukru 250 g masła Przygotowanie Białka ubijamy
Symfonia smakowaoczywiście modyfikować go wg własnych upodobań lub w zależności od tego do czego go użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem(...)zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia
Wiem co jemprzedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej(...)mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki ciepłej wody. Do drożdży z mlekiem dodajemy pół łyżeczki cukru, a do drożdży z wodą 3 łyżki oleju. Zawartość obydwu szklanek dokładnie mieszamy
Symfonia Smaków