Składniki: Masa - 1 kg mielonego twarogu ( w wiaderku) - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 4 żółtka - olejek cytrynowy - 2 budynie waniliowe Spód - 1 jajko - 2 żółtka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki - 2 łyżki smalcu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do wykonania spodu ciasta bardzo dokładnie ręcznie
Pan i Pani Smith w kuchnigalaretki truskawkowe Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 budynie śmietankowe 1 op. cukru waniliowego ( 16 g) 4 łyżki cukru 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto(...)piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Wkładka serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku. Cały czas miksując dodać ser i budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, w której piekł się biszkopt (o wymiarach 24x35 cm). Piec w 180 st.C
Nastoletnie Wypiekaniemarcepanowej 100 g masła 50 g cukru 200 g mąki pszennej szczypta soli szczypta proszku do pieczenia kilka kropli ekstraktu z wanilii opcjonalnie garść pokruszonych na mniejsze kawałki płatków migdałowych Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców na kruszonkę. Dodatkowo 6 dużych gruszek białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią
Słodkie inspiracjeużyłam dwóch budyniów o smaku toffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło(...)Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. 5. Do garnka wlać 700ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać trzy budynie i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się
Mała CukierenkaCiasto: 6 jajek, 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 2 szklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma
kulinarnajamka.blogspot.commasła 150g cukru 5 jajek 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 200g dżemu morelowego Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową
Gorący kąsekszkl żółtka jaj, 3 szt cukier, 3/4 szkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na masę serową twaróg sernikowy, 750g jajka, 2 szt cukier, 120g cukier waniliowy, 20g sól, 1/4 łyżeczki budyń śmietankowy, 1 opak skórka otarta z 1 cytryny Składniki na masę budyniową mleko, 375 ml budyń waniliowy, 1 opak jajka, 5 szt cukier, 150g(...)godziny. Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dosypujemy proszek budyniowy. Chwilę miksujemy. Schłodzone kruche ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę
Gotowanie moimi oczami/przepis własny/ 70 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 450 ml mleka migdałowego (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) szczypta soli 1,5 łyżki odżywki białkowej o smaku kokosa 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa + świeże borówki awokado łyżeczka masła borówkowy sos z hibiskusem w proszku SOS: Garść borówek wraz z łyżką cukru umieścić w rondelku, podlać wodą
Poranek na słodkowarto :) Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) : Krem Custard: 1 litr mleka 3,2% 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu(...)malin 2 łyżki cukru 2 łyżki wina Cream Sherry Bita śmietana: 350 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Krem custard: 1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić. 2. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką kukurydzianą
Domowa Cookierenka Agikilka kropel aromatu waniliowego 1 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 210 g jogurtu naturalnego (użyłam mały jogurt activii) 0,5 szkl. oleju (dałam olej ryżowy) Dodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub ś wieże (pasują też
coolinarnastrefa.blogspot.commigdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym
Słodkości i nie tylkodyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy(...)cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu
Mania Gotowaniarobi się tak: - 2 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej ale ciasto będzie ciemniejsze i nie wyrośnie zbyt wysoko, do tortów najlepsza jest jednak najzwyklejsza mąka tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru (ja daję zawsze max 3/4 szklanki) (można użyć brązowego, z jego powodu ciasto też wyjdzie ciemniejsze ale inaczej, niż od mąki, bardziej karmelowo, czasem jest(...)być może informacji. Pierwsza sprawa - czym różni się soda od proszku do pieczenia i dlaczego czasem daje się jedno i drugie razem? Świetne wyjaśnienie znalazłam kiedyś tutaj. W naszym konkretnym przypadku trzeba pamiętać o tym, że soda wchodzi w reakcję z cytryną od razu po połączeniu w mleku, dlatego robi się to na końcu i wymieszane ciasto należy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczekoladowe ciacho :) Inspiracja z Tego Bloga Składniki : Ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szklanka coca-coli 3 łyżki mleka Masa : 150 g herbatników 150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały ) szklanka coca(...)formy ( u mnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia
Malinowa Kawiarenkadodatkowo polane domową polewą czekoladową, idealne na każde popołudnie. Kakaowe ciasto z rodzynkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka kakao 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mleka opakowanie cukru z wanilią 200 g rodzynek łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego polewa: 100 ml śmietanki
Zasmakuj Kuchni