wiśni 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka wykonanie: W rondelku podgrzewam wodę i posiekane masło, mieszam. Masło ma się roztopić. Odstawiam na chwilę do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie mąkę i kakao mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce krótko miksuję całe jajka i maślankę oraz(...)około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracam (do góry dnem) i zdejmuję papier do pieczenia. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ciasto dekoruję polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
babka w formieryżowej (lub ziemniaczanej) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)odstawić. W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, solą i ksylitolem z wanilią. Miękkie masło utrzeć z połową ksylitolu (lub cukru) na puszystą masę. Resztę ksylitolu wymieszać z cynamonem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie ucierać ok.1-2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wymieszane mąki i mleko, w trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie
Smaczne Zdroweżółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru (ok. 0,5 szklanki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych(...)cukier i ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Do osobnej miseczki przesiewamy mączkę migdałową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe, mak i mieszamy do połączenia się składników. Do białek z żółtkami w trzy podejścia dodajemy składniki suche. Mieszamy bardzo ostrożnie za pomocą łyżki, miksera
Kuchnia Łukaszajakie jest w smaku? Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie :) Ktoś życzy sobie kawałeczek? :) Składniki: 100 g mąki ryżowej (Incola) 90 g mąki gryczanej (Incola) 60 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g kakao gorzkiego, naturalnego 125 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik
Zdrowie na języku :Pblachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni lub wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć
Na słodko lub wytrawniemąki lnianej lub mielonego siemienia 2 soczyste jabłka garść suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie) po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 pełne łyżki miodu 100 ml oleju 150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe) S uche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jabłka wraz
AZgotuj!jajka 2 banany 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3/4 szklanki ksylitolu 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Wykonanie W małym garnuszku rozgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę. Dodaj kakao i ksylitol i wszystko dokładnie wymieszaj. Polej po przestudzonym cieście. Składniki 100 g gorzkiej czekolady
Eat me! Fit me!Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około 300 - 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolijajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć
Dziś Ja gotujemorwę białą suszoną , którą otrzymałam od firmy Helio . Składniki na 8 babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanka cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/4 szklanki oleju * 1/2 szklanki mleka * 1 jajko * 50 g morwy białej suszonej Wykonanie: w misce umieścić wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych i morwy białej), wymieszać ciasto przy pomocy
Zrób to smaczniegalaretce Jedyna wada – bardzo szybko znika Biszkopt z truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki szklanka mleka opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Dodatkowo: około 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu
PatiGotujeżytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek, fig 50 g posiekanych orzechów włoskich 150 g (sztuka) jabłko, pokrojone drobno w kostkę
KucharzycaPapilotki na muffinki i blaszka Lukier: **************** 0.5 szklanki.cukru pudru Syrop z granatów Do przybrania orzechy macadami lub inne bakalie ******************************************************* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Przesiać do miski.Dodać cukier oraz sól.Wbić jajka ,mleko ,likier i olej.Skladniki zmiksować. Marcepan pokroić na kawałki w kostkę.Cukier puder utrzeć z odrobiną syropy na lukier. Porcje ciasta nakładać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia zmielić sól, pieprz(...)miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno
Tradycyjna Kuchniasoli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 900g masy makowej w puszce 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić. 2. W dużej misce umieszczamy mąkę
Szefowa kuchniTaki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę
I tu będę miała takie tezabraknąć na moim stole, idealne do popołudniowej kawki SKŁADNIKI Suche składniki: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki mokre: 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 1 łyżka śmietany, 1 jajko Dodatkowo: Kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru 2-3 łyżki jagód, 4 kostki czekolady
słodki bratekktóra opcja dla Was bardziej odpowiada. Wybór naprawdę jest trudny! (około 20-23 sztuk) 225g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć
Di gotujechłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy
My Culinary Artdrożdży. Smażone na dużej ilości tłuszczu są może kaloryczne, ale grzechem byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto
Kuchnia w czekoladziesmaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych
Ala piecze i gotujeminut zanim zaczniemy smażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki z mąki razowej Składniki: szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia Naleśniki z mąki razowej Wykonanie: Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników
Pyza i Surówkaprzygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez 10 min w 180 st. Składniki
moj przepis naMALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół szklanki cukru (można więcej) mokre 170 ml mleka ( niepełna szklanka) 2 jajka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo szklanka malin cynamon Do dzieła!!! Składniki mokre i suche mieszamy ze sobą w osobnych naczyniach
sierotka maRysia w kuchniciasto 1,5 szkl mąki 2 jajka pół szkl cukru pół kostki margaryny szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek typu włoskiego Capri 200 g pół szkl mleka pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny maliny listki mięty Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem, upiec w temp
Gotowanie jest łatweszkl mąki pół kostki masła 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 g sera feta 100 g sera żółtego pół szkl mleka 1 jajko szczypta pieprzu ziołowego szczypta suszonego hyzopu szczypta pomidorów suszonych 6-8 kwiatów cukinii Ciasto zagnieść dość twarde, wylepić formę do tarty , nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatwemojeywpieki.com. Spód: 200 g mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego 80 g kakao pół łyżeczki sody 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 4 jajka 170 ml oleju 200 ml mleka Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej w lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Miksujemy razem mokre składniki. Przesiewamy do nich suche i mieszamy widelcem szybko, jedynie
Chocolate Muffin BlogCoś pysznego do kawy Składniki ciasto - 60 dkg mąki - 1 kostka margaryny - 1 szklanka cukru - 1 proszek do pieczenia - 5 żółtek budyń - 3 łyżki śmietany - 3 budynie malinowe - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru ponadto - 1 szklanka malin - 1 szklanka jeżyn - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania 1. ciasto - Z podanych składnik zagnieść ciasto podzielić na dwie części Jedną
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie
Ciastkozercyszukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, mieszając, by się nie przypaliło
Mania Wypiekaniabyly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogKopczyki kreta zrobione przez młodszą córkę. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 0,5 szkl maślanki 2 łyżki kakao 1 -2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Moje domowe kucharzenieszklanki oleju rzepakowego Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka
Czerwona Porzeczkapodobne do naleśników, pyszne nie tylko na śniadanie, ale też na szybki podwieczorek. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru najlepiej brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB
zielonacukinkapomarańczy. Mój pierwszy eksperyment pachnie i smakuje wybornie jak dla mnie ;) Składniki suche 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre pół kostki masła 1 jajko 1 szklanka mleka Dodatkowo podwójny Snickers starta skórka z pomarańczy Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej jajko roztrzepać
pink envelopeszklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania
Jadło i czytadłojestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto
Monia miesza i gotujemąki ryżowej . Gofry Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 7 sztuk Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 2 białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitymałych muffinek): Suche składniki: 2 szklanki mąki 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki: 1 jajko 1/3 szklanki oleju/oliwy z oliwek 1/2 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. W jednej misce łączymy suche składniki. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce
Kitchens Alphabetjutro skoro świt wyjeżdżam ;-) Przepis na 12-14 muffinek: Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka pół szklanki oleju 1 i ½ szklanki mleka 20 – 30 dag brzoskwiń pokrojonych w kostkę Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne
Na słodko lub wytrawnieczyli zebra. Przepis wzięłam z tej strony Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin Składniki suche: 280 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 110 g cukru Szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 250 ml mleka 5 łyżek oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre
Na słodko lub wytrawniesłodki obiad, jak i kolację na ciepło. Niesamowicie puszyste i delikatne! Niebo w gębie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko ( ja użyłam napoju sojowego Alpro ) – 2 szkl * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 czubata łyżka * cynamon – 1 czubata łyżka * olej – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoNiezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne!Składniki:Suche:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4
Kuchnia domowa Animalinami na oleju Składniki: 2 jajka 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki) 300 g cukru (1,5 szklanki) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 300-400 g malin (lub np. rodzynki i orzechy) Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią
UgotujmyTo.plkremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy – 1/4 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam
Ostra na Słodkowyjątkowy. Stripsy - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy
Słodka Stronafilety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) przyprawa do ryby słodka papryka w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka Stronaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka StronaCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać
Maminek kulinarnykilka łyżek mleczka kokosowego coś do posłodzenia ubite białko Szklankę wody zagotowuje, wsypuje płatki przykrywam i czekam, aż wchłoną płyn. Wlewam mleko, chwilę gotuje i wsypuję mąkę. Znów chwilę gotuję. Dodaję rozgniecionego banana. Dolewam płynów. Proszek budyniowy rozprowadzam w zimnej wodzie, wlewam do saganka i mieszam, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu delikatnie łącze z białkiem i wstawiam
More food, love and dreamsPolecam ! Składniki na ciasto : 350g mąki pszennej 100 g margaryny 100g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ok. 3 szklanek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki porzeczki (u mnie czarna) Beza : 3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje
charlotte gotujebłonnika, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu. Jedna babeczka - a tyle zdrowia! :) Składniki na 2 babeczki: 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 lyzki mleka Przygotowanie: Banana rozgnieść i połączyć z rozbełtanym jajkiem. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie zamieszać. Przelać do filiżanek/kubków/kokilek i "piec
Czarnawisienkaspiżarni. Moje nadziane konfiturą brzoskwiniowo lawendową, oraz śliwkowo pigwową. Składniki na 17-20 dużych muffinek: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżki kakao 15 dag cukru szklanka mleka 8 dag oleju 1 jajko słoik dżemu lub konfitur Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i miksujemy. Wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości muffinek
Apetyczna babeczkaUbić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w tem 180 C. Masa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy cukier kryształ do smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować
Apetyczna babeczkarobią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam
Kulinarny PamiętnikSkładniki : 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 2 jajka kilka łyżek mleka Przygotowanie ; 1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni C 2.Wszystkie składniki prócz mleka zmiksować doskonale 3.Wlać mleko i nadal miksować do otrzymania gładkiego ciasta 4.Ciasto nałożyć
Proste Potrawy