babeczek 1 3/4 szkl maki pszennej 3/4 szkl ciemnego cukru trzcinowego lub 1/2 szkl miodu 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały naturalny jogurt ( 135 ml ) 1/2 szkl .mleka 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1/2 puszki mandarynek odsączonych z zalewy 2 - 2,5 cm świeżego imbiru startego na tarce na najdrobniejszych oczkach cukier trzcinowy
Gotowanie...to proste !Oleju kokosowego od firmy Skworcu Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki : 3 jajka 150 ml mleka 6 łyżek kopiastych mąki 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4,5 łyżek cukru Olej kokosowy ja użyłam od Skworcu cukier puder do posypania
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników
Pychotkaaabardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki kakao 4 łyżki powideł śliwkowych 1 szklanka bakalii Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik
Apetyt na Zielonemoja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm) Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry
Eli Gotowaniektoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęsto i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) pół szkl. orzechów pekan Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki (na ok 10 sztuk): 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2 jajka 1/2 szklanki oleju + więcej do smarowania gofrownicy 300 ml mleka (dałam 2 %) ziarenka z 1 laski wanilii 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wykonanie: Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto
Sto kolorów kuchnizapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko skórka z połowy limonki kilka dużych truskawek Składniki na szybką kruszonkę: 1 łyżka masła 2,5 łyżki mąki
Ciastkozercypuszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso
Kuchenne Wariacjesztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 200 g cukru 120 ml mleka 1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli 4 łyżeczki kakao odrobina zielonego spożywczego barwnika w żelu opcjonalnie czekolada do dekoracji Pomarańczę sparzyć
Trzeci talerzupieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy bez cukru 30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym 5 żółtek 3 łyżki mąki 500 ml mleka 3/4 szkl cukru 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru, budyniu, mąki i żółtek gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kostka margaryny 100 g masła 6 łyżek kakao 100 ml mleka 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia czekolada gorzka 70% kakao Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy margarynę z kakao,cukrem i mlekiem.Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy
Wielki apetytmleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych
królestwo garówsztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 200 g cukru 120 ml mleka 1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce
Trzeci talerz