czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 100 g czekolady białej. Polewa(...)mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
MiksturownikPyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą
Kuchnia Danusiodciśniętej z soku - 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej
Qlinarnie i Qlinarniekładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych(...)Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao
Słodka Stronamasła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej – 200g miękkiego masła – 1 opakowanie bitej śmietany w proszku – 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: – cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek
mojewypiekiinietylkodość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania(...)przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka
Bulliokurek 1 cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 150 g śmietany 100 ml mleka 3 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa 200 g tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody. Ciastem wyklejamy dno i brzegi formy do tarty(...)cebulę i kurki. Wszystko razem podsmażamy około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 łyżki grzybów odkładamy do miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami
Smakowity Blog KulinarnyCiasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania masło/margaryna i mąka do formy Przygotować ciasto. Zagotować wodę z masłem/margaryną. Energicznie mieszając - wsypać mąkę. Ucierać do powstania gęstej i jednolitej masy - odchodzącej od brzegów garnuszka. Całość przełożyć do miski i po ostudzeniu zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. (Ciasto ma być jednolite i powinno lekko kleić się .) Ciasto podzielić na 2 części. Formę wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką. Blachę wyłożyć pierwszą częścią ciasta. (Warstwa
Di gotujewarto wypróbować. Serdecznie polecam :) Składniki: 8 udek kostka masła 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 500 ml śmietany 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy
Smaki Edytykakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda(...)biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia
Prosto i Smacznie z AnetąCiasto makowo-kokosowe * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki maku * 20 dkg wiórek kokosowych * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: * 6 żółtek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 masło (kostka 20 dkg) * 1/2 l mleka * cukier wanilinowy 16 g * 1 szklanka cukru Dodatkowo: *duża paczka delicji * 2 galaretki pomarańczowe Zrobiłam biszkopt. Białka(...)ubiłam na sztywną pianę z cukrem, dodałam żółtka. Wsypałam przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam i przelałam ciasto do formy 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Zrobiłam ciasto makowo-kokosowe. Białka ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodałam pozostałe składniki
Pieprzyć z Fantazjądżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:krem o smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka(...)kremu100 g masła lub margaryny do kremudżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowytabliczka gorzkiej czekolady - do polewy50 ml mleka do polewy z czekoladydowolne owoce u mnie porzeczkiopis biszkoptu:Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać
Bon Appetit Małgorzatypomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią(...)marchwi Orzechy i olej dodać dodać do marchwi, całość wymieszać o dostawić na 10 minut W osobnej misce wymieszać mąki, proszek, sodę, cukier waniliowy, przyprawę do piernika Suche składniki dodać do mieszanki marchwiowo-bakaliowej, dodać mleko, wymieszać Masę przełozyć do natłuszczonej keksówki (35/11/7 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę
pyszne zdrowościzeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe). Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło(...)masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru 400 g owoców leśnych Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr mąki krupczatki 100 gr wiórków kokosowych
Mia Cucina SofietaSkładniki: 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem: 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę
Aga w kuchni