mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:360/622)

Kruche ciasto ze śliwkami 120

paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z kremem śmietanowym z bananem i cytyną 142

ciasto.   Składki na biszkopt: 5 jaj, niepełna szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Nasączenie: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka. Przełożenie: 250ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody, 2 banany, sok z 1 cytryny. Biszkopt

Słodki Zakątek
Ciasto z masą chałwową i bezami 450

SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki cukru, 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 20 dag chałwy, Dodatkowo: 20 dag bezów. gorzka czekolada. PRZYGOTOWANIE(...)Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem 171

śliwek  200 g miękkiego masła  200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem migdałowy  4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice o średnicy(...)proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.  Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze drobno siekamy. W garnuszku gotujemy mleko

Niezły Młynek
Pomarańczowy puszek 161

kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku(...)wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c  Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie

Wanilia i Kardamon
Fit ptyś 218

prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce (ja mam taką małą z Pepco

Tetiisheri
751. Najlepsza dyniowa pieczona owsianka. 190

dyni hokkaido(lub ze zwykłej bardzo gęstego) jajko cynamon coś do osłodzenia szypta sody oczyszczone j 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki zalewam wrzątkiem, solę i zostawiam na jakieś 30-60min(lub całą noc). Dynię, jajko i mleko miksuje ze sobą. Łącze z płatkami i resztą składników. Przelewam do naczyznka do zapiekania i piekę ok.35-40min

More food, love and dreams
Ciasto Bounty 24692

blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka(...)Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem z startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku. 2. Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrami

Nastoletnie Wypiekanie
Tort makowy z kremem rumowym 207

wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem): 20 dag masła 8 łyżek cukru pudru ½ szklanki kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego kakao Olejek rumowy (ilość wg uznania) Dodatkowo: Bakalie(...)same boki smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy

Smakowy Raj
Torcik makowy 257

jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła(...)łyżce cukru - gdy piana będzie ubita, ubijać dalej dodając po jednym żółtku, na koniec dodać 2 łyżki wody - mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z makiem i proszkiem do pieczenia - dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników - ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika - piec przez około 35 minut

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem (siostry Anastazji) 408

masła 1 szklanka cukru 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (domowego ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki   Masa budyniowa: 2 żółtka 1 jajko 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego   6 jabłek 2 łyżki kaszy manny   Wykonanie(...)Formę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z masłem.  Dodać żółtka, cukier i ponownie posiekać.   Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.  Można też wyrobić kruche ciasto w robocie.  Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.  Każdą rozwałkować na wymiary blachy.  Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce. Jabłka

Sto kolorów kuchni
Ciasto Kopiec Kreta 1071

spędzonych w lodówce. Serdecznie polecam!     Składniki: (na tortownice 20-22 cm)   Ciasto czekoladowe: 90 g masła 8 łyżek mleka 3/4 szkl cukru 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g mąki pszennej (ok. 1 szkl) 2 jajka w temperaturze pokojowej   Masa śmietanowa: 400 g schłodzonej śmietany kremówki(...)Poncz: kilka łyżek herbaty z cytryną i miodem   Dodatkowo: 3 duże banany sok z cytryny do skropienia bananów     Przygotowanie:     Ciasto czekoladowe: Masło, mleko, cukier i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Jednolitą, czekoladową mieszankę zdjąć z ognia i odstawić w temperaturze

Nastoletnie Wypiekanie
Muffiny piernikowe z jabłkami 113

mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 ml mleka 150 g cukru brązowego ( u mnie pół na pół ciemny cukier Muscovado oraz cukier Demerara ) 6 łyżek płynnego miodu 9 łyżek oleju 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 4 średnie jabłka, najlepiej(...)kroiłam jabłka w ósemki, następnie w poprzek na kilka kawałków ). W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą mąkę pszenną, cukier, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej oraz miód. Do suchych składników wlać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Ciastem napełniać silikonowe

Opowieści z piekarnika
Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie 126

pomarańczy, który uwielbiam. Muffinki podałam na talerzyku  New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 180 g jogurtu naturalnego 150 g kajmaku 2 jajka 70 ml oleju 0,5 szklanki mleka Olejek  pomarańczowy 1 pomarańcza Cukier puder Skórka pomarańczowa Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej

VioletoweKucharzenie