kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne papiloty, cukier puder Mleko zagotować z makiem, co jakiś czas mieszając gotować 3-4 minuty, odstawić do ostygnięcia. Dodać aromat migdałowy. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki
MarciochaKucharzydomu :) Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu
Różne smaki w kuchnismak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania(...)Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej
Słodkości i nie tylkoStewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki) 85 g masła 3 szklanki mąki + 2 łyżki (520 g) 250 ml mleka 1 1/4 szklanki cukru 1 całe duże jajko 2 duże żółtka łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym) łyżka proszku do pieczenia łyżeczka soli ok. 2 szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste) Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę z mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek
Słodka Stronanadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać(...)wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez ok. 30 minut. Ja piekłam w temp. 160 *C na termoobiegu. Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości mleka. Smacznego
Smaczne Zdrowepełnoziarnista) 120 g daktyli 2 średnie gruszki 100 ml mleka roślinnego (polecam do wypieków sojowe niesłodzone) 100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę) łyżeczka mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody(...)pieczenia wyłożona papierem Przygotowanie: Daktyle zalej gorąca wodą i zblenduj na idealnie gładką masę. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam
greenscarftutaj :) - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie(...)stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem, w drugiej rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtruskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy(...)pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy. Sos czekoladowy: Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie
Słodka Stronaszklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 160 g miękkiego masła 180-200 g śmietany 18% 2 czubate łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody cukier waniliowy 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: 120 g deserowej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)każdym miksujemy minimum 1 minutę). Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy śmietanę i łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części - jedną troszkę większą od drugiej. Do naczynia z z mniejszą ilością ciasta dodajemy kakao oraz mleko i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Obydwie formy - keksówki (każda
Słodka Stronaksiążki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus (do smaku) Wykonanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni ok 30-40 minut. Masa I Wszystkie składniki wymieszać i smażyć
PychotkaaaBabka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy i kakao. Gdy wszystkie składnik się dobrze rozpuszczą gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. 3. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem , mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na 12 sztuk:150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier(...)Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać i stopniowo dodawać mleko i przesianą mąkę. Białek ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru. Dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać. Resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować
Świat Ciastałyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka 150 ml mleka Wykonanie: Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać(...)ciasta również ubić z cukrem na gładką masę. Dodać (po jednym) jajka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, miksując cały czas na niskich obrotach. Dodać na końcu mleko i miksować jeszcze do uzyskania gładkiego ciasta. Okrągłą i dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru
zadanie-gotowaniemąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia v 2-3 łyżki mleka Na polewe: v puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk) v 100 g siekanych orzechów laskowych v kolorowe wisienki lub owoce kandyzowane(...)mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
Mia Cucina Sofietamoże ktoś się skusi i zrobi lepsze od mojego. 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 3/4 szkl. oleju roślinnego 1/3 szkl.mleka 1 słoiczek (min. 300 g) powideł lub dżemu wiśniowego Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować(...)termoobiegiem). Wystudzić i oblać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 80 g masła 1,5-2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto. U mnie dodatkowo posypane
Moje domowe kucharzenie