mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:427/622)

Shot czekoladowy - mega zdrowy, wege, obłędnie pyszny :) 134

banana świeżego  2 świeże daktyle 1 miarka czekoladowego białka roślinnego (SunwarriorPolska Classic Plus) 200 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2 kostki od lodu zamrożonego mleczka kokosowego (lub 2 łyżki mleczka nie mrożonego)  1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)  Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.  Przeleje

Zdrowie na języku :P
Sernik na półkruchym spodzie 227

szkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta   Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem

Grunt to przepis!
Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 228

pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny i 8 dobrych naleśników) 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej (u mnie żywiec zdrój mocno gazowana) 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka curry olej do smażenia Składniki 500 g mięsa mielonego

Piekielna Kuchnia Pati
Gofry owsiane 182

słońce. Zjedzone z lodami malina-banan  jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę, w razie potrzeby posmarować ją olejem. Smażyć gofry

tost z dżemem
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 298

jabłka (średnie) 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach

Di gotuje
ciasto "rewelka" 172

Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 100 g kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry na wodzie 185

długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako  gofry lekkie i chrupiące . Składniki: (składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli

Kuchcik gotuje
Sernik intensywnie waniliowy. 145

mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 200

jajko 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5   łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około

Powiedz dietom nie
Cupcakes masala czaj 168

Jemma". Babeczka:  125  g mąki pszennej 125 g cukru  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu ) 125 g masła 2 jajka 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać suche składniki, dodać masło i jajka. Zmiksować, dodać aromatyzowane mleko

Humanistka w kuchni
Muffinki bananowe 422

jeszcze ciepłe bardzo szybko znikają ;) Składniki (12 muffinów): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche

Piąty grzech główny
Muffiny waniliowe z dżemem 150

autorką tego przepisu jest Kluko.Za przepis Kluko bardzo dziękuję:) Składniki na około 22 muffinki: 1,5 szkl. mleka; 1,5 szkl. cukru kryształu; 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego; 2/3 szkl. oleju; 2 jajka; 3,5 szkl. mąki tortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy);   Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem

In my kitchen
Lasagne z mięsem mielonym 386

Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej

Gospodyni Miejska
Muffinki z konfiturami 122

Kluko . A więc idę po jeden ze słoików!   Składniki  suche 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego mokre 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mleka  Dodatkowo mały słoiczek konfitury ( ja znalazłam o smaku śliwki węgierki ) Sposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka

pink envelope
Pychotka budyniowo - bananowa. 225

pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z truskawkami i rosą 170

margaryny czubata łyżeczka cukru pudru 1 jajko 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka) 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 0,5 szklanki oleju 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼  szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka pod budyniem :) 213

Składniki na ciasto: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym

Zdrowie na języku :P
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 312

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek

karmelowy
Brazylianka 1976

margaryny lub masła 4 łyżki miodu płynnego( u mnie lipowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dkg cukru pudru ( w książce 30 dkg) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( w książce 10 łyżek) Krem: 1 szkl mleka 80 g cukru ( w książce 100 g)  2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

Ala piecze i gotuje
Ciasto z mikrofalówki 200

deser, który wygląda bardzo efektownie. Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki oleju 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka 3 łyżki nutelli (ja dodałam masę krówkową z puszki, bo akurat miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto

upichcic
Jaką niespodziankę przygotować dla świętego Mikołaja? Korzenne muffinki z kaszy manny! 208

wyszło u mnie 11 babeczek. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1/2 opakowania przyprawy korzennej do ciasteczek ("Kamis") szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Do jednej dodajemy wszystkie suche składniki

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe babeczki z kremem i truskawkami 182

opakowanie starcza akurat, żeby udekorować kilkanaście sztuk babeczek (plus trochę do podjadania). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeże truskawki Nutella lub inny krem czekoladowy Składniki na krem z twarożku: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy

Ciastkozercy
Babeczki stokrotki 212

tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka skórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy) mleczna czekolada Składniki na krem z twarożku + zielony barwnik spożywczy Suche składniki mieszamy razem

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne listki 193

widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka draże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa czekoladowa Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej

Ciastkozercy
Mikołajkowy groch czekoladowy. 197

mąki 50 g posiekanej czekolady 2 łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki cynamonowe na Święta 202

Nigelli Lawson - "Nigella gryzie" Takie babeczki można je piec cały rok :) Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu  1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie

Proste Potrawy
Czekoladowe Muffiny 219

przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki - 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 165 g cukru - 1 cukier waniliowy mały - 140 g masła ( może być margaryna) - 2duże jaja - 170 ml mleka - 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki) Krok 1. Na małej patelni rozpuszczamy i studzimy masło

Niezły Młynek
Ciasto budyniowe z rabarbarem 277

Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić

Magiczne Życie Marty
Placuszki z Ricotty z Bananami 189

takie i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: Suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim) 2 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka 2 banany syrop klonowy cynamon Wykonanie: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować

Blondynka Gotuje
Ciasto warstwowe, przepyszne 9208

żółtkami, cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru

Praktyczna pl
Sernik na kakowym spodzie 227

masła zimnego 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego z wiaderka 5 jajek 100 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka 100 ml kremówki 30% Polewa: 100 ml kremówki 30% 100 g masła(...)ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki i w między czasie przygotować masę serową. Masa serowa: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać kremówkę. Miksować do momentu połączenia się składników.  Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5279

homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone)1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wodycukier do smakuDodatkowo:cukier puder do posypaniaKiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis(...)nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były

Świat Domowej Kuchni