mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:438/622)

Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 183

cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut). Składniki [MASA]: 250 g masła 2 żółtka 1 jajko 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy Wykonanie: Zagotować(...)ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty).  Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać. Składniki [CIASTO NA ROLADY]: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 6 łyżek cukru kryształu odrobina proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać

psgotujemy
Sernik ze złotą rosą 1418

drobnego cukru 1 całe jajko 1 szklanka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości sera z wiaderka (ja używam "Włoszczowa") 3 całe jajka  + 3 żółtka (białka odkładamy na później) 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 60 g budyniu waniliowego bez cukru Składniki na bezę: 4 białka

My Culinary Art
Sernik z ananasami 132

soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2   i 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 8 jaj Szczypta soli Puszka ananasa Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła(...)pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.   Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Nie przerywając ucierania dodać proszek budyniowy, sól,   ubitą śmietankę i stopniowo zmielony ser i pokrojonego ananasa. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Tort migdałowy 168

szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia

Mix smaku
Sernik mojej mamy - "Łzy Wałęsy" 432

zrobienia ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier,cukier waniliowy, żółtka, margarynę  - zagniatamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki

Piekę, bo lubię
Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową 109

galaretki pomarańczowe 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu     masa budyniowa: 0,75 l mleka 2 budynie 100 g masła dodatkowo: kilka małych biszkoptów biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek(...)masa zrobi się miękka. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki mus, a następnie dodajemy cukier, cynamon oraz sypką galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń , który następnie studzimy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.  złożenie: Masę z jabłek przekładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugą p ołówk ą biszkoptu

Bon appetit mon amie
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 80

masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli szczypta · skórka otarta z jednej cytryny   Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka  Babeczki: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać(...)Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp 180 stopni 20-25 min.  Koszyczek: Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem

przepisy- Milki
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 206

mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka) rodzynki ok. 1 kg jabłek Na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao(...)obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewą Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki

Praktyczna pl
Tort orzechowo - kawowy 211

pszennej tortowej pół łyżki mąki ziemniaczanej 100 g orzechów włoskich, zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka 85 g cukru 1 łyżka miodu 180 g orzechów włoskich, posiekanych pół łyżki mąki pszennej pół łyżki mąki ziemniaczanej Krem kawowy: 500 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 żółtka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 - 30 sekund

Opowieści z piekarnika
MINI BABECZKI JOGURTOWE 111

bardzo smaczne.  Składniki na około 8 mini babeczek jogurtowych: * 1 jajko * 3 łyżki oleju * 6 łyżek mleka * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 6 łyżek mąki tortowej * 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: * 3 kopiate łyżeczki cukru pudru * kilka kropel wody lub soku z cytryny Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie

Zrób to smacznie
Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką / Chicken Stew with Turmeric and Carrots 73

jeszcze więcej smaku. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do potrawki dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tej potrawki, zabielona dodatkowo słodką śmietanką lub mlekiem.  Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej

Lekcje w kuchni
Szybkie pierniczki bezglutenowe 107

inne dowolne słodkości wg uznania (jeśli nie zamierzacie lukrować ciastek - dodajcie więcej słodyczy) 3 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia GF 2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżki wody lub mleka roślinnego 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Do dzieła: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne

Spektrum Smaku
Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera 155

Zapraszam po przepis;) Jogurtowe ciasto z truskawkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju szklanka gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu waniliowego kilka truskawek, u mnie do formy wyszło 6 sztuk forma o wymiarach

Zasmakuj Kuchni
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 141

łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Następnie stopniowo dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę

Dziś Ja gotuje
Bożonarodzeniowy słodki chlebek na piwie 144

piernik ale chlebek Świąteczny z bakaliami i na piwie. Chlebek możemy jeść jak ciasto albo możemy namoczyć w mleku i podsmażyć na masełku, do tego konfitura pomarańczowa i palce lizać :) Porcja dwie keksówki Składniki: 3 szklanki mąki  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (rozpuszczone) 6 jajek 300 g płynnego miodu 1 szklanka ciemnego piwa 1 opakowanie

Niezły Młynek
Szybkie Gofry - chrupiące i pyszne 334

pochodzi z bloga kwestiasmaku. Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej typ 450 - 500 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru 16 g cukru wanilinowego 2 jajka 1/2 szkl. oleju 1 i 1/3 szkl. mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładka masę. Następnie odstawić na ok. 15 min. Gofrownicę nagrzać, następnie wylewać

IMPRESJA SMAKU
Wegańska jaglanka na zimno. 113

WEGAŃSKA JAGLANKA NA ZIMNO /przepis własny/ 50 g płatków jaglanych mleko migdałowe (lub inne) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu sojowego malinowego łyżka mielonego siemienia lnianego mus truskawkowy wymieszany z łyżeczką bio  proszku z moringi (The Essence of Africa) poziomki i maliny karmelizowane nerkowce dżem domowej roboty Płatki zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad ich poziom i wymieszać

Poranek na słodko
Ciasto Shrek 139

sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st.  Masa Kubusiowa:  Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje

Smaki Natalii
Tofu scones. 207

pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25

More food, love and dreams
Muffinki czekoladowe. 125

Składniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3 czubate łyżki kakao -3/4 szklanki cukru pudru -1 tabliczka mlecznej czekolady -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -1 jajko Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce. Mleko, olej i jajko miksujemy w drugiej miseczce. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Suche składniki

Magia jedzenia.
Czekoladowe gofry 193

długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką

O kuchni z uczuciem
Sernik czeski 221

pyszny duet!  foremka 23x33 cm Ciasto:   2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka, szklanka mleka,  szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki kakao,  2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej.  Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką

Z miłości do słodkości
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 144

bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko

Zawsze głodna!
Tort szachownica 199

szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.  Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości

Salonik smaków
Babeczki czekoladowo – karmelowe z pistacjami. 233

odrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego , śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem

Ladylaura.
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 156

szklanka cukru - 1/3 łyżeczki świeżych drożdży * dodatkowo: - 3 jajka - 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2/3 szklanki oleju - 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem   Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1:  Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni. * dzień 2-4: Starter wymieszać (należy

CookYourself
Drugie życie śliwki ze spirytusu, czyli muffiny czekoladowo-śliwkowe z kruszonką 185

właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa: 3/4 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać

Humanistka w kuchni
Nalesniki czekoladowo-gryczane 216

bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gryczane ciasteczka :) 163

która ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy :) Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 30 g mąki żołędziowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli

Zdrowie na języku :P
Pomarańczowe babeczki z bakaliami 187

świąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki skórka pomarańczowa 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na biały lukier: ( zobacz przepis na biały lukier ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z galaretką 245

galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera

Ciastkozercy
Tarta limonkowa 558

ciasto: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka Składniki na nadzienie: 400 g serka na sernik 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 limonka + odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło

Ciastkozercy
Kokosowo-śliwkowy przekładaniec 182

wierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki,  0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna,  łyżeczka proszku do pieczenia,  4 żółtka  Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe ,  gotować

Anioły w kuchni
Krokodyle oczy 140

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut. Krem; Składniki; 1/2 litra mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 25 dag masła W 1/2 szklanki mleka

Apetyczna babeczka