mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:357/622)

Tort Makowy z Wiśniami 230

Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej(...)proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: wisienki koktajlowe mak do posypania ciasteczka gwiazdki Zaczniemy przygotowywać krem: 1. Do miski przełożyć żółtka dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i utrzeć na jasny krem. Dodać mąkę wymieszać. Do rondelka wlać mleko

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 377

śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych(...)formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Popapraniec 394

formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem:   Budynie wymieszać w 1/2 szklance mleka wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować

Fabryka pomysłów
Afrodyta 2322

pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej(...)dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym +FILM 498

masy -3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml) -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich KREM -800ml mleka -2 żółtka -3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżki mąki pszennej -0,5 szkl cukru -175g masła -masło orzechowe (200g(...)kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kotlety jaglano-jajeczne 173

ostra - szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie(...)przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15-20 minut). Cebulkę dokładnie siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę

Pogotujmy.pl
Metrowiec 216

masła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła(...)margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 170

bardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski wanilii do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego ( u mnie wymieszany ze skórka cytrynową w słoiczku na kilka godzin przed posypaniem(...)razem z proszkiem, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Wbijamy jajko oraz wanilię i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 3cm. Zawijamy go w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 214

Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski. Do całkowicie ostudzonej mąki (inaczej porobią się grudki z proszku do pieczenia) wsypać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao oraz szczyptę soli i wymieszać. Miód delikatnie podgrzać, aby był płynny

Kraina Miodem Płynąca
ciasto marchewkowe z kremem 187

szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 2 duże marchewki 3 łyżki orzechów włoskich łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  na krem: 30 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g mąki kukurydzianej  500 ml mleka 2 łyżki cukru 200 g masła na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżki kakao(...)łyżka wrzątku Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać olej i wsypać mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Waniliowe ciasto z budyniem i gruszkami 192

Składniki: 1 ½ szklanki zwykłej pszennej mąki 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli ½ kostki (125 g) schłodzonej roślinnej margaryny (np. ALSAN-bio) 1 łyżka ekstraktu waniliowego  2 łyżki przecieru z mango (lub z innych owoców) 1 ½ szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego waniliowego lub sojowego) budyń waniliowy 2 łyżki cukru  2 duże dojrzałe gruszki(...)Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj margaryną, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp mąkę, przesiany cukier puder, proszek do pieczenia i sól, zamieszaj. Dobrze schłodzoną margarynę pokrój na małe kosteczki, dorzuć do suchych składników i wetrzyj palcami (powinno zająć to jakieś 2-3 minuty), aż ciasto nabierze konsystencji mokrego piasku. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz owocowy

Roślinna - blog wegański
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 247

alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - w tym przypadku przygotowanego wcześniej (opis przygotowania tutaj ) lub 2 puszki gotowej masy krówkowej 200 gramów masła o temperaturze pokojowej(...)Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz biszkopt : oddzielamy żółtka od białek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka orzechowa pachnąca rumem 212

jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1,5 łyżki mleka, orzechy włoskie i laskowe MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam(...)proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Murzynek z serem 190

waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka.  Mikserem ucieramy żółtka z cukrem(...)papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego

kgwjanczewo
Budyniowiec śmietanowy z figami 181

masy i pieczemy biszkopt.  Składniki na biszkopt : -  8 jaj-  2 szklanki mąki tortowej-  1 ¼  szklanki drobnego cukru-  4 łyżeczki proszku do pieczenia-  2 łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku(...)ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut w 180°C. Gotujemy budyń z ½  litra mleka, 6 łyżek cukru i 3 opakowań

mojewypiekiinietylko