mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:341/622)

Muffinki z marcepanem 82

ewentualnie garnek lub inne naczynie do roztopienia masła. Przygotuj składniki (12 muffinek): 175 g masy marcepanowej, 260 g mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 115 g drobnego cukru, 2 średnie jajka, 200 ml mleka, 6 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego bądź 85 g masła, 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów (lub aromatu migdałowego), płatki migdałowe do dekoracji. Jeśli(...)stop je i odstaw do przestudzenia. Jajka sparz. Wbij do miski i połącz dokładnie z mlekiem, aromatem migdałowym i olejem bądź wystudzonym masłem. Masę marcepanową zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.* W drugiej misce połącz „suche” składniki: masę marcepanową, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Na końcu połącz ze sobą składniki „suche” i „mokre”. Blachę do pieczenia

blog.moje-pasje.info
Sorry, taki mamy klimat 193

orzechów kruszonka (0,5 szklanki mąki, 2-3 łyżki masła, kilka orzechów z mieszanki) lukier (0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciepłego mleka) Jajka ubiłam z cukrem na białą, puszystą masę.  Mąkę połączyłam z proszkiem, dodałam masło i utarłam palcami. Następnie przelałam masę jajeczną, nalewkę i wszystko zmiksowałam. Na koniec wrzuciłam owocki i orzechy. Całość przelałam do wyłożonej

bastalena
Ciasto Salceson 157

szklanki cukru, 1,5 szklanki Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą(...)sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.  2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście 89

czasu do czasu pozwalacie sobie na smakowite przyjemności to koniecznie skorzystajcie z przepisu! Polecam. około 220g żółtego sera (*) Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki (lub nieco mniej) 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) 1 szczypta proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna do obtaczania (**)   olej do głębokiego smażenia(...)godzinę (***). Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej. Kawałki sera dokładnie (!) obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące. (Jeśli ciasto jest zbyt gęste to należy dolać mleka, za rzadkie - wsypać odrobinę mąki.) Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.   (*) Używam różnych rodzajów sera.  Jeśli jest on bardziej łagodny to dodaję więcej chili i na odwrót

Di gotuje
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 353

ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa śmietanowa 400 ml smietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)żelatyny 5 łyżek mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę

Monia miesza i gotuje
Pancake waniliowo pomarańczowe 168

pewno w końcu wyrosną mi ślicznie Przepis ten opracowałam sama metodą prób i błędów Pancake waniliowo-pomarańczowe Składniki: 150 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 1 jajko 150 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 30 g stopionego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie aromatu tylko esencji z pestek laski wanilii) skórka starta z 1 małej

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 132

średnicy ok.4cm - plus 4 standardowo duże, gdy zabrakło mi już tej mniejszej blachy :) 1¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao - gorzkiego ½  szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 1/3  szkl. oleju ¾ szkl. mleka ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu(...)środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.  W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej

Grunt to przepis!
łatwy piernik z kremem budyniowym... 146

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą(...)bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli 139

wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko

Czerwień i błękit
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 154

Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie

W kuchni wieczorem
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem 128

orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda! * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 12 tostów) Tosty francuskie: 1 czerstwa bagietka 2 łyżki nasion chia 200 ml mleka migdałowego 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta cynamonu olej kokosowy do smażenia Karmelizowany rabarbar: 4-6 łodyg rabarbaru 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wody różanej Twarożek z nerkowców(...)laski wanilii 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta soli morskiej Dodatki (opcjonalnie): listki mięty suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem do kawy). Następnie zalej je mlekiem, wlej syrop klonowy i dodaj odrobinę cynamonu. Odstaw na kwadrans, aby mieszanka zgęstniała. Bagietkę pokrój na kromki i maczaj w nasionach chia, a następnie

Food Square
Mufiny z rabarbarem i kruszonką 156

oliwy 375 g self-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar  3 łodyżki rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy.  Kruszonka: 100 gr mąki(...)składniki ugniatamy razem-do "połączenia" W kruszonce trzeba zachować zasadę 2-1-1 Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła. Wykonanie mufinów : Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy.  Dodajemy rabarbar. Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów. Posypujemy kruszonką. Mufiny wkładamy

Smaki Edyty
Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 106

Składniki - odmierzane szklanką o pojemności 250ml - na kwadratową blaszkę o wymiarach 28x28cm: 1 kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta   2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu(...)wcześniej przekrojonych na pół i odpestkowanych Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce

Grunt to przepis!
Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi 176

pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera białego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowago 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 4 żółtka(białka do piany) sok z połowy cytryny Dodatkowo: 5 białek 0,5 szklanki cukru(...)kokosowych Forma 25x40 cm.  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy

Bajeczna Kuchnia