częściej i z każdym kolejnym mam wrażenie ,ze to już ten najlepszy , ten idealny. Nie inaczej oczywiście jest i tym razem :) Sernik z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. U mnie oblany polewą chałwową, ale równie dobrze będzie smakował z czekoladą , owocami czy jedynie delikatnie obsypany cukrem pudrem Do jego wypieku , jak i do innych moich serników , użyłam sera(...)opadnięty ... no cóż idealny jak nic :) Składniki : Na spód : 240 g herbatników lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest
Malinowa KawiarenkaSkładniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka 1 łyżka masła kilka łyżek wody masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła polewa(...)cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min. ----------- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło
Pysznie & Pięknieciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła 500 ml mleka dodatkowo: 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników 350 ml śmietanki kremówki(...)żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną Składniki (na ok. 10 naleśników): 2 szkl. mąki owsianej* 2 szkl. mleka sojowego + 1 łyżka do sosu kasztanowego 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatałowej olej do smażenia krem kasztanowy wegańska bita śmietana * Mąkę owsianą można uzyskać blendując
wegujemyCiasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków , które również kroję, ale nie w romby tylko w kwadraciki Polecam dla tych co lubią szybie gotowanie i szybkie jedzenie, szybko(...)Karnawał i Tłusty Czwartek ? składniki na ok. 50 sztuk pączków Tawa Tawas: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka masła (roztopionego) 125 ml mleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek(...)spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz
Jadło i czytadłododać ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego (ew. serek taki wiaderkowy(...)Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier i kakao włożyć do garnka . Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści , a wszystkie składniki połączą. Z masy tej odlać ok 3/4 szklanki na polewę . Gdy masa w garnku wystygnie dodać do niej żółtka , dżem i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Z białek
Malinowa Kawiarenkaciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki(...)50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia i ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać ekstrakt z wanilii i masę miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę
Zapiski Młodej Żonyczereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy(...)połączenia składników. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy. Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki). Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka). Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta kruchego, które odłożyliśmy na kruszonkę. Pieczemy w piekarniku kolejne 30 minut
Mój Smak na ŻycieMasło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę. Na koniec dodać rodzynki, wcześniej zaparzone wrzątkiem i odcedzone. Muszą być dobrze odcedzone, żeby
Kuchnia Pokoleńcukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mak i ocet. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki.krem karpatkowy Połowę mleka gotujemy w rondelku
Niezły Młynekkokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao(...)piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut. 4. Polewa chałwowa: Margarynę topimy wraz z cukrem i mlekiem. Do roztopionej dodajemy pokruszoną jedną chałwę i mieszamy, by składniki się połączyły. Wylewamy na przestudzone ciasto, rozsmarowujemy na całości. Posypujemy drugim pokruszonym batonem
Kuchnia w czekoladziePORCJA/ ~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda ~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad
breakfast of dreamsgrubych oczkach - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 1 pełna łyżka przyprawy do piernika - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki mleka - 3 łyżki kakao -2 łyżki cukru dodatkowo: - opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się
kawawszklancetrzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, dodając następnie cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników
Plate of Joy