mąki krupczatki; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 7 łyżek oleju; 3 łyżki mleka; Szczypta soli. Owoce: 300 g truskawek; 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g). Kruszonka: 125 g masła; 1 szkalnka mąki krupczatki; 1 szklanka białego cukru. Dodatkowo: Bułka(...)kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Szklanka = 250 ml. Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem. Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać . Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 135 g zimnego masła, 220 g cukru, 3 jajka, 250 ml mleka, 300 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, skórka z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma
królestwo garówserka mascarpone i śmietany kremówki oraz waniliowe pianki mini-marshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :) Składniki na babeczki: 1½ szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 120 g miękkiego masła 2 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukiereczki perełki Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników
Świat Ciastapianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda". Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy, wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem. Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Na samym końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie łączę masę z białkami. Wykładam
W kuchni Karmel-itkiłyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny (1 kostka) 1/2 litra mleka 1 łyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościwindow.adsbygoogle || []).push({}); Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 80g miękkiego masła 100g cukru 60g rodzynek 1 duże jajko 150ml mleka Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła Kruszonka: 1. Składniki na kruszonkę przełożyć(...)miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy. Ciasto 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. 3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać. 4. W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem ( patrz FILM ). W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mokre składniki, krótko wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do foremki
Mała Cukierenkabrązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 2 jaja 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół(...)płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Do mokrych składników wsypać suche i wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do formy
Moja Delicjałyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
Smakowy Rajpierwszego kęsa :) SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 3 łyżki letniego mleka 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao SKŁADNIKI NA KREM: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone cukier puder - do smaku - ja dodałam(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Miksuj jeszcze około 1 minutę. Następnie wlej letnie mleko i olej, i zmiksuj wszystko krótko do połączenia się składników. Wyłącz mikser i dosyp do masy przesiana mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Odłóż 1/3 masy do miseczki
Słodko-Słony Świat Ilonyowocowe smaki w połączeniu z owsianką i drobinkami masła orzechowego to śniadanie idealne :) Składniki: 50 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu 2 duże truskawki 1/2 banan kilka malin 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD (dostępne od kwietnia) + słoik po maśle orzechowym ;) Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Zagotuj(...)mleko. Dodaj płatki i nasiona chia. Gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Do płatków dodaj miód i wymieszaj. Truskawki i banana pokrój w kostkę. Do słoika przełóż 1/3 owsianki. Następnie ułóż pokrojone truskawki. Wyłóż kolejną 1/3 owsianki. I ułóż banana. Pozostałą część owsianki wymieszaj z proszkiem malinowym. Tą część umieść na wierzchu słoiczka
Zdrowie na języku :Ptruskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół litra mleka 1 cukier wanilinowy pół czekolady Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć
Gotuję Testujęserem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu(...)zalewy) 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko i jajko. Suszone pomidory, ser mozzarella, listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną
W kuchni Katieherbatniki petit 1 duża paczka podwójna herbatniki petitki -1 paczka duża pojedyńcza masło ekstra -2/3 kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę -1 szt PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową
Kuchnia Danusikcyjnie jsze b ędą nasze babeczki) C iasto (ok. 1 5 ba beczek) : 2 duże jajka 1 7 5 g masła 280 ml mleka 250 g mąki 210 g cukru 50 g kakao w proszku czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Krem: 4 00 ml śmietanki kremówki 15 0 g groszków z mlecznej czekolady(...)Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy. Następnie dodajemy cukier , cukier waniliowy oraz só l i łączymy ze sobą. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z ostudzonym masłem i letnim mlekiem . Następnie łączymy s yp kie składniki z mokrymi i krótko mieszamy za pomocą łyżki lub szpa tułki
Słodka Strona