mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:392/622)

Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4660

włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 300

beszamelowy:     2 szklanki mleka    2 czubate łyżki mąki    50 g masła    1 łyżka soku z cytryny    gałka muszkatołowa w proszku    biały pieprz    pieprz kolorowy    sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos pomidorowy z mięsem: Cebulę(...)Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut. Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem.  Makaron gotujemy al dente w osolonej

Słodka Strona
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 210

Złociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 180

cukru waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego  lub cukru(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm, wyłożoną papierem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy 206

oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia  4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia  500 ml mleka 3 żółtka 3 białka(...)wiórki kokosowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodawaj żółtka, cukier i powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny. Puszyste ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 343

mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO : * czekolada deserowa / gorzka – 100 g * wiórki kokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA

Ostra na Słodko
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 251

mojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą

moj przepis na
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 175

jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół łyżeczki  spirytus 50 ml   Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek(...)wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję żurawinę i powidła , mieszam. Ubijam białko z odrobina soli na sztywno. Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam.   Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje

Różowa kuchnia
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą 174

roku zima też zaskoczy drogowców... Składniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny

Pełny talerz
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 111

łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g) 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem(...)połączenia składników. Ciasto na babeczki: Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. Potem do naszych suchych składników dodajemy bardzo miękkie masło, mieszamy. Wlewamy śmietankę 30% i mleko, ciągle mieszając. Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto

Słodkie okruszki
TORCIK - SERCE (Walentynki) 158

słoiczek dżemu u mnie wiśniowycukierki do ozdobyperełki do ozdobywiórki kokosowe - różowe50 ml rumu50 ml ciepłej wodyBiszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy(...)wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt

Bon Appetit Małgorzaty
Słonecznikowiec wg Aleex 157

łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: • 1/2 szklanki zaparzonej kawy Masa: • 500 g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej • 280 g miękkiego masła • 300 g słonecznika • 6 łyżek cukru • 4 łyżki mleka • 50-70 ml wódki • około 180g herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru(...)masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu nagrzać do 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Ubijać do chwili, aż masa stanie się gęsta

W mojej kuchni
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 183

wody, ½ szklanki mleka, 1 łyżka przyprawy i cukier lub miód do smaku. Zagotować wodę, wlać do kubka. Łyżeczkę mieszanki umieścić w zaparzaczu. Zaparzać 5-6 minut, wyjąć zaparzacz, dodać mleko i cukier. Podawać od razu. KARHA MIELONA 16 ziaren zielonego kardamonu (w całości) 1 łyżka stołowa ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa ziarnistego pieprzu czerwonego 12-15 całych goździków(...)niezmielone przyprawy pokruszyć, podprażyć kilka minut na suchej patelni aż uwolnią aromat. Przełożyć do młynka do kawy lub moździerza, rozdrobnić na proszek. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.   Przygotowanie napoju (na porcję) – ½ łyżeczki mieszanki, 2/3 szklanki wody, ½ szklanki mleka, 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Assam, cukier lub słodzik. Mleko z wodą zagotować, wsypać herbatę i przyprawy, po 5-6 minutach

Karo in the Kitchen
Ciasto słonecznik 921

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik: 300 g łuskanego słonecznika 120 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Krem: 1 puszka masy krówkowej (kajmak) 200 g masła Poncz do nasączenia: 250 ml wody 3 łyżeczki(...)alkoholu Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania