cukru (⅓ do ciasta, ⅓ do nadzienia) 2 kg jabłek 200 g miękkiego masła (160 g do ciasta, 40 g do nadzienia) 2 jajka 4 łyżki mleka ¼ szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki cynamonu Obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy owoce na tarce o grubych oczkach lub kroimy na wąskie paski. Możemy je też
Proste-przepisy.plspacer czy piknik. Składniki na bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe (12 sztuk): 2 dojrzałe banany, 230g mąki, 1 jajko, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao 100%, 100ml oleju, 100ml mleka. Jak przygotować bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe? Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich rozbełtane jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników. Napełniamy ciastem
Natka Pietruszkipszennej, u mnie 2 szklanki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 6 większych śliwek posiekanych w kostkę 100 g czekolady, drobno posiekanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka, u mnie L 1/2 szklanki mleka 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru cukier puder do posypania ciasta Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność
Zasmakuj KuchniUwielbiam te słoneczne poranki, gdy mogę posiedzieć chwilę w kuchni, rozkoszując się ciepłą herbatą i pysznym śniadaniem. Lubię słodkie śniadania – gdy mam więcej czasu, przygotowuję
Vegan Tasteszkl mąki (nie czubatej) 1/2 szkl cukru 2 i 1/2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji cytrynowej 3-4 łyżki cukru Śmietanowo truskawkowa czapeczka: 250 ml śmietanki
Gotowanie...to proste !jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła dżem z czarnej porzeczki (użyłam jagodowego i czarną porzeczkę z nalewki
Pieguskowa Kuchniaplacki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką małe placki
O kuchni z uczuciemszklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego 1 szt. kiwi W wersji bez jajek: 2 jajka zamień na 2 łyżki nasion babki płesznik ilość mleka roślinnego
Domowa Cookierenka AgiBiszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia
Państwo Wojtczuk gotująbabeczek wykorzystałam śliczne papierowe foremki, które otrzymałam od Papilart . Składniki na babeczki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 jajka * 1 szklanka mleka * 1/2 szklanki oleju * 4 jabłka Składniki na kruszonkę: * 1 łyżka masła * 3 łyżki mąki * 5 łyżek cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki
Zrób to smacznieSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak
czarrna od kuchniwykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów
Wielopokoleniowooczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo
SMYKWKUCHNIpieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię