mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać
Bon Appetit Małgorzatymasła albo margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 łyżka cynamonu Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru (można dać mniej) 200 g masła 2 łyżki spirytusu Zaczynamy od przygotowania(...)były gorące. Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce zaparzonych orzechów z mlekiem. Na koniec dodajemy do masy spirytus i chwilę miksujemy. Do przełożenia masa powinna być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy
Trzeci talerzmnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła Krem: 7 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa(...)kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem
Ciasteczkowy Potwórjajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa: 1,30 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 90g cukru pudru 2 łyżki cukru wanilinowego 150ml mleka 4 łyżeczki żelatyny Poncz: 80ml wody 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 50ml wódki Polewa: 100g białej(...)sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, całość dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinymąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki miodu wrzosowego - sok z 1/4 cytryny - 4 łyżki suszonej żurawiny - 4 łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego(...)miód, mleko i olej kokosowy. Olej kokosowy musi być w płynnej postaci, jeśli posiadasz go w formie stałej wstaw go na 3 minuty do mikrofalówki, bądź rozpuść w rondelku. Wszytko miksujemy blenderem na gładką masę, ważne aby masa mocno zbielała. Musi stać się puszysta i dużo jaśniejsza. Trwa to około 5 - 7 minut. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek
SMYKWKUCHNImożna użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce
głodny alergikkokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej(...)miski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę
Roślinna - blog wegańskioleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity(...)zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć. W misce umieścić śmietanką z mleka kokosowego, dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Dodać puree z truskawek
Healthy food explorerOcet jabłkowy 1 łyżka Mąka pełnoziarnista (orkiszowa, owsiana, pszenna) 275 g Mąka kukurydziana (lub ziemniaczana) 40 g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki Kakao 3 łyżki Czekolada 6 kostek Blendujemy na gładką masę banana i mleko. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 23 minuty. Artykuł Fit Czekoladowe
rabarbarowoSkładniki/ 2 porcje: -2 jajka-150 ml mleka -75 g masła, rozpuszczonego -100 g startego sera mozzarella -75 g szpinaku baby -260 g mąki pszennej -1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia -½ czerwonej papryki, pokrojonej w małą kostkę -1 łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżeczka suszonej bazylii -½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej -sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej misce wymieszać
I LOVE LIFEciężko się powstrzymać i wytrzymać do ostygnięcia Składniki (na 12 muffinek): 1 dojrzały banan 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła orzechowego – u mnie crunchy łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Nutelli szczypta soli Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami(...)miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Do osobnej miski przekładamy banana i za pomocą widelca rozgniatamy na drobno. Do banana dodajemy masło orzechowe, cukier oraz jajko i bardzo dokładnie mieszamy, do rozprowadzenia dokładnie masła orzechowego. Do tego dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy i mieszamy do zmieszania. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy krótko
Smaczna Stronaręką nie mamy akurat żadnego wypieku. Składniki: 2 duże jajka kurze 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: świeże truskawki listki mięty tarta gorzka czekolada cukier puder słodka śmietana olej do smażenia 1 łyżeczka masłą Sposób
Gosia gotujeSkładniki na ciasto mąka pszenna, 250g cukier, 200g kakao, 3 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki(...)dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło
Gotowanie moimi oczamitrójka sprawiła, że zniknęły w 10 minut ;) Zapraszam również do obejrzenia filmiku z przygotowań. ciasto: szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego szczypta soli krem chałwowy: 250 g mascarpone 75 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy z orzechami) dodatkowo: szklanka borówek
Mienta blogSkładniki: 2 średniej wielkości cukinie Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki o grubości 1 cm. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki
Qchnia po prostu