puszyste muffinki z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem na każdej imprezie. . Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy
Ciastkozercymąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram
Walijskie Pichceniedawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe
Praktyczna pllitra śmietany 30% pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku) 2 śmietan-fiksy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek) Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki. Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery. Polewa : Biała czekolada ok 2 łyżek mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladę stopić z mlekiem. Wsypać kawę , wymieszać. Polewą posmarować wierzchy eklerów. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaskładniki: 400 g startej na tarce cukinii 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju Rapso 1/3 szklanki mleka 1 aromat cytrynowy 2 łyżki tartych migdałów Back Mit 1 jajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem
Monia miesza i gotujeproszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa o rzech owa : 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana ma są grysikową : 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka(...)wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na pół. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto szpinakowe: 3 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)tabliczka gorzkiej czekolady 500ml mleka kolorowe kuleczki do posypania 3 łyżki cukru 250 g masła Przygotowanie Białka ubijamy
Symfonia smakowaoczywiście modyfikować go wg własnych upodobań lub w zależności od tego do czego go użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem(...)zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia
Wiem co jemprzedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej(...)mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki ciepłej wody. Do drożdży z mlekiem dodajemy pół łyżeczki cukru, a do drożdży z wodą 3 łyżki oleju. Zawartość obydwu szklanek dokładnie mieszamy
Symfonia Smakówszczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego (48g) 3 łyżki startej czekolady Dodatkowo: wiśnie w zalewie mocna herbata kieliszek wódki Wykonanie: 1. Podkład: Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól(...)Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką, na to nałożyć krem
Mama Gotujesmaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić d żółtek. Białka(...)obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 2 czerstwe bułki, 250g masła, 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 100g wiórków kokosowych
Z miłości do słodkościcukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka herbaty białej lub zielonej 1 łyżka cukru opcjonalnie kieliszek wódki Masa kokosowa z brzoskwiniami: 1 duża puszka brzoskwiń 200 g kokosu 1 puszka (400 g) mleka kokosowego + 300 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie 50 ml wódki(...)opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 3,2% 200 g masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru pudru Warstwa brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix opcjonalnie kawałki brzoskwini WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być
Passions hobbies lifesmaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)łyżeczka kawy zbożowej typu Inka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki śmietany, śmietanki lub mleka 1 łyżeczka żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym
Pani na deserłyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżki masła 1 łyżka mleka płatki migdałowe(...)Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie
Kuchnia MagdaLenyciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka: 1/2 litra śmietanki 30 % 1 łyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy
W Moim Magicznym Domu