galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła(...)dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej
The Sweet DamselDziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa Anigorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie kisielu z czerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka
Luźna Kuchniaskładnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić
Mix smakuforma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe(...)dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko
słodki bratekczekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 100 g czekolady białej. Polewa(...)mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
MiksturownikPyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą
Kuchnia Danusiodciśniętej z soku - 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej
Qlinarnie i Qlinarniekładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych(...)Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao
Słodka Stronamasła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej – 200g miękkiego masła – 1 opakowanie bitej śmietany w proszku – 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: – cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek
mojewypiekiinietylkodość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania(...)przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka
Bulliokurek 1 cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 150 g śmietany 100 ml mleka 3 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa 200 g tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody. Ciastem wyklejamy dno i brzegi formy do tarty(...)cebulę i kurki. Wszystko razem podsmażamy około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 łyżki grzybów odkładamy do miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami
Smakowity Blog KulinarnyCiasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania masło/margaryna i mąka do formy Przygotować ciasto. Zagotować wodę z masłem/margaryną. Energicznie mieszając - wsypać mąkę. Ucierać do powstania gęstej i jednolitej masy - odchodzącej od brzegów garnuszka. Całość przełożyć do miski i po ostudzeniu zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. (Ciasto ma być jednolite i powinno lekko kleić się .) Ciasto podzielić na 2 części. Formę wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką. Blachę wyłożyć pierwszą częścią ciasta. (Warstwa
Di gotujewarto wypróbować. Serdecznie polecam :) Składniki: 8 udek kostka masła 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 500 ml śmietany 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy
Smaki Edytykakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda(...)biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia
Prosto i Smacznie z Anetą