mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:364/622)

Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 132

uchować się przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały(...)wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką) mokre składniki tj. jajka, jogurt i olej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać. Na koniec wrzucić bakalie (jeśli są duże posiekać je na mniejsze kawałki), dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste dolać trochę mleka. Foremki lub papilotki na muffinki wypełnić

Simply Food
Tofu z warzywami w curry. 152

plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź(...)miękki. 2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie

Powiedz dietom nie
Ogon pawia Siostry Anastazji 120

mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka  1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone(...)winogron zielonych 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy

Ciasteczkowy Potwór
Babka piernikowa 167

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do

Ze smakiem i z pasją
Brownie bardzo czekoladowe 134

Polewa czekoladowa:  100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze

Wino Francja Kuchnia
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 201

galaretkę do kawusi.  Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak(...)ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt:  Odzielić żółtka od białek.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.  Wstawić ciasto do piekarnika, piec

Kuchnia Danusi
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 113

CZARKI Z KREMEM KARMELOWO-KAWOWYM W WERSJI BRULEE /przepis cytuję za M. Roux, porcja na 6 czarek/ 180 g drobnego cukru 250 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 15 g kawy rozpuszczalnej granulowanej lub w proszku  3 jajka 2 żółtka 40 g brązowego cukru do karmelizacji Przygotować sześć czarek o pojemności ok. 120 ml. Do rondelka z grubym dnem(...)karmel znów stanie się płynny (nie trzymajcie jednak zbyt długo, bo równie szybko się przypala!).  Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni. W tym czasie w drugim rondelku połączyć mleko, śmietanę, kawę i 50 g cukru. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu stale mieszając, by kawa się rozpuściła. W misce roztrzepać jajka, żółtka i pozostałe 50 g cukru

KUCHARNIA
Tort czekoladowy 174

śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka  biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z kaszy jaglanej 187

łyżek skrobi kukurydzianej - ½ łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżki cukru pudru (lub jak w oryginale 2-3 łyżeczki stewii w proszku) - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - olej do smażenia - dowolny dżem, owoce…   Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z mlekiem (użyłam popularnej „żyrafy”). Dodajemy przesianą skrobię, sodę, jogurt, jajko, szczyptę soli i olej – miksujemy, aż ciasto będzie gładkie (ma być

mojewypiekiinietylko
Żegnamy Hokkaido 115

nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne(...)lodówki na kilkanaście minut. Puree solimy i pieprzymy. Gorgonzolę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę. Polecam ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje

les mirabelles
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 211

gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę(...)następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 2 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Do śmietany dodajemy cukier i cukier waniliowy

Smakowy Raj
Ptysie z bitą śmietaną 359

Przepis: Składniki: Na ciasto: 250 ml mleka 100 g margaryny   szczypta soli 1 łyżka cukru 1/2 torebki cukru waniliowego 150 g mąki 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę(...)jajka cały czas mieszając. Jak jajka są duże, to starczy 5, jak małe, to 6. Po wymieszaniu zostawić ciasto do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 225°C . Blachę posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto można wyciskać rękawem cukierniczym, ale nie jest on niezbędny, bo jeżeli

Passions hobbies life
Mrowisko na chruście 98

chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę(...)środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Rozwałkować ciasto na bardzo

niecodziennikpary
Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą 150

proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Ciemny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 1 galaretka (u mnie agrestowa) Masa kokosowa: 200 ml mleka(...)cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem

PatiGotuje
Amerykańskie pancakes na maślance 232

weekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;) PANCAKES NA MAŚLANCE (6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki (typ 650 lub 450) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania