Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski. Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze
Wino Francja Kuchniagalaretkę do kawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak(...)ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt: Odzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec
Kuchnia DanusiCZARKI Z KREMEM KARMELOWO-KAWOWYM W WERSJI BRULEE /przepis cytuję za M. Roux, porcja na 6 czarek/ 180 g drobnego cukru 250 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 15 g kawy rozpuszczalnej granulowanej lub w proszku 3 jajka 2 żółtka 40 g brązowego cukru do karmelizacji Przygotować sześć czarek o pojemności ok. 120 ml. Do rondelka z grubym dnem(...)karmel znów stanie się płynny (nie trzymajcie jednak zbyt długo, bo równie szybko się przypala!). Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni. W tym czasie w drugim rondelku połączyć mleko, śmietanę, kawę i 50 g cukru. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu stale mieszając, by kawa się rozpuściła. W misce roztrzepać jajka, żółtka i pozostałe 50 g cukru
KUCHARNIAśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika
Z Kuchni Do Kuchniłyżek skrobi kukurydzianej - ½ łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżki cukru pudru (lub jak w oryginale 2-3 łyżeczki stewii w proszku) - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - olej do smażenia - dowolny dżem, owoce… Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z mlekiem (użyłam popularnej „żyrafy”). Dodajemy przesianą skrobię, sodę, jogurt, jajko, szczyptę soli i olej – miksujemy, aż ciasto będzie gładkie (ma być
mojewypiekiinietylkonadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne(...)lodówki na kilkanaście minut. Puree solimy i pieprzymy. Gorgonzolę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę. Polecam ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje
les mirabellesgustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę(...)następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 2 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Do śmietany dodajemy cukier i cukier waniliowy
Smakowy RajPrzepis: Składniki: Na ciasto: 250 ml mleka 100 g margaryny szczypta soli 1 łyżka cukru 1/2 torebki cukru waniliowego 150 g mąki 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę(...)jajka cały czas mieszając. Jak jajka są duże, to starczy 5, jak małe, to 6. Po wymieszaniu zostawić ciasto do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 225°C . Blachę posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto można wyciskać rękawem cukierniczym, ale nie jest on niezbędny, bo jeżeli
Passions hobbies lifechruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę(...)środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Rozwałkować ciasto na bardzo
niecodziennikparyproszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Ciemny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 1 galaretka (u mnie agrestowa) Masa kokosowa: 200 ml mleka(...)cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem
PatiGotujeweekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;) PANCAKES NA MAŚLANCE (6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki (typ 650 lub 450) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem
Zgrabne Gotowanierozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru żółtko Polewa: odrobina mleka gorzka czekolada WYKONANIE Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy(...)jednym żółtku. Ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera. Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni
W kuchennym oknie Ewymleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy krówkowej2-3 łyżki masłabiała czekoladaBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,następnie stopniowo dodajemy cukier.żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy(...)obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C przez około 20-25 minut. Gdy biszkopt ostygnie to przecinamy wzdłuż na 2 połowy. W tym czasie robimy krem:Wykonujemy budyń na mleku wg instrukcji z opakowania budyniu. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a później mieszamy go mikserem z 20 dag masła i 1 puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie
Bon Appetit Małgorzatyklasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego 600 g masła(...)proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka
My Culinary Artbananami skladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru sok z polowy cytryny okolo 6 lyzek mleka 2 opakowania cukru waniliowego 4 banany 2-3 lyzeczki kakao 1 utrwalacz do smietany wykonanie: Jajka zmiksowac(...)cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez 20 minut. Wystudzic. Biszkopt przelozyc na platerke i spiac obrecza tortownicy (28cm) Boki tortownicy najpierw nasmarowac maslem i oblozyc papierem do pieczenia. Jesli ktos nie dysponuje obrecza o takich
Przysmaki Karolki